Kinija: dvylika gyvybių nusinešusi autobuso avarija Pakistane buvo sprogdinimas | kl.lt

KINIJA: DVYLIKA GYVYBIŲ NUSINEŠUSI AUTOBUSO AVARIJA PAKISTANE BUVO SPROGDINIMAS

Pekinas paskelbė, kad Pakistano šiaurės vakaruose trečiadienį įvykęs incidentas, kai autobuse driokstelėjus sprogimui žuvo dvylika žmonių, įskaitant devynis Kinijos piliečius, buvo išpuolis panaudojant bombą, ir paragino griežtai nubausti kaltininkus, tačiau Islamabadas dėl sprogimo kaltino „dujų nuotėkį“.

Incidentas įvyko Aukštutinio Kohistano rajone Chaibero Pachtunchvos provincijoje, autobusui vežant maždaug 40 kinų inžinierių, matininkų ir mechanikų į Dasu užtvankos statybų aikštelę.

Islamabadas yra svarbiausias Pekino sąjungininkas regione, bet Pakistane dirbančių Kinijos įmonių saugumas jau seniai kelia susirūpinimą.

Pastaraisiais metais Pekinas investavo į infrastruktūros projektus Pakistane dešimtis milijardų dolerių, todėl daug Kinijos piliečių dabar dirba šioje šalyje, prižiūrėdami šiuos projektus ir juos įgyvendindami.

Pakistano užsienio reikalų ministerijos pareiškime sakoma, kad autobusas „įvykus mechaniniam gedimui nulėkė į griovą, todėl kilo dujų nuotėkis, sukėlęs sprogimą“.

Tuo metu Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas (Džao Lidzianas) išreiškė „šoką ir pasmerkimą dėl šio bombos susprogdinimo“.

Jis paragino Pakistaną „griežtai nubausti“ kaltininkus ir „rimtai saugoti“ Kinijos piliečius bei projektus.

Kinijos ambasada Islamabade anksčiau taip pat paskelbė, kad buvo surengta „ataka“ prieš jos piliečius.

Abi šalys pranešė, kad per avariją, įvykusią maždaug 7 val., žuvo devyni kinų darbuotojai ir trys pakistaniečiai.

Kohistano rajono pareigūnas Arifas Khanas Yousafzai (Arifas Chanas Jusafzajus) sakė, kad dar maždaug 28 žmonės buvo sužeisti. Kariškiai juos nuskraidino į ligoninę.

Pasak Pakistano pareigūnų, atliekamas įvykio tyrimas.

Dasu užtvankos statybos Indo upėje prasidėjo 2017 metais ir buvo planuojamos penkeriems metams, nurodo Pakistano vandens ir energijos administracija.

Balandžio mėnesį Pakistano Talibanas prisiėmė atsakomybę už žmonių aukų pareikalavusį sprogdintojo mirtininko išpuolį prabangiame viešbutyje pietvakarinėje Beludžistano provincijoje. Tame viešbutyje tuo metu buvo apsistojęs Kinijos ambasadorius, bet jis nenukentėjo.

Neseniai Talibanas prisiėmė atsakomybę už virtinę atakų ne tik neramiuose Pakistano genčių rajonuose prie Afganistano sienos, bet ir šalies miestuose, įskaitant sostinę Islamabadą.

Kinijos finansuojami projektai Pakistane kelia pasipiktinimą, ypač tarp separatistų grupių, sakančių, kad vietos gyventojai turės mažai naudos, o dauguma darbo vietų atiteks pašaliniams žmonėms.

2019 metais užpuolikai Beludžistane įsiveržė į vieną prabangų viešbutį šalia svarbaus Kinijos remiamo projekto – uosto Gvadare, suteikiančio strateginę reikšmę turinčių galimybių patekti į Arabijos jūrą. Per išpuolį žuvo mažiausiai aštuoni žmonės.

2000-ųjų birželį beludžių sukilėliai šalies komerciniame centre Karačyje taikėsi į Pakistano vertybinių popierių biržą, iš dalies priklausančią kinų kompanijoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS