Raudonasis Kryžius: gyventojų evakuacija iš Mariupolio kabo ant plauko | kl.lt

RAUDONASIS KRYŽIUS: GYVENTOJŲ EVAKUACIJA IŠ MARIUPOLIO KABO ANT PLAUKO

Raudonasis Kryžius pranešė besitikįs penktadienį organizuoti tūkstančių civilių gyventojų evakuacijai iš Mariupolio, bet pabrėžė, kad humanitarinei organizacijai reikalingas konkretus susitarimas dėl to, kur pabėgėliai bus palydėti.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) sakė, kad jo devynių darbuotojų su trimis automobiliais komanda iš Zaporižios leidosi į ilgą kelionę Mariupolio link.

Anot organizacijos, jos transporto priemonės išves vilkstinę iš Rusijos pajėgų smarkiai bombarduojamo miesto, bet pabrėžė, kad esama abejonių, ar bus įmanomą atlikti šią operaciją.

„Šios pastangos buvo ir tebėra itin sudėtingos. Yra daug kintančių dalių, ir dar ne visos detalės savo vietose, kad tai vyktų saugiai“, – sakė TRKK atstovas spaudai Ewanas Watsonas (Evanas Votsonas).

„Išliekame kupini vilties, veikiame ir judame link Mariupolio. Tai tikrai geras dalykas. Tačiau dar neaišku, ar tai įvyks šiandien“, – pridūrė jis.

„Jei ir kai tai įvyks, TRKK, kaip neutralaus tarpininko, vaidmuo bus vesti vilkstinę iš Mariupolio į kitą Ukrainos miestą. Šiuo metu negalime patvirtinti, į kurį miestą, – sakė organizacijos atstovas. – Dėl to turi susitarti šalys.“

Ankstesni bandymai evakuoti gyventojus žlugo, nors kai kurie iš jų pavojingą kelią į laisvę įveikė patys.

Gyventojų išgyvenamas siaubas

E. Watsonas nurodė, kad jei ir kai evakuacija prasidės, TRKK keliaus su vilkstine iš Mariupolio ir bus jos humanitarinis ženklas.

TRKK neturi tikslios informacijos, kiek žmonių norės būti palydėti iš Mariupolio, „bet tikrai tikisi, kad jų bus tūkstančiai“, o vilkstinę sudarys iki 54 autobusų ir daug kitų civilinių transporto priemonių, nurodė atstovas.

„Kad galėtume pradėti vadovauti civiliams tos vilkstinės priekyje, mums reikės garantijų, kad kelias, kuriuo judame, yra saugus“, – sakė E. Watsonas ir pridūrė: „Mums reikės žinoti, kur vykstame.“

Anot jo, turi būti gautas „savanoriškas atitinkamų žmonių sutikimas“.

Vasario 24-ąją prasidėjus įsiveržimui Rusijos pajėgos apsupo ir pradėjo nepaliaujamai bombarduoti Mariupolį, bandydamos užimti šį strategiškai svarbų uostamiestį.

Didžioji dalis miesto jau virto griuvėsiais, o dešimtys tūkstančių civilių gyventojų yra įstrigę viduje, neturėdami nei maisto, nei vandens, nei vaistų.

„Mums trūksta būdvardžių tam siaubui, kurį išgyvena Mariupolio gyventojai, apsakyti. Čia atsarginio plano nėra“, – sakė E. Watsonas.

„Dabar humanitariniu požiūriu būtina leisti žmonėms išvykti ir įsileisti pagalbos atsargas“, – pridūrė jis.

Be to, TRKK nurodė negavęs leidimo penktadienį atvežti pagalbos į Mariupolį dėl Rusijos bombardavimo įstrigusiems civiliams.

Organizacija turėjo du sunkvežimius, prikrautus maistu, medikamentais ir pagalbos priemonėmis, tačiau jie liko Zaporižioje.

„Negavome reikiamo leidimo pagalbai šį rytą atvežti, – informavo E. Watsonas. – Mariupolio žmonės nebeturi daug laiko. Jiems žūtbūt reikalinga pagalba.“

Gairės: Mariupolis, Raudonasis Kryžius, karas Ukrainoje, evakuacija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS