Paskelbta juodaodį pašovusio JAV policininko pavardė | kl.lt

PASKELBTA JUODAODĮ PAŠOVUSIO JAV POLICININKO PAVARDĖ

JAV pareigūnai trečiadienį paskelbė policininko, kuris šovė į nugarą 29 metų juodaodžiui Jacobui Blake'ui (Džeikobui Bleikui), vardą, o NBA žaidėjai vadovavo beprecedenčiam sportininkų boikotui protestuojant prieš rasizmą ir policijos brutalumą.

Pyktis auga nuo sekmadienio, kai septynerius metus Kenošos policijoje dirbantis baltasis pareigūnas šiame Viskonsino mieste iš arti septynis kartus šovė į J. Blake'ą. Incidentas išprovokavo naują smurtinių protestų bangą Amerikoje.

J. Blake'as buvo pašautas, kai nepakluso policijos reikalavimams ir bandė įsėsti į savo automobilį, kuriame buvo trys jo vaikai.

JAV teisingumo departamentas trečiadienį vakare paskelbė, kad dėl J. Blake'o pašovimo pradeda pilietinių teisių tyrimą.

Vietos teisėsaugininkai nieko nekomentavo, nors kas vakarą vykstantys protestai tapo smurtiniai, o per ginkluotų, turtą ginti pasiryžusių vyrų susirėmimus su demonstrantais antradienio vakarą buvo nušauti du žmonės. Trečiadienį policija dėl to sulaikė vieną 17-metį; jis įtariamas nužudymu.

Galiausiai trečiadienį Viskonsino teisingumo departamentas paskelbė pirmą oficialų pranešimą apie J. Blake'o pašovimą ir nurodė, kad jis turėjo peilį, kai pareigūnas Rustenas Sheskey (Rastenas Šeskis) šovė jam į nugarą.

Iš pareiškimo neaišku, ar peilis, kuris buvo paimtas iš automobilio, šaudymo metu ar kuriuo nors kitu incidento metu buvo J. Blake'o rankose. J. Blake'as liko gyvas, bet gali likti paralyžiuotas visam gyvenimui.

Pareigūnai į vienus namus Kenošoje buvo nusiųsti dėl konflikto šeimoje ir incidento metu „mėgino areštuoti“ J. Blake'ą, nesėkmingai panaudodami elektros šoko ginklą, sakoma Viskonsino teisingumo departamento pareiškime.

„P. Blake'as apėjo savo transporto priemonę, atidarė vairuotojo pusės dureles ir pasilenkė. Laikydamas p. Blake'ą už marškinių pareigūnas Rustenas Sheskey septynis kartus iššovė iš savo tarnybinio ginklo. Pareigūnas Sheskey šaudė... p. Blake'ui į nugarą, – sakoma pareiškime.

Jame taip pat nurodoma, kad vėliau agentai „paėmė peilį nuo p. Blake'o transporto priemonės vairuotojo pusės grindų“.

J. Blake'as buvo pašautas vos trys mėnesiai po incidento Mineapolyje, kai afroamerikietis George'as Floydas (Džordžas Floidas) mirė baltajam policininkui keliu spaudžiant jo kaklą. G. Floydo mirtis išprovokavo didžiausius per kelis dešimtmečius JAV pilietinius neramumus.

Trečiadienį daug pasipiktinusių sportininkų – NBA krepšininkai, teniso žvaigždė Naomi Osaka, beisbolininkai, futbolininkai – protestuodami pasitraukė iš varžybų.

„Nepaisant įtaigaus prašymo keisti padėtį, jokių veiksmų nebuvo, tad mūsų dėmesio centre krepšinio šiandien negali būti“, – sakoma po rungtynių boikoto paskelbtame Milvokio „Bucks“ žaidėjų pareiškime. Milvokis yra netoli Kenošos.

Suimtas septyniolikmetis

Kenošos miesto pareigūnai nuo 19 val. iki 7 val. įvedė komendanto valandą, kuri galios iki sekmadienio. Taip tikimasi sugrąžinti ramybę po kruvino smurto proveržio antradienį, kai į protestų vietą atvyko ginkluoti asmenys, daugiausia baltaodžiai, pareiškę, kad jie atvyko saugoti savo privačią nuosavybę.

Vaizdo įrašuose matyti, kaip vienas iš jų šaudė į protestuotojus iš kovinio šautuvo, o po to ėjo gatve, persimetęs ginklą ant krūtinės, protestuotojams skirstantis ir pro šalį važiuojant policijos automobiliams.

Per šaudynes žuvo du žmonės ir dar vienas buvo sužeistas į ranką.

Į pietvakarius nuo Kenošos Ilinojuje esančio Antioko policija trečiadienį pranešė, kad suėmė vieną nužudymu įtariamą 17-metį.

Įtariamasis įvardijamas kaip vietos gyventojas Kyle'as Rittenhause'as (Kailas Ritenhausas). Sprendžiant iš jo socialinių tinklų paskyrų, jis turėjo potraukį ginklams ir domėjosi teisėsauga.

Bendrovė „Facebook“ pranešė, kad pašalino įtariamojo paauglio ir Kenošos vietos savigynos būrio paskyras.

„Šias šaudynes įvardinome kaip masines žudynes ir pašalinome šaulio paskyras iš „Facebook“ ir „Instangram“, – pranešė interneto milžinė.

Siekia teisingumo

Praėjus dviem valandoms nuo komendanto valandos pradžios trečiadienį maždaug 200 judėjimo „Black Lives Matter“ („Juodaodžių gyvybės svarbios“, BLM) narių surengė eitynes Kenošos centre. Virš jų galvų skraidė sraigtasparnis, tačiau policijos nesimatė.

„Aš nepaisau komendanto valandos, kad stočiau už teisingumą“, – naujienų agentūrai AFP sakė 33 metų viešbučio darbuotoja Nicola Marie (Nikola Mari).

„Esu labai susinervinusi, kad aplinkui nėra policijos. Aš net nežinau, kas dabar bus“, – pridūrė ji.

Los Andželo centre esančiame tunelyje ankstų ketvirtadienio rytą kilo smurto protrūkis, policijos pareigūnams apsupus maždaug 100 BLM protestuotojų grupelę ir pabandžius juos suimti. Tai buvo matyti „ABC News“  parodytame reportaže.

Maždaug 300 protestuotojų eitynės tame rajone baigėsi susirėmimais su policija, pareigūnai šaudė į protestuotojus guminėmis kulkomis.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) anksčiau paskelbė, kad į Kenošą siunčiamos federalinės teisėsaugos pajėgos ir Nacionalinės gvardijos kariai, siekiant ten „sugrąžinti įstatymą ir tvarką“. Visgi vietos pareigūnai sakė, kad jie jau sulaukė šimtų policijos pareigūnų ir 250 Nacionalinės gvardijos narių, be to, jiems talkina FTB  pareigūnai ir federaliniai maršalai.

D. Trumpo komentarai aiškiai parodė, kad smurto temos nebus išvengta prezidento rinkimų kampanijoje, iki rinkimų likus kiek daugiau nei dviem mėnesiams.

Jo kampanija daugelyje miestų vykstančius protestus prieš policiją vaizduoja kaip kairiųjų radikalų keliamos grėsmės šaliai iliustraciją.

D. Trumpo varžovas demokratas Joe Bidenas (Džo Baidenas) savo ruožtu sakė, kad kalbėjosi su J. Blake'o šeima ir pažadėjo jiems „teisingumą“.

„Nuo to, ką pamačiau tame įraše, man darosi bloga“, – pareiškė J. Bidenas, kalbėdamas apie policijos pareigūnų veiksmus. – Aš jiems pasakiau, kad teisingumas privalo būti ir bus pasiektas.“

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Reikejo sauti ne 7 kartus o viena kontrolini tarp akiu vieno nigerio butu maziau ir sutaupitum patronus geras nigeris tai mires nigeris taskas :-)

Anonimas

Ei , Linkevičiau, ko tyli ? Reikšk greičiau susirūpinumą, siųsk protesto notą amerikonams....ar bijai ?

Visi sportininkai

Tuoj žais ir šokinės. Del pinigų. Juokingi klounai. Kas jie be baltųjų dolerių, niekas!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS