Po Rusijos raketų smūgių Ukrainai – mažiausiai 6 žūtys: Bachmutas gali kristi? | kl.lt

PO RUSIJOS RAKETŲ SMŪGIŲ UKRAINAI – MAŽIAUSIAI 6 ŽŪTYS: BACHMUTAS GALI KRISTI?

Rusija ketvirtadienį prieš aušrą raketomis smogė Ukrainai, taikydamasi į energetikos infrastruktūrą visoje šalyje ir nutraukdama elektros tiekimą didelėse teritorijose, įskaitant didžiausią Europoje atominę elektrinę.

Ukrainos pareigūnai pranešė, kad per masinius rusų raketų smūgius žuvo mažiausiai šeši žmonės, o dar keli buvo sužeisti.

Vakarinės Lvivo srities karinės administracijos vadovas Maksymas Kozyckis sakė, kad raketai pataikius į gyvenamąją zoną Zoločivo rajone žuvo penki žmonės – trys vyrai ir dvi moterys.

Iš pradžių skelbta apie keturis žuvusiuosius, bet vėliau iš po griuvėsių buvo ištrauktas negyvas maždaug 60 metų vyras.

Pasak M. Kozyckio, gelbėtojai tikrina griuvėsius, po kuriais gali būti įstrigę daugiau žmonių.

34 metų vyras žuvo Dnipropetrovsko srityje, pranešė srities administracijos vadovas Serhijus Lysakas. Jis pridūrė, kad per kelis smūgius visame regione dar du žmonės – 28 metų moteris ir 19-metis vaikinas – buvo sužeisti ir yra gydomi ligoninėje.

Jau kelis mėnesius Rusija raketomis ir dronais atakuoja svarbiausius Ukrainos objektus, trikdydama šildymą, vandens ir elektros tiekimą milijonams žmonių.

Kyjivo meras Vitalijus Klyčko ketvirtadienį pranešė apie sprogimus dviejuose sostinės rajonuose ir sakė, kad dėl jų 15 proc. miesto namų ūkių liko be elektros, o 40 proc. – be šildymo.

„Du žmonės buvo sužeisti“ per sprogimą vakariniame Sviatošyno rajone, sakė V. Klyčko. Anksčiau jis pranešė apie sprogimus pietinėje sostinės dalyje.

Ukraina pranešė, kad jos oro gynyba numušė tris dešimtis Rusijos paleistų raketų.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį piktinosi Rusija po didžiausio per kelias savaites raketų smūgio per Ukrainą, kai buvo smogta mažiausiai dešimčiai regionų visoje šalyje.

Priešas paleido 81 raketą, bandydamas vėl įbauginti ukrainiečius, grįždamas prie savo apgailėtinos taktikos.

„Priešas paleido 81 raketą, bandydamas vėl įbauginti ukrainiečius, grįždamas prie savo apgailėtinos taktikos. Okupantai gali tik terorizuoti civilius gyventojus“, – sakė V. Zelenskis socialiniuose tinkluose paskelbtame pareiškime, kuriame išvardyti regionai visoje Ukrainoje, kuriems buvo suduoti smūgiai.

Smūgiai elektrinėms

Rusų pajėgų užimta Ukrainos Zaporižios atominė elektrinė po Rusijos ketvirtadienio smūgių liko be elektros tiekimo ir šiuo metu naudojasi dyzeliniais generatoriais, pranešė ukrainiečių branduolinės energetikos operatorius.

Jėgainė – didžiausia Europoje – šeštą kartą nuo invazijos pradžios neteko elektros. Šiuo metu, anot „Enerhoatom“, įjungta 18 dyzelinių generatorių, o kuro jų darbui lieka dešimčiai dienų.

„Jei per tą laiką nepavyks atnaujinti stoties išorinio maitinimo šaltinio, gali įvykti avarija su radiacinėmis pasekmėmis visam pasauliui“, – teigė bendrovė.

Taip pat pranešama apie smūgius elektrinėms keliose kitose Ukrainos vietose, įskaitant Charkivą šiaurės rytuose ir Odesos regioną pietvakariuose.

Prie Rusijos sienos esančios Charkivo srities administracijos vadovas Olehas Synjehubovas pranešė apie 15 smūgių.

„Okupantai vėl nusitaikė į svarbiausius infrastruktūros objektus“, – parašė jis socialinėje žiniasklaidoje.

Antrasis pagal dydį Ukrainos miestas Charkivas liko be elektros, vandens ir šildymo.

„Visame mieste nėra elektros. Kritinės infrastruktūros objektuose perėjome prie generatorių. Neveikia elektra varomas transportas. Dėl įtampos nebuvimo elektros tinkle nėra šildymo ir vandens tiekimo“, – per vietos televiziją sakė Charkivo meras Ihoris Terechovas.

Odesos srities gubernatorius Maksymas Marčenka sakė, kad „raketos pataikė į regiono energetikos infrastruktūrą ir apgadino gyvenamųjų pastatų“.

„Laimei, aukų nebuvo“, – teigė jis ir pridūrė, kad „buvo įvesti elektros tiekimo apribojimai“.

Bachmutas gali kristi?

Masinius raketų smūgius Rusija sudavė paskelbusi apie laimėjimus mūšyje už pramoninį Bachmuto miestą, kurį rusai jau daug mėnesių siekia užimti.

Rusijos privati karinė samdinių bendrovė „Wagner“, vadovaujanti Bachmuto puolimui, trečiadienį pareiškė užėmusi rytinę miesto dalį.

Ukrainos pareigūnai įspėjo, kad kritus Bachmutui Rusija galbūt galėtų pasiekti naujų laimėjimų Rytų Ukrainoje.

Ukrainiečių gynybos viceministrė Hana Maliar trečiadienį sakė, kad priešinimasis Bachmute turėtų būti laikomas pergale.

„Tai pergalė – faktas, kad mūsų kariai jau kelis mėnesius iš eilės naikina galingiausius ir profesionaliausius „Wagner“ junginius, – sakė ji. – Priešo pajėgos didesnės kalbant apie gyvąją jėgą ir ginklus, bet tokiomis sąlygomis mūsų kovotojai drąsiai stoja prieš jį.“

Gairės: karas Ukrainoje, Rusijos kariai, atakos, Bachmutas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS