A. Lukašenka: Baltarusija yra autoritarinė šalis, bet politinių kalinių joje nėra | kl.lt

A. LUKAŠENKA: BALTARUSIJA YRA AUTORITARINĖ ŠALIS, BET POLITINIŲ KALINIŲ JOJE NĖRA

Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį pripažino, kad jo šalis yra autoritarinė, bet tvirtino, kad joje nėra politinių kalinių.

„Taip, mūsų valdžios sistema yra griežtesnė. Aš net neatmetu žodžio „autoritarinė“, – sakė A. Lukašenka išskirtiniame interviu naujienų agentūrai AFP Minske.

Žmogaus teisių grupė „Viasna“ savo tinklalapyje skelbia, kad šiuo metu Baltarusijoje laikomi 1 259 politiniai kaliniai.

A. Lukašenka atmetė „kalbas apie šimtus“ įkalintų žmonių ir tvirtino, kad šiuo metu kalėjimuose nėra „nė vieno“ žmogaus iš opozicijos.

„Šie žmonės pasisakė prieš valstybę. Ne prieš valdžią, o prieš valstybę ir savo tautą“, – sakė jis, turėdamas omenyje žmones, kurie dalyvavo protestuose po ginčijamų rinkimų 2020 metais.

Nuo 1994 metų šaliai vadovaujančio A. Lukašenkos režimas brutaliai numalšino visas nepaklusnumo apraiškas, kai Baltarusiją 2020 metais po prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų šalys laiko suklastotais, apėmė beprecedenčių protestų banga.

67 metų lyderis demonstracijas užgniaužė su Rusijos prezidento Vladimiro Putino pagalba.

Svarbūs protestų lyderiai dabar yra arba kalinami, arba pabėgę į užsienį.

„Aš ne diktatorius“, – teigė A. Lukašenka, nors pripažino, kad Baltarusijoje yra „autoritarizmo elementų“.

„Aš net neprisimenu, ar tie garsūs banditai, sukurstę šį maištą, yra kalėjime, – sakė jis. – Gal vienas ar du buvo nuteisti.“

Tarp 2020-aisiais iš Baltarusijos pabėgusių žmonių yra Sviatlana Cichanouskaja, politikos naujokė, tų metų rugpjūtį vietoje įkalinto savo vyro kovojusi su A. Lukašenka prezidento rinkimuose.

Dabar ji Baltarusijos opozicijai vadovauja iš Lietuvos, o jos vyras Siarhejus Cichanouskis atlieka 18 metų įkalinimo bausmę. Kaltinimus jam jo šalininkai vadina politiškai motyvuotais.

A. Lukašenka tarp Rusijos ir ES esančią Baltarusiją iš esmės tebelaiko sovietinėje realybėje. Ketvirtis amžiaus po Sovietų Sąjungos subyrėjimo šalis tebeturi KGB vadinamą saugumo tarnybą, komandinę ekonomiką, o pagrindine sąjungininke laiko buvusią šeimininkę Maskvą – savo kreditorę ir energijos tiekėją.

A. Lukašenka pakartojo, kad jo politiniai oponentai yra finansuojami iš užsienio, pirmiausia iš Lenkijos.

„Ką, ar norėjote, kad ramiai sėdėčiau?“ – klausė jis ir tvirtino, kad protestai buvo Varšuvos remtas sąmokslas „palaužti Baltarusiją“.

Gairės: Aliaksandras Lukašenka, karas Ukrainoje, Baltarusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS