Kretą supurtė 6,3 balo žemės drebėjimas | kl.lt

KRETĄ SUPURTĖ 6,3 BALO ŽEMĖS DREBĖJIMAS

Didžiausią Graikijos salą Kretą antradienį supurtė žemės drebėjimas, pranešė Atėnų observatorija.

Požeminiai smūgiai salą sukrėtė praėjus dviem savaitėms po ankstesnio stipraus žemės drebėjimo, pareikalavusio vieno vyro gyvybės ir sugriovusio šimtus pastatų.

Antradienį 9 val. 24 min. Grinvičo (12 val. 24 min. Lietuvos) laiku užfiksuoto drebėjimo epicentras buvo už 24 km nuo Zakroso gyvenvietės, už 405 km į pietryčius nuo Atėnų, pranešė Atėnų observatorija.

Apie drebėjimo padarytą žalą ar nukentėjusius asmenis kol kas nepranešama.

Atėnuose įsikūręs Geodinamikos institutas sakė, kad antradienio rytą užfiksuoto drebėjimo stiprumas preliminariu vertinimu siekė 6,3 balo. Jo židinys buvo jūros dugne netoli rytinių Kretos salos krantų.

Po kelių minučių įvyko 4,1 ir 4,6 balo žemės drebėjimai, laikomi pakartotiniais požeminiais smūgiais, pranešė institutas.

Vietos žiniasklaida nurodė, kad požeminiai smūgiai buvo juntami Kretoje ir Dodekaneso salyne Egėjo jūroje.

„Epicentras yra jūroje, toli nuo gyvenamų vietų“, – radijui „Skai“ sakė graikų seismologas Gerasimas Papadopulas (Gerassimos Papadopoulos).

Pasak pareigūnų, policija ir ugniagesių komandos tikrina pastatus Kretos rytuose ir bando pasiekti kelis atokius kaimus, esančius arčiau drebėjimo epicentro.

„Drebėjimas buvo juntamas visoje saloje ir tikrai privertė susirūpinti, nes vis dar jaučiame pakartotinius požeminius smūgius“, – Graikijos valstybiniam radijui sakė Kretos regiono vadovo pavaduotojas Janis Leondarakis (Yiannis Leondarakis).

„Laimei, neatrodo, kad buvo padaryta rimtos žalos, nors tai buvo stiprus [drebėjimas], įvykęs nedideliame gylyje“, – sakė jis.

Rugsėjo 27 dieną Kretos salą supurtė stiprus, 5,8 balo, žemės drebėjimas, per kurį žuvo žmogus, dar 10 asmenų buvo sužeisti, taip pat buvo apgadinta statinių.

Šimtai žmonių į pietus nuo didžiausio salos miesto Herakliono esančiuose kaimuose vis dar yra benamiai po rugsėjo 27-osios drebėjimo, kai žuvo remonto darbus vienoje bažnyčioje vykdęs vyras. Gyventojai, kurių namai per tą drebėjimą buvo apgadinti, perkelti į viešbučius ir armijos pastatytas palapines.

Graikija yra kelių tektoninių lūžių zonoje, todėl žemės drebėjimai šalyje nereti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS