Kalnų Karabacho separatistai skelbia nutrauksiantys ugnį, sutinka derėtis dėl integracijos | kl.lt

KALNŲ KARABACHO SEPARATISTAI SKELBIA NUTRAUKSIANTYS UGNĮ, SUTINKA DERĖTIS DĖL INTEGRACIJOS

Kalnų Karabacho separatistai trečiadienį paskelbė, kad tarpininkaujant Rusijos taikdariams buvo pasiektas susitarimas nutraukti ugnį ir sudėti ginklus.

Apie konkretesnes paliaubų sąlygas kol kas nebuvo pranešta, tik nurodoma, kad jos prasideda 13 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku.

„Arcacho Respublikos valdžia priima Rusijos taikos palaikymo kontingento vadovybės pasiūlymą dėl paliaubų“, – sakoma separatistų pareiškime, kuriame vartojamas armėniškas regiono pavadinimas.

Jame priduriama, kad „buvo pasiektas susitarimas dėl visiško karo veiksmų nutraukimo“.

Kiek vėliau armėnų separatistai sakė sutikę su Baku pasiūlymu pradėti derybas dėl ginčijamo regiono integravimo į Azerbaidžaną.

„Azerbaidžano pusės keliami klausimai dėl reintegracijos, Kalnų Karabacho armėnų teisių ir saugumo užtikrinimo (...) bus aptariami vietos armėnų atstovų ir Azerbaidžano Respublikos centrinės valdžios atstovų susitikime“, – sakė separatistų valdžia trečiadienį.

Jos vyks Jevlache rugsėjo 21 dieną.

Azerbaidžanas patvirtino, kad su Armėnijos separatistais buvo pasiektos paliaubos siekiant užbaigti išvakarės Baku pradėtą karinę operaciją Kalnų Karabache, o kitą dieną vyks derybos dėl integracijos.

„Atsižvelgiant į Armėnijos gyventojų Karabache atstovų kreipimąsi, gautą per Rusijos taikos palaikymo kontingentą,  buvo pasiektas susitarimas rugsėjo 20 dieną 13 val. (12 val. Lietuvos laiku) sustabdyti vietines antiteroristines priemones“, – pranešė Gynybos ministerija.

Prezidento Ilhamo Aliyevo (Ilchamo Alijevo) biuras atskirai patvirtino Jevlache ketvirtadienį įvyksiant derybas su armėnų separatistais dėl integracijos su Azerbaidžanu.

Dešimtys žuvusiųjų ir sužeistųjų

Antradienį Azerbaidžanas pradėjo karinę operaciją Kalnų Karabache, kurią vadino antiteroristine, ir iš sunkiosios artilerijos apšaudė armėnų separatistų pozicijas. Vietos pareigūnų teigimu, per šiuos įvykius žuvo arba buvo sužeista daugybė žmonių.

Azerbaidžanas sakė, kad jo operacija tęsis tol, kol Kalnų Karabacho kariai sudės ginklus.

Nors teigiama, kad taikomasi tik į karinius objektus, tačiau regioninės sostinės Stepanakerto gatvėse buvo matyti didelė žala: išdaužyti parduotuvių langai ir apgadinti automobiliai.

Armėnija trečiadienį pranešė, kad per mažiau nei parą nuo Azerbaidžano karinės operacijos ginčijamame Kalnų Karabacho regione pradžios žuvo daugiau kaip 30 žmonių ir daugiau kaip 200 buvo sužeisti.

Azerbaidžano generalinė prokuratūra teigė, kad Armėnijos pajėgos iš stambaus kalibro ginklų apšaudė Azerbaidžano kontroliuojamą Kalnų Karabacho miestą Šušą, žuvo civilis.

Nė vieno iš šių teiginių nebuvo galima nepriklausomai patikrinti.

Tuo tarpu Rusijos taikdariai trečiadienį pranešė evakavę daugiau nei 2 tūkst. civilių, įskaitant daugiau nei 1 tūkst. vaikų, iš pavojingiausių Kalnų Karabacho vietovių.

Protestas Jerevane

Trečiadienio rytą Stepanakerto apylinkėse kas kelios minutės aidėjo sprogimai, kai kurie sprogimai buvo girdimi tolumoje, kiti – arčiau miesto.

Kalnų Karabacho etninių armėnų pareigūnai pareiškime nurodė, kad Stepanakertas ir regiono kaimai buvo intensyviai apšaudomi. Regiono kariškiai teigė, kad Azerbaidžanas kovose naudoja lėktuvus, artilerijos ir raketų sistemas, taip pat dronus.

Stepanakerto gyventojai persikėlė į rūsius ir slėptuves nuo bombų, o dėl mūšių nutrūko elektros tiekimas. Regione ir toliau trūksta maisto, o pirmadienį pristatyta ribota humanitarinė pagalba nebuvo išdalinta dėl apšaudymo, kuris po trumpos pertraukos po pietų vėl atsinaujino vakare.

Kalnų Karabachą ir dideles aplinkines teritorijas nuo 1994-ųjų pasibaigusio separatistų karo kontroliavo etniniai armėnai, tačiau Azerbaidžanas per 2020-ųjų kovas susigrąžino šias teritorijas ir dalį Kalnų Karabacho. Kovos baigėsi paliaubomis, pagal kurias Kalnų Karabache dislokuoti Rusijos taikdariai.

Tačiau Azerbaidžanas tvirtina, kad Armėnija nuo to laiko kontrabanda įvežė ginklų. Reaguojant į tai, Kalnų Karabachą ir Armėniją jungiantis kelias buvo užblokuotas, dėl to ėmė trūkti maisto ir vaistų.

Antradienį Armėnijos sostinės Jerevano centre susirinkę tūkstančiai protestuotojų blokavo gatves ir reikalavo, kad pareigūnai gintų Kalnų Karabache gyvenančius armėnus.

Kai kurie protestuotojai susirėmė su policija, kuri, kaip pranešama, panaudojo kurtinamąsias granatas. Iš viso per susirėmimus buvo sužeisti 34 žmonės – 16 policininkų ir 18 civilių, pranešė Armėnijos sveikatos apsaugos ministerija. Maždaug pusei jų toliau teikiama medicininė pagalba, teigė ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS