Prancūzijoje – nauji policijos susirėmimai su „geltonosiomis liemenėmis“ | kl.lt

PRANCŪZIJOJE – NAUJI POLICIJOS SUSIRĖMIMAI SU „GELTONOSIOMIS LIEMENĖMIS“

Prancūzijos policija šeštadienį susirėmė su protestuotojais, siekusiais įkvėpti naujos gyvybės demonstracijoms reikalaujant didesnio socialinio teisingumo ir prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) pasitraukimo.

Vadinamųjų „geltonųjų liemenių“ protestai Prancūzijoje prasidėjo praėjusių metų lapkritį, tačiau vasarą aprimo. Dabar jų lyderiai tikisi paskatinti naują protestų bangą visoje šalyje, Prancūzijos vyriausybei pradedant šalies pensijų sistemos reformą.

Šeštadienį policijos pareigūnai pranešė, kad Prancūzijos pietinio Montpeljė miesto centre susirinko maždaug 2 tūkst. žmonių. Savo ruožtu organizatoriai teigia, kad žmonių buvo apie 5 tūkstančius.

Per kilusius susirėmimus policininkams teko panaudoti ašarines dujas. Pranešama, kad buvo apgadintas tuščias policijos automobilis, kai į jį buvo mestas butelis su padegamuoju skysčiu. Taip pat buvo apgadintos kelių parduotuvių vitrinos.

Policija suėmė devynis žmones, daugiausia dėl to, kad šie mėtė daiktus į pareigūnus. Septyni pareigūnai buvo nesunkiai sužeisti.

Regiono pareigūnai dėl smurto apkaltino maždaug 500 radikalaus „Juodojo bloko“ narių. Hero regiono, kuriam priklauso ir Montpeljė, prefektas Jacques'as Witkowski (Žakas Vitkovskis) pasmerkė „labai agresyvų“ „Juodojo bloko“ aktyvistų elgesį, nes jie jau ėjo į protestą siekdami pridaryti žalos.

„Radikalūs pokyčiai“

Mažesni protestai įvyko Paryžiuje, Marselyje, Ruane, Lilyje, Strasbūre, Dižone, Bordo ir Tulūzoje. Ruane kilo susirėmimų tarp policijos pareigūnų ir 500 demonstrantų, įskaitant CGT profsąjungos narius. Policija sulaikė 26 asmenis ir 111 skyrė perspėjimą. Demonstrantai sudaužė kelias vitrinas ir kelis vietos teismo langus.

Šiauriniame Lilio mieste policija pranešė, jog susirinko 650 žmonių, nors organizatoriai sako, kad jų buvo 1 500. Vis dėlto eitynės įvyko taikiai.

„Visi kartu mes norime, kad vyriausybė drastiškai keistų savo politiką, o radikalūs pokyčiai įvyks tik tuomet, kai ši vyriausybė atsistatydins“, – sakė „geltonųjų liemenių“ protesto Lilyje vienas iš organizatorių Alexandre'as Chantry (Aleksandras Šantris).

Policija skelbia, kad Paryžiuje protestavo apie 800 žmonių. Čia galioja draudimas protestuoti Eliziejaus laukuose, kur per anksčiau vykusius „geltonųjų liemenių“ protestus buvo pridaryta daug žalos.

Pareigūnai skelbia sulaikę apie 107 žmones.

Pietvakariniame Bordo mieste protestuotojams nebuvo leista priartėti prie valdančiosios E. Macrono partijos „Respublika, pirmyn“ (La République en Marche) konferencijos. Policija suėmė penkis asmenis, keturi vis dar laikomi areštinėje, nurodė regiono valdžia.

„Geltonųjų liemenių“ protestus pernai lapkritį sukėlė valdžios sprendimas didinti degalų akcizą. Tačiau protestai netrukus išsirutuliojo į didesnį judėjimą prieš E. Macroną.

GALERIJA

  • Prancūzijoje – nauji policijos susirėmimai su „geltonosiomis liemenėmis“
  • Prancūzijoje – nauji policijos susirėmimai su „geltonosiomis liemenėmis“
  • Prancūzijoje – nauji policijos susirėmimai su „geltonosiomis liemenėmis“
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

huu

arabu prisiveze tai tie arabai ir varo geltonai apsirede...o but pasalpu nedave o dirbt pasiunte,nebut kada tiems pasalpiniams ten varinet po ta miesta...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS