Karas: Rusijos pajėgos apšaudė Zaporižios ir Charkivo miestus | kl.lt

KARAS: RUSIJOS PAJĖGOS APŠAUDĖ ZAPORIŽIOS IR CHARKIVO MIESTUS

Naktį į šeštadienį Rusijos karinės pajėgos apšaudė Ukrainos Zaporižios ir Charkivo miestus, praneša agentūra „Ukrinform“, remdamasi šių miestų pareigūnais.

Pasak Zaporižios srities gubernatoriaus Oleksandro Starucho, pernakt apšaudytas Zaporižios Ševčenkivskij rajonas ir miesto apylinkės. Čia iš viso užfiksuota 16 smūgių. Gubernatoriaus teigimu, duomenys apie nukentėjusiuosius tikslinami.

Tuo metu Charkivo meras Ihoris Terechovas pranešė apie raketų smūgius miesto Osnovianskyj ir Kyjivskij rajonams. Anot mero, preliminarūs duomenys rodo, kad žuvusiųjų ar sužeistųjų nėra.

V. Zelenskis perspėja, kad situacija Zaporižios AE išlieka rizikinga

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis perspėjo dėl galimos katastrofos Rusijos kariuomenės užgrobtoje Zaporižios atominėje elektrinėje Ukrainos pietuose.

V. Zelenskis kalbėjo po to, kai dėl rusų veiksmų AE buvo atjungta nuo Ukrainos elektros tinklo.

„Noriu pabrėžti, kad situacija išlieka labai rizikinga ir pavojinga, – penktadienio vakarą savo tradiciniame vaizdo kreipimesi teigė prezidentas. – Jei tokie įvykiai pasikartos, elektrinė vėl atsidurs ant katastrofos slenksčio.“

V. Zelenskis pakartojo savo raginimą į AE apžiūrai įleisti tarptautinių ekspertų komandą ir dar kartą pareikalavo Rusijos pajėgų pasitraukimo iš elektrinės teritorijos.

Zaporižios mieste dalinamos jodo tabletės

Ukrainos Zaporižios mieste, netoli atominės elektrinės prevenciškai dalinamos jodo tabletės, praneša agentūra AP.

Apie tai skelbiama praėjus dienai po to, kai dėl Rusijos kariuomenės veiksmų AE buvo laikinai atjungta nuo Ukrainos elektros tinklo.

Nesiliaujant elektrinės apšaudymui, pradėta būgštauti dėl joje galinčios įvykti branduolinės katastrofos. Objektas naudoja elektrą reaktoriams aušinti, tačiau jame yra atsarginė dyzelinių generatorių sistema.

Jodo tabletės branduolinės nelaimės atveju padeda apsaugoti skydliaukę nuo žalingo radioaktyviųjų medžiagų poveikio.

Ukraina: nuo karo pradžios Rusija jau neteko maždaug 46 500 karių

Rusija nuo invazijos pradžios vasario 24-ąją Ukrainoje jau neteko maždaug 46 500 karių, praneša agentūra „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generaliniu štabu.

185-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Štabo duomenimis, iki rugpjūčio 27-osios Maskvos pajėgos taip pat neteko 1 939 tankų, 4 254 šarvuotųjų kovos mašinų, 1 045 artilerijos sistemų, 274 reaktyvinės salvinės ugnies sistemų, 148 oro gynybos sistemų, 234 lėktuvų, 202 sraigtasparnių, 3 165 automobilių ir degalų cisternų, 15 laivų, 836 dronų, 99 specialiosios technikos vienetų ir 196 sparnuotųjų raketų.

Šie duomenys tikslinami. Jų rinkimą sunkina besitęsiančios intensyvios kautynės.

JK: Rusija per pastarąsias penkias dienas suintensyvino savo atakas Rytų Ukrainoje

Pasak Jungtinės Karalystės (JK) gynybos ministerijos, Rusijos pajėgos per pastarąsias penkias dienas suintensyvino savo atakas Rytų Ukrainoje, praneša agentūra „Sky News“.

Ministerija savo kasdien skelbiamoje žvalgybos duomenų suvestinėje pridūrė, kad netoli Donecko srityje išsidėsčiusių Siversko ir Bachmuto miestų šiuo metu verda intensyvios kautynės. „Prorusiški separatistai veikiausiai padarė tam tikrą pažangą Piskų kaimelio centro link, netoli Donecko oro uosto“, – teigiama suvestinėje.

Nepaisant to, ministerija nurodė, kad Rusija pastaruoju metu pasiekė „tik nedidelių teritorinių laimėjimų“.

„Tvyrant spėlionėms dėl galimos didėlės Ukrainos konkratakos, esama realistiškos tikimybės, kad Rusija suintensyvino atakas Donbase, jog galėtų ten pritraukti papildomus Ukrainos dalinius“, – teigė ministerija.

Rusijos pajėgos praėjusią naktį intensyviai apšaudė Dnipropetrovsko sritį

Rusijos pajėgos praėjusią naktį dešimt kartų apšaudė Dnipropetrovsko regioną centrinėje Ukrainoje, šeštadienį pranešė srities administracijos vadovas Valentynas Rezničenka.

Turimais duomenimis, per smūgius aukų išvengta.

„Intensyvaus apšaudymo naktis. Rusijos armija septynis kartus smogė Nikopolio rajonui ir triskart – Kryvyj Rihui“, – nurodė V. Rezničenka  platformoje „Telegram“.

„Į patį Nikopolio miestą pataikė septyni sunkiosios artilerijos sviediniai. Mieste buvo suniokota keliolika privačių namų, mokymo centras ir elektros linijos. Beveik 5 tūkst. šeimų liko be elektros energijos. Kai kur elektros tiekimas jau atnaujintas. Avarinės komandos vis dar dirba“, – rašė jis.

Pasak srities administracijos vadovo, Nikopolio rajonas buvo apšaudytas sunkiosios artilerijos sviediniais ir raketomis „Uragan“.

Kryvyj Riho rajonui buvo smogta raketomis „Uragan“ ir vamzdiniais artilerijos pabūklais. Pasak V. Rezničenkos, buvo pataikyta į Zelenodolo sodų bendriją ir energetikos įmonę. Žmonės nenukentėjo.  

„Enerhoatom“ įspėja apie radioaktyvių medžiagų nuotėkio pavojų Zaporižios AE

 Rusijos pajėgų užimtoje Zaporižios atominėje elektrinėje gali įvykti radioaktyvių medžiagų nuotėkis, šeštadienį įspėjo valstybinė branduolinės energetikos operatorė „Enerhoatom“.

„Enerhoatm“ nurodė, kad Rusijos kariai per pastarąją parą vėl apšaudė elektrinės teritoriją.

„Dėl periodinių apšaudymų apgadinta jėgainės infrastruktūra, kyla vandenilio nuotėkio ir radioaktyvių medžiagų pasklidimo grėsmė, taip pat didelis gaisro pavojus“, – platformoje „Telegram“ rašė operatorė.

Pietų Ukrainoje esanti Zaporižios elektrinė, kuri yra didžiausia atominė jėgainė Europoje, buvo užimta Rusijos pajėgų kovo pradžioje, praėjus nedaug laiko nuo Maskvos invazijos pradžios.

Pastaruoju metu aplink šį objektą suintensyvėjusios kautynės sukėlė nuogąstavimų, kad Europoje gali įvykti dar viena branduolinė katastrofa, panaši į 1986 metais įvykusią tragediją Černobylyje.

JK perduos Ukrainai povandeninių dronų šalies pakrantėms išminuoti

Jungtinė Karalystė (JK) perduos Ukrainai povandeninių dronų šaliems pakrantėms išminuoti ir taip palengvinti maisto produktų eksportą.

JK taip pat apmokys ukrainiečius naudotis šiais įrenginiais. „Ši gyvybiškai svarbi įranga ir mokymai padės Ukrainai užtikrinti savo vandenų saugumą, palengvinti grūdų eksportą ir parems Ukrainos ginkluotąsias pajėgas, siekiančias apginti savo pakrantę ir uostus“, – teigė JK gynybos ministras Benas Wallace'as.

Šie dronai skirti naudoti sekliuose vandenyse. Jie gali panerti į 100 metrų gylį ir su savo daugybe jutiklių aptikti minas.

 

 

GALERIJA

  • Charkivas
  • Karas: Rusijos pajėgos apšaudė Zaporižios ir Charkivo miestus
  • Karas: Rusijos pajėgos apšaudė Zaporižios ir Charkivo miestus
  • Karas: Rusijos pajėgos apšaudė Zaporižios ir Charkivo miestus
  • Karas: Rusijos pajėgos apšaudė Zaporižios ir Charkivo miestus
  • Karas: Rusijos pajėgos apšaudė Zaporižios ir Charkivo miestus
  • Karas: Rusijos pajėgos apšaudė Zaporižios ir Charkivo miestus
  • Karas: Rusijos pajėgos apšaudė Zaporižios ir Charkivo miestus
Scanpix nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, Rusijos pajėgos, apšaudė Zaporižios ir Charkivo miestus
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS