Maskva ir separatistai teigia, kad Rytų Ukrainoje žuvo 53 ukrainiečių karo belaisviai | kl.lt

MASKVA IR SEPARATISTAI TEIGIA, KAD RYTŲ UKRAINOJE ŽUVO 53 UKRAINIEČIŲ KARO BELAISVIAI

Maskva ir Rytų Ukrainos prorusiški separatistai penktadienį pareiškė, kad mažiausiai 53 ukrainiečių karo belaisvių, paimtų į nelaisvę per kovas dėl Mariupolio, žuvo per Ukrainos pajėgų apšaudymą ir dar daug buvo sužeista, bet Kyjivas šią informaciją paneigė.

Rusija teigė, kad ukrainiečiai  iš amerikietiškų salvinės raketų ugnies sistemų HIMARS apšaudė kalėjimą Olenivkos mieste, kuris yra separatistų kontroliuojamoje Donecko srities dalyje. Separatistų ir Rusijos pareigūnų teigimu, per šią ataką žuvo mažiausiai 53 ukrainiečių karo belaisviais, ir dar 75 buvo sužeisti.

Rusijos televizija parodė sugriautus barakus ir sulamdytas metalines lovas, bet žuvusiųjų ar nukentėjusiųjų reportaže nesimatė.

Maskva pareiškė, kad „šia kruvina Kyjivo režimo provokacija“ siekta atgrasyti ukrainiečių karius nuo pasidavimo.

„Ši baisi provokacija buvo įvykdyta siekiant įbauginti ukrainiečių karius“, kad jie nepasiduotų į nelaisvę, sakoma Rusijos gynybos ministerijos pareiškime. Ministerijos atstovas generolas leitenantas Igoris Konašenkovas teigė, kad kalėjimas buvo apšaudytas tiksliai nutaikomais HIMARS sviediniais ir kad buvo sužeisti aštuoni sargybiniai.

Ministerija teigė, kad tarp minimų ukrainiečių karo belaisvių buvo pulko „Azov“, gynusio metalurgijos gamyklą „Azovstal“ Mariupolio uostamiestyje, narių.

Rusija šį buvusį sukarintą dalinį, kuris anksčiau turėjo ryšių su kraštutinių dešiniųjų grupėmis, o dabar yra integruotas į Ukrainos kariuomenę, vadina neonacių organizacija.

Tarptautinės bendrijos nepripažįstamos separatistinės Donecko „liaudies respublikos“ vadovas Denisas Pušilinas sakė, kad apšaudytame kalėjime buvo 193 kaliniai. Jis nenurodė, kokią dalį jų sudarė ukrainiečiai karo belaisviai.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos vėliau paskeltame pranešime kategoriškai paneigė separatistų ir Maskvos kaltinimus.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos, kurios visiškai laikosi tarptautinės humanitarinės teisės principų ir normų, niekada nevykdė ir nevykdo civilės infrastruktūros apšaudymų, juolab vietose, kur tikriausiai laikomi karo belaisviai“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Be to, kariškiai apkaltino įsiveržusias Rusijos pajėgas surengus „tyčinį artilerijos apšaudymą“ prieš kalinimo įstaigą, kuriuo esą siekiama pasinaudoti, kad Maskva galėtų „kaltinti Ukrainą vykdant „karo nusikaltimus“, taip pat nuslėpti kankinimus ir egzekucijas“.

Rusijos pareiškimai yra dalis „informacinio karo, kuriuo siekiama apkaltinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas apšaudant civilę infrastruktūrą ir gyventojus, kad būtų galima nuslėpti jų pačių išdavikiškus veiksmus“, pridūrė Ukrainos kariuomenė.

„Rusija įvykdė dar vieną stingdantį karo nusikaltimą, bombarduodama kalinimo įstaigą okupuotoje“ Olenivkoje, kur yra laikomi ukrainiečiai karo belaisviai, per „Twitter“ parašė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Maždaug 2,5 tūkst. ukrainiečių karių pateko į nelaisvę gegužę, po įnirtingų kovų dėl Ukrainos Azovo jūros Mariupolio uostamiesčio, kur kelis mėnesius slėpėsi milžiniškoje metalurgijos gamykloje „Azovstal“.

Gairės: karas Ukrainoje, belaisviai, ukrainiečiai belaisviai, žuvo, Azovstal
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS