JAV paskelbė sankcijas keliems Rusijos ir Švedijos ultradešiniesiems | kl.lt

JAV PASKELBĖ SANKCIJAS KELIEMS RUSIJOS IR ŠVEDIJOS ULTRADEŠINIESIEMS

Jungtinės Valstijos trečiadienį paskelbė sankcijas keliems Rusijos ir Švedijos nacionalistams baltųjų viršenybės šalininkams, perspėdamos, kad jie kelia grėsmę visuomenei ir kad vienas iš jų rinko lėšas Maskvos invazijai į Ukrainą.

JAV, daugelį dešimtmečių daugiausiai dėmesio skyrusios islamiškajam ekstremizmui, vis dažniau įžvelgia kraštutinių dešiniųjų keliamą pavojų. 2020 metais šalis teroristine organizacija pripažino „Rusijos imperinį judėjimą“ (RID), pirmą kartą imdamasi tokių veiksmų prieš kurią nors baltųjų viršenybės šalininkų grupę.

Trečiadienį Valstybės departamentas prie teroristų priskyrė Antoną Thuliną (Antoną Tuliną) – Švedijos pilietį, kaip įtariama, besilankiusį Sankt Peterburge, kad gautų nurodymų iš šios sukarintos Rusijos grupuotės.

2017 metais jis buvo nuteistas kalėti už bombos detonavimą prie pabėgėlių centro Švedijoje, o vėliau, išėjęs į laisvę, buvo išsiųstas iš Lenkijos, kur, pasak vietos valdžios, siekė padidinti savo kovinę parengtį.

„JAV vyriausybė tebėra labai susirūpinusi dėl kylančios rasiškai ar etniškai motyvuotos smurtinio ekstremizmo grėsmės visame pasaulyje“, – nurodė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas).

„Vienas iš jos elementų – smurtaujančių baltųjų viršenybės šalininkų tarptautinės kelionės, skirtos mokytis ir kovoti panašiai mąstančių asmenų pusėje“, – pridūrė jis.

Tuo metu Iždo departamentas paskelbė sankcijas dviem RID nariams – Stanislavui Ševčukui ir Aleksandrui Žučkovskiui. Su jais uždrausta palaikyti finansinius ryšius, o bet kokį jų turtą JAV nurodyta įšaldyti.

Departamento duomenimis, S. Ševčukas yra keliavęs į Jungtines Valstijas ir Europą vienyti kraštutinių dešiniųjų ekstremistų, o A. Žučkovskis, pasinaudojęs socialine žiniasklaida ir internetinėmis mokėjimo sistemomis, pirko karinių reikmenų į Ukrainą įsiveržusiems rusų kariams.

Rusijos grupuotė pasmerkė Vašingtono sprendimą 2020 metais įtraukti ją į teroristinių organizacijų sąrašą. RID teigimu, judėjimas padeda savanoriams, kovojantiems prorusiškų separatistų pusėje Ukrainoje.

Šių metų pradžioje JAV pavyzdžiu pasekė ir Kanada, uždraudusį šį judėjimą kaip teroristinį. Tokių pat veiksmų Otava ėmėsi ir prieš amerikiečių ultradešiniųjų grupę „Proud Boys“, prisidėjusią prie riaušių JAV Kapitolijuje praėjusių metų sausio 6-ąją.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, JAV, ultradešinieji, paskelbė sankcijas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS