Kongo Demokratinės Respublikos smogikai nusiaubė du kovos su Ebolos virusu centrus | kl.lt

KONGO DEMOKRATINĖS RESPUBLIKOS SMOGIKAI NUSIAUBĖ DU KOVOS SU EBOLOS VIRUSU CENTRUS

Kongo Demokratinės Respublikos (KDR) rytuose grupuotės „Mai Mai“ smogikai užpuolė du kovos su Ebolos virusu centrus ir nužudė mažiausiai tris darbuotojus, dar trys žmonės buvo sužeisti ir yra kritinės būklės. Tai ketvirtadienį pranešė „Reuters“, remdamasi šalies medicinos tarnybos atstovais.

„Turimais duomenimis, atakas naktį į ketvirtadienį surengė „Mai Mai“ būriai, – pareiškė nacionalinės kovos su Ebolos virusu tarnybos vadovas Jeanas Jacquesas Muyembė. – Tai skaudus smūgis mūsų pastangoms kovoti su Ebolos viruso sukeliama liga“.

Be žuvusių ir sunkiai sužeistų žmonių, yra ir dingusiųjų. Pasaulio sveikatos organizacija jau pasmerkė šiuos išpuolius.

Savo ruožtu televizijos kanalas „Al Jazeera“, remdamasis medikais, pranešė, kad viena iš „Mai Mai“ atakų buvo surengta prieš medicinos centrą Biakate (Iturio provincija) trečiadienio vakarą. Užpuolikai padegė pastatą ir šalia jo stovėjusius automobilius.

Praėjusių metų spalį KDR ginkluotosios pajėgos šalies rytuose pradėjo didžiausią pastaraisiais metais operaciją prieš smogikus. Pagrindinių veiksmų jos imasi Šiaurės Kivu provincijoje, kuri ribojasi su Uganda ir Ruanda, prieš vadinamojo Demokratinių jėgų aljanso ir vietos milicijos „Mai Mai“ būrius. Priverstos traukti teroristinės grupuotės mėgina sukelti suirutę KDR rytuose, kad sustabdytų reguliarių šalies armijos dalių puolimą.

Blogėjant situacijai Pasaulio sveikatos organizacija ir JT Vaikų fondas (UNISEF) lapkričio 26 d. nusprendė evakuoti dalį savo darbuotojų iš pavojingiausių rajonų KDR rytuose. Tad šios šalies dalies gyventojų vakcinacijos nuo Ebolos viruso programos mastas sumažės.

Lapkričio 27 d. smogikai Benio rajone KDR rytuose nužudė mažiausiai 13 civilių. Šiaurės Kivu provincijos valdžios duomenimis, nuo lapkričio 5 d. Benio rajone teroristinio Demokratinių jėgų aljanso narių aukomis tapo daugiau kaip 90 žmonių.

Praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio viduryje vakariniuose Ugandos rajonuose islamistų įkurta grupuotė „Mai Mai“ turi stovyklų ir KDR miesto Benio rajone. KDR ginkluotųjų pajėgų operaciją prieš teroristines struktūras šalies rytuose remia JT misija. Pastarosiomis dienomis teroristų šalininkų taikiniais tapo ir „žydrieji šalmai“, kuriems jau teko panaudoti šaunamuosius ginklus, kad apsigintų nuo įtūžusios minios.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS