Kyjivas: Rusija toliau vykdo priverstinius žmonių trėmimus iš okupuotų teritorijų | kl.lt

KYJIVAS: RUSIJA TOLIAU VYKDO PRIVERSTINIUS ŽMONIŲ TRĖMIMUS IŠ OKUPUOTŲ TERITORIJŲ

Kyjivas ketvirtadienį pasmerkė savo piliečių, gyvenančių Rusijos okupuotuose regionuose, masinį priverstinį perkėlimą.

„Rusijos okupacinė administracija pradėjo masinį priverstinį kairiojo Chersono srities kranto gyventojų perkėlimą... į laikinai okupuotą Krymą arba į Rusiją“, – sakoma Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Panašius trėmimus Rusija taip pat vykdo Zaporižios, Luhansko ir Donecko srityse, taip pat Kryme“, – teigiama jame.

Antradienį Rusijos okupacinė valdžia pietinėje Chersono srityje paskelbė, kad kairiajame Dnipro upės krante bus vykdoma daugiau „evakuacijų“.

Maskvos paskirtas Chersono gubernatorius Vladimiras Saldo sakė, kad dėl masinės raketų atakos“ pavojaus perkelia žmones toliau į regioną arba į Rusiją.

Rusijos kariuomenė penktadienį pareiškė, kad kasdien iš Maskvos okupuoto Chersono regiono evakuojama daugiau kaip 5 tūkst. civilių gyventojų.

„Kariniai inžinieriai kasdien į kairįjį Dnipro upės krantą perkelia iki 1 200 civilinių transporto priemonių – tiek sunkvežimių, tiek lengvųjų automobilių – ir daugiau kaip 5 tūkst. civilių gyventojų“, – sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Ketvirtadienį Kyjivas pakartojo, kad šiuos veiksmus laiko tremtimi, ir teigė, kad juos lydi Rusijos okupantų vykdomas pramonės, infrastruktūros, kultūros, švietimo ir medicinos įstaigų, taip pat privačių namų ir butų plėšimas“ pietuose.

Maskvos įvesta Chersono valdžia pranešė, kad praėjusią savaitę 70 tūkst. civilių gyventojų paliko savo namus dešiniajame Dnipro krante.

Tuo metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė, kad civiliai gyventojai turėtų būti išvežti iš Chersono.

Per gėlių padėjimo ceremoniją Maskvos Raudonojoje aikštėje jis sakė, kad civiliai gyventojai neturėtų nukentėti nuo apšaudymo, puolamųjų, kontrpuolimo ir kitų priemonių.

„Dabar tie, kurie gyvena Chersone, turi būti išgabenti iš pavojingiausių karo veiksmų zonos“, – žurnalistams sakė V. Putinas.

Kyjivo pajėgos, pasiekusios didelių laimėjimų Ukrainos rytuose ir pietuose, ruošiasi įnirtingam mūšiui, kad susigrąžintų pagrindinį regiono miestą Chersoną ir aplinkines vietoves dešiniajame Dnipro krante.

Miestas, kuriame iki karo gyveno apie 288 tūkst. žmonių, buvo vienas pirmųjų, užimtų Maskvos pajėgų po to, kai prezidentas Vladimiras Putinas vasario mėnesį pasiuntė karius per sieną. Jo susigrąžinimas būtų svarbi pergalė Kyjivui.

Gairės: karas Ukrainoje, masiniai trėmimai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS