Pakistanas surengė smūgius Irane | kl.lt

PAKISTANAS SURENGĖ SMŪGIUS IRANE

Pakistanas ketvirtadienį pareiškė, kad Irane surengė smūgius, nukreiptus į smogikų taikinius.

Apie tai pranešta po to, kai anksčiau šią savaitę Teheranas inicijavo atakas Pakistano teritorijoje.

Irano valstybinė žiniasklaida skelbė, kad per sprogimus šalies pietryčiuose žuvo trys moterys ir keturi vaikai.

„Šį rytą Pakistanas surengė daugybę gerai koordinuotų ir tikslingai nukreiptų preciziškų karinių smūgių prieš teroristų slėptuves Irano Siestan-o-Balučistano provincijoje“, – sakoma užsienio reikalų ministerijos pareiškime, kuriame priduriama, kad žuvo tam tikras skaičius teroristų.

Ši ataka įvyko po to, kai Iranas patvirtino, kad vėlyvą antradienį Pakistane surengė smūgius, nukreiptus į „teroristinę grupuotę“. Pasak Islamabado, per ataką žuvo du vaikai.

„Šio ryto veiksmų buvo imtasi atsižvelgus į patikimus žvalgybinius duomenis, rodančius artėjančią didelio masto teroristinę veiklą“, – nurodė Pakistano užsienio reikalų ministerija.

Irano oficiali naujienų agentūra IRNA, remdamasi vienu provincijos pareigūnu, pranešė, kad „keliose vietovėse aplink Saravano miestą pasigirdo keletas sprogimų“.

Pakistano užsienio reikalų ministerija trečiadienį pasmerkė „neišprovokuotą ir akivaizdų Pakistano suvereniteto pažeidimą“ ir atšaukė savo ambasadorių Irane bei neleido Irane šiuo metu esančiam Teherano pasiuntiniui grįžti į šalį.

Šis Pakistano suvereniteto pažeidimas yra visiškai nepriimtinas ir gali turėti rimtų padarinių.

Raketų ir dronų atakos taikiniu Pakistane tapo grupuotė „Jaish al-Adl“, teigė Irano vyriausybė. Teheranas prieš tai dar buvo surengęs atakas Irake ir Sirijoje, nukreiptas į „prieš Iraną nusiteikusias teroristines grupuotes“.

Teheranas ir Islamabadas dažnai kaltina vienas kitą leidžiant smogikams veikti vienas kito teritorijoje ir rengti atakas, tačiau oficialios kurios nors pusės pajėgos įsitraukia retai.

Irano smūgiai prisideda prie Artimuosius Rytus apėmusių krizių, Izraeliui Gazos Ruože kariaujant su „Hamas“ ir palestiniečius palaikantiems Jemeno hučių sukilėliams Raudonojoje jūroje atakuojant komercinius laivus.

Artima Irano ir Pakistano partnerė Kinija trečiadienį paragino abi puses laikytis santūrumo ir „vengti veiksmų, dėl kurių gali padidėti įtampa“.

Tuo metu JAV pasmerkė Irano smūgius Pakistane, Irake ir Sirijoje. Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris pareiškė, kad Teheranas per pastarąsias kelias dienas pažeidė „trijų savo kaimynų suverenias sienas“.

Oficialiame Pakistano pareiškime nebuvo patikslinta, kur buvo suduotas antradienį surengtas smūgis, tačiau Pakistano žiniasklaida pranešė, kad smūgio būta pietvakarinėje Baločistano provincijos dalyje.

Iki smūgio likus kelioms valandoms, Pakistano laikinasis ministras pirmininkas Anwaras ul Haqas Kakaras Davose rengiamo Pasaulio ekonomikos forumo kuluaruose susitiko su Irano užsienio reikalų ministru Hosseinu Amir-Abdollahianu.

„Šis Pakistano suvereniteto pažeidimas yra visiškai nepriimtinas ir gali turėti rimtų padarinių“, – sakoma Pakistano užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Pasak ministerijos, per smūgį „žuvo du nekalti vaikai ir buvo sužeistos trys mergaitės“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS