JT Saugumo Taryba paragino Armėniją ir Azerbaidžaną laikytis naujų paliaubų | kl.lt

JT SAUGUMO TARYBA PARAGINO ARMĖNIJĄ IR AZERBAIDŽANĄ LAIKYTIS NAUJŲ PALIAUBŲ

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narės pirmadienį, susitikime dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono, paragino Armėniją ir Azerbaidžaną laikytis naujų paliaubų regione.

Saugumo Taryba JT būstinėje Niujorke surengė uždaras diskusijas dėl atsinaujinusių kovų, per kurias nuo rugsėjo 27 dienos žuvo šimtai žmonių.

Per susitikimą, kurio paprašė Prancūzija, Rusija ir JAV, 15 JT Saugumo Tarybos narių pakartojo JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso prašymą konflikto šalims laikytis naujų paliaubų.

„Visi sako tą patį: padėtis bloga ir abi pusės turi atsitraukti bei atsiliepti į generalinio sekretoriaus raginimus laikytis paliaubų“, – agentūrai AFP sakė JT diplomatas.

Diplomatas pridūrė, kad Rusija, kuri šiuo metu pirmininkauja Saugumo Tarybai rotacijos principu, rengia pareiškimą, kuriame bus pareikalauta laikytis paliaubų. Pareiškime, dėl kurio teksto šią savaitę susitars Tarybos narės, Armėnija ir Azerbaidžanas taip pat bus raginamos atnaujinti derybas, padedamos Minsko grupės.

Minsko grupei pirmininkauja Rusija, Prancūzija ir JAV, ją 1992 metais įkūrė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), norėdama rasti teritorinio konflikto sprendimą.

Kalnų Karabachas yra atsiskyręs Azerbaidžano regionas, kuriame gyventojų daugumą sudaro etniniai armėnai. Regionas 1991-aisiais atsiskyrė nuo Azerbaidžano.

Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktas dėl Kalnų Karabacho tęsiasi kelis dešimtmečius, bet rugsėjo pabaigoje atsinaujinusios kovos yra pražūtingiausios per kelis dešimtmečius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Besiveržianti Karbauskio bamba

Virkaukit toliau dėl kovido, o rimti vyrai spręs reikalus ginklu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS