Prorusiški separatistai sako, kad užsieniečiai pelnytai nuteisti mirti | kl.lt

PRORUSIŠKI SEPARATISTAI SAKO, KAD UŽSIENIEČIAI PELNYTAI NUTEISTI MIRTI

Vienas prorusiškų separatistų lyderis Rytų Ukrainoje sekmadienį pareiškė, kad nekeistų mirties nuosprendžių, kurie už kovojimą Ukrainos pusėje neseniai buvo skirti dviem britams ir marokiečiui.

„Jie atvyko į Ukrainą žudyti civilių už pinigus. Todėl nematau jokių sąlygų, kad nuosprendis būtų sušvelnintas ar pakeistas“, – žurnalistams pareiškė separatistinės Donecko srities lyderis Denisas Pušilinas.

Jo teigimu, teismas trims kovotojams skyrė „visiškai teisingą bausmę“.

Jis taip pat apkaltino Didžiosios Britanijos ministrą pirmininką Borisą Johnsoną (Borisą Džonsoną) ignoruojant JK piliečių likimą ir nesusisiekus su separatistų valdžia.

D. Pušilinas kalbėjo per spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo agentūra ir AFP agentūros reporteris. Ji vyko gegužę rusų perimtame Mariupolyje.

B. Johnsono atstovas spaudai šeštadienį pareiškė, kad jį „sukrėtė“ britams Aidenui Aslinui (Eidenui Eislinui) ir Shaunui Pinneriui (Šonui Pineriui) bei marokiečiui Saaudunui Brahimui paskelbti mirties nuosprendžiai.

Jie atvyko į Ukrainą žudyti civilių už pinigus. Todėl nematau jokių sąlygų, kad nuosprendis būtų sušvelnintas ar pakeistas.

„Akivaizdu, kad jie buvo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų nariai ir todėl yra karo belaisviai“, o ne samdiniai, kaip juos kaltina Donecko separatistų valdžia, sakė atstovas spaudai.

Britų šeimų teigimu, abu vyrai šalyje gyvena nuo 2018 metų.

Penktadienį Jungtinės Tautos išreiškė susirūpinimą dėl mirties nuosprendžių, kuriuos prorusiški sukilėliai paskelbė šiems kaliniams. Jungtinės Karalystės vyriausybė sekmadienį buvo paraginta siekti, kad į laisvę būtų paleistas marokietis, kurį Maskvos remiamų separatistų teismas kartu su dar dviem britais nuteisė mirties bausme.

Separatistų apsišaukėliškos „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) „Aukščiausiasis teismas“ šią savaitę skyrė mirties bausmę minėtiems trims vyrams po to, kai juos į nelaisvę paėmė Rusijos kariai.

Britų vyriausybės narys Brandonas Lewisas (Brendonas Liuisas) televizijai „Sky News“ sakė, kad britų vyriausybė „visapusiškai bendradarbiauja“ su Ukrainos valdžios institucijomis ir mėgina padėti abiem šalies piliečiams po „fiktyvaus teismo proceso“.

JK raginama padėti marokiečiui

Jungtinės Karalystės vyriausybė sekmadienį buvo paraginta siekti, kad į laisvę būtų paleistas marokietis, kurį Maskvos remiamų separatistų teismas kartu su dar dviem britais nuteisė mirties bausme.

Separatistų apsišaukėliškos „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) „Aukščiausiasis teismas“ šią savaitę skyrė mirties bausmę minėtiems trims vyrams po to, kai juos į nelaisvę paėmė Rusijos kariai.

Šie asmenys buvo apkaltinti veikę kaip samdiniai Ukrainos pusėje.

Skelbiama, kad marokietis Saaudunas Brahimas kartu su JK piliečiais Aidenu Aslinu (Eidenu Eislinu) ir Shaunu Pinneriu (Šonu Pineriu) balandį pasidavė rusams po kovų su Ukrainos pajėgomis apgultame Mariupolio uostamiestyje.

Šie britai teisėtai kovojo Ukrainos kariuomenės pusėje ir pagal Ženevos konvenciją jie turi visišką teisę į karo belaisvių apsaugą, sakė B. Lewisas.

JK taip pat turėtų įsikišti ir dėl minėto marokiečio, televizijai „Sky News“ sakė jo draugė Zina Kotenko, šiuo metu gyvenanti Šiaurės Anglijoje, kur atvyko pabėgusi nuo Rusijos invazijos.

Žmonės yra balsas, žmonės yra vyriausybės veidas, o dabar vyriausybės veidas sėdi kalėjime... Prašau, išgelbėkite S. Brahimą.

Z. Kotenko sakė, kad pirmą kartą 21 metų S. Brahimą sutiko Kyjivo naktiniame klube, ir jį apibūdino jį kaip „malonų“, „atvirą“ ir „linksmą“ žmogų. Ji pasakojo, kad vyras į kariuomenę buvo priimtas tik po keleto bandymų, nes prieš tai buvo nustatyta, kad jis yra per mažo svorio.

„Prašau, pasirūpinkite žmonėmis, kuriems rūpi demokratija, – JK vyriausybę paragino ji. – Žmonės yra balsas, žmonės yra vyriausybės veidas, o dabar vyriausybės veidas sėdi kalėjime... Prašau, išgelbėkite S. Brahimą.“

Maroko vyriausybė šio atvejo kol kas nekomentuoja. S. Brahimo tėvas vietos žiniasklaidai sakė, kad jo sūnus prieš teisėtai prisijungdamas prie kariuomenės studijavo Ukrainoje.

Abu minėti britai nuo 2018 metų gyvena Ukrainoje ir stojo ginti šalies, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, teigia jų šeimos. Jos neigia, kad jie buvo samdiniai, kaip tvirtina separatistų teismas.

48 metų Sh. Pinneris yra vedęs ukrainietę, o 28 metų A. Aslinas yra susižadėjęs su vietos gyventoja.

Sh. Pinnerio šeima šeštadienį pareiškė, kad yra „sugniuždyta“ po to, kai išgirdo teismo nuosprendį. Jie sako, kad „širdyse esame su visomis šeimomis, susijusiomis su šia siaubinga situacija“.

„Nuoširdžiai tikimės, kad visos šalys skubiai bendradarbiaus, kad užtikrintų saugų Shauno paleidimą arba apsikeitimą“, – sakė jie.

Ukrainos ambasadorius Londone Vadymas Prystaika penktadienį pareiškė, kad abu britai greičiausiai bus iškeisti į Ukrainoje laikomus prorusiškus įstatymų leidėjus.

„Tai bus mainai, – BBC sakė jis. – Svarbus klausimas yra tas, kokia bus kaina už tai.“

Gairės: karas Ukrainoje, užsieniečiai, Mirties bausmė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS