Luisvilio banko darbuotojas gyvai transliavo šaudynes, per kurias žuvo 5 žmonės | kl.lt

LUISVILIO BANKO DARBUOTOJAS GYVAI TRANSLIAVO ŠAUDYNES, PER KURIAS ŽUVO 5 ŽMONĖS

Šautuvu apsiginklavęs Luisvilio banko darbuotojas pirmadienio rytą šaudė savo darbo vietoje ir nužudė penkis žmones, įskaitant artimą Kentukio gubernatoriaus draugą, o išpuolį gyvai transliavo per socialinį tinklą „Instagram“, pranešė pareigūnai.

Policija atvyko tuo metu, kai banko „Old National“ viduje tebeaidėjo šūviai, ir per susišaudymą nukovė šaulį, sakė Luisvilio policijos departamento viršininkė Jacquelyn Gwinn-Villaroel (Žaklin Gvin-Vilaroel). Miesto meras Craigas Greenbergas (Kreigas Grinbergas) šį išpuolį pavadino „piktybišku kryptingo smurto aktu“.

Šios šaudynės – penkioliktoji masinė žmogžudystė šalyje šiais metais – įvyko praėjus vos dviem savaitėms po to, kai buvęs mokinys nužudė tris vaikus ir tris suaugusiuosius krikščioniškoje pradinėje mokykloje Našvilyje, Tenesio valstijoje, maždaug už 260 km į pietus. Per tas šaudynes taip pat žuvo tos valstijos gubernatoriaus ir jo žmonos draugai.

Luisvilio policijos viršininkė sakė, kad pirmadienio ataką surengęs šaulys buvo 25 metų Connoras Sturgeonas (Konoras Sterdženas), kuris, jos teigimu, išpuolio metu tiesiogiai transliavo savo veiksmus internete.

Kad ir kas buvo šalia manęs, jis buvo nušautas – ant manęs yra kraujo.

„Tragiška žinoti, kad tas incidentas buvo matomas ir užfiksuotas“, – sakė ji.

Bendrovė „Meta“, kuriai priklauso socialiniai tinklai „Facebook“ ir „Instagram“, pareiškime nurodė, kad „greitai pašalino šio tragiško incidento tiesioginę transliaciją“.

Per pastaruosius kelerius metus socialinių tinklų bendrovės nustatė griežtesnes taisykles, kuriomis siekiama uždrausti smurtinį ir ekstremistinį turinį. Jos sukūrė sistemas, skirtas pašalinti tuos apribojimus pažeidžiančius įrašus ir transliacijas, tačiau tokia šokiruojanti medžiaga, kaip šaudymas Luisvilyje, ir toliau praslysta, o tai paskatino įstatymų leidėjus ir kitus kritikus užsipulti technologijų pramonę dėl netinkamų apsaugos priemonių ir moderavimo politikos.

„Siaubingas smurto aktas“

Per šaudymą iš pastato pabėgęs vyras televizijai WHAS-TV pasakojo, kad šaulys šaudė iš ilgo šautuvo konferencijų salėje, esančioje pastato pirmojo aukšto gale.

„Kad ir kas buvo šalia manęs, jis buvo nušautas – ant manęs yra kraujo“, – teigė jis televizijai, rodydamas į savo marškinius. Jis sakė, kad nubėgo į poilsio kambarį ir uždarė duris.

Devyniems žmonėms, tarp jų dviem policijos pareigūnams, buvo suteikta medicininė pagalba, elektroniniame laiške pranešė Luisvilio universiteto ligoninės atstovė spaudai Heather Fountaine (Heter Faunten). Viena iš sužeistųjų, įvardyta kaip 57 metų Deana Eckert (Dina Ekert), vėliau mirė, pirmadienio vakarą pranešė policija.

Vienas iš sužeistų pareigūnų, 26 metų Nickolas Wiltas (Nikolas Viltas), kovo 31 dieną baigė policijos akademiją. Po šūvio į galvą ir operacijos jis buvo kritinės būklės, teigė policijos viršininkas. Mažiausiai trys pacientai buvo išrašyti.

Kentukio valstijos gubernatorius Andy Beshearas (Endis Beširas) sakė, kad per šaudynes neteko vieno iš artimiausių draugų.

„Tommy Elliotas (Tomis Eliotas) padėjo man padaryti teisininko karjerą, padėjo tapti gubernatoriumi, davė patarimų, kaip būti geru tėvu, – teigė A. Beshearas. – Jis – vienas iš žmonių, su kuriais daugiausiai bendravau, ir labai retai kalbėdavome apie mano darbą. Jis buvo neįtikėtinas draugas.“

Per šaudynes taip pat žuvo Joshas Barrickas (Džošas Barikas), Jimas Tuttas (Džimas Tatas) ir Juliana Farmer (Džuliana Farmer), pranešė policija.

„Tai nepakeičiami, nuostabūs žmonės, kuriuos siaubingas smurto aktas atplėšė nuo mūsų visų“, – sakė gubernatorius.

A. Beshearas kalbėjo Luisvilyje tęsiant tyrimą ir policijai ieškant motyvo. Nusikaltimų vietos tyrėjai buvo matyti bežymintys ir fotografuojantys daugybę kulkų skylių languose netoli priekinių banko durų, esančių šalia vietos parko ir žemesnės lygos „Louisville Slugger Field“ aikštyno.

Vykdydama tyrimą policija atvyko į rajoną, kuriame gyveno įtariamasis, maždaug už 8 km į pietus nuo šaudymo miesto centre. Gatvė buvo uždaryta, o federaliniai ir vietos pareigūnai kalbėjosi su gyventojais. Vienas namas buvo aptvertas įspėjamąja juosta. Kaimynystėje gyvenanti Kami Cooper (Kami Kuper) teigė neprisimenanti, kad būtų kada nors sutikusi įtariamąjį, tačiau tvirtino, kad nejauku žinoti, jog gyveno toje pačioje gatvėje kaip ir žmogus, kuris galėjo taip pasielgti.

„Esu beveik be žodžių. Tai matai per žinias, bet ne namuose, – sakė K. Cooper. – Tai neįtikėtina, tai gali nutikti čia, kas mano gatvėje.“

Policijos viršininkės pavaduotojas Paulas Humphrey (Polas Hamfris) teigė, kad reaguojančių policijos pareigūnų veiksmai neabejotinai išgelbėjo žmonių gyvybes.

„Tai tragiškas įvykis, – sakė jis. – Tačiau didvyriškas pareigūnų atsakas padėjo užtikrinti, kad daugiau žmonių nebūtų sunkiau sužeisti.“

Policija pranešė, kad praėjus vos kelioms valandoms už kelių kvartalų, prie bendruomenės koledžo per nesusijusį šaudymą žuvo vienas vyras ir buvo sužeista moteris.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ogi

tu paciu zydbankiu uzsakymu tai daroma ir tas vyksta demglobalistu valdymo laike kuri valdo blogio jegos tik 1 jav zmones gali tam pasipriesint ?===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS