Pasaulis reaguoja į politinius neramumus Tunise | kl.lt

PASAULIS REAGUOJA Į POLITINIUS NERAMUMUS TUNISE

Tuniso prezidento Kaiso Saiedo sprendimas sustabdyti parlamento darbą ir atleisti ministrą pirmininką šalyje sukėlė protestus, o didžiausia politinė partija šiuos veiksmus pavadino „perversmu“.

Užsienio vyriausybės irgi išreiškė susirūpinimą. Pateikiamos kai kurių pasaulio valstybių reakcijas į šį sekmadienį netikėtai žengtą žingsnį.

Turkija

Užsienio reikalų ministerija išreiškė „didelį susirūpinimą“ dėl įvykių Tunise, ragindama atkurti „demokratinį teisėtumą“.

„Regionui ir Tunisui yra labai svarbu išsaugoti Tuniso demokratinius pasiekimus, kurie yra sėkmės istorija kalbant apie demokratinį procesą, vykdomą atsižvelgiant į regiono gyventojų lūkesčius“, – nurodė ministerija.

Prezidento Recepo Tayyipo Erdogano atstovas Ibrahimas Kalinas tviteryje parašė: „Atmetame demokratinio proceso sustabdymą ir žmonių demokratinės valios nepaisymą draugiškame ir broliškame Tunise.“

Scanpix nuotr.

„Smerkiame iniciatyvas, kurioms trūksta konstitucinio teisėtumo ir visuomenės palaikymo. Manome, kad Tuniso demokratija po šio proceso sustiprės“, – pridūrė I. Kalinas.

Vokietija

Smerkiame iniciatyvas, kurioms trūksta konstitucinio teisėtumo ir visuomenės palaikymo.

Kaip žurnalistams sakė Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Maria Adebahr, Berlynas tikisi, jog Tunisas „kaip įmanoma greičiau [sugrįš] prie demokratinės santvarkos“.

„Demokratija leidžia Tunise šaknis nuo 2011-ųjų“, – pareiškė M. Adebahr, turėdama omenyje metus, kai šalyje per revoliuciją buvo nuverstas diktatorius Zine'as El Abidine'as Ben Ali.

Anot URM atstovės, Vokietija yra „labai susirūpinusi“, bet „nenori kalbėti apie valstybės perversmą“.

Scanpix nuotr.

„Svarbu kaip įmanoma greičiau sugrįžti prie konstitucinės tvarkos“, – pabrėžė M. Adebahr.

„Tikrai bandysime aptarti [padėtį] su Tuniso ambasadoriumi Berlyne, o mūsų ambasadorius Tunise yra pasirengęs dalyvauti diskusijose“, – pridūrė ji.

Rusija

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas tepareiškė, kad Rusija stebi įvykius Tunise.

„Tikimės, kad niekas nekels pavojaus tos šalies žmonių stabilumui ir saugumui“, – per kasdienę spaudos konferenciją sakė jis žurnalistams.

GALERIJA

  • Pasaulis reaguoja į politinius neramumus Tunise
  • Pasaulis reaguoja į politinius neramumus Tunise
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS