Ruandos vyskupai atsiprašė už vykdytą genocidą | kl.lt

RUANDOS VYSKUPAI ATSIPRAŠĖ UŽ VYKDYTĄ GENOCIDĄ

  • 1

Ruandos Katalikų Bažnyčia sekmadienį atsiprašė už savo vaidmenį per 1994 metų genocidą ir išreiškė apgailestavimą dėl žudynių dalyvių veiksmų.

„Atsiprašome už visas skriaudas, kurias padarė Bažnyčia. Visų krikščionių vardu atsiprašome už visų formų skriaudas, kurias padarėme. Apgailestaujame, kad Bažnyčios nariai pažeidė ištikimybės Dievo įsakymams priesaiką“, – sakoma Vyskupų konferencijos pareiškime, kuris buvo perskaitytas parapijose visoje šalyje.

Pareiškime pripažįstama, kad Bažnyčios nariai prisidėjo prie genocido planavimo, padėjo jį vykdyti ir jį vykdė. Genocido metu hutų etninės grupės ekstremistai išžudė daugiau kaip 800 tūkst. etninių tutsių ir nuosaikių hutų.

Po genocido, kurį išprovokavo tuometinio prezidento huto Juvenalio Habyarimanos (Žiuvenalio Habjarimanos) žūtis per lėktuvo katastrofą, Ruandos Bažnyčia priešinosi vyriausybės ir išgyvenusiųjų grupių pastangoms, kad būtų pripažintas jos bendrininkavimas vykdant masines žudynes. Bažnyčia tvirtindavo, kad nusikaltimus įvykdę jos pareigūnai veikė individualiai.

Daug aukų žuvo kunigų, kitų dvasininkų ir vienuolių moterų rankose, tvirtina kai kurie išgyvenusieji. Ruandos vyriausybė sako, kad daug žmonių žuvo bažnyčiose, kuriose ieškojo prieglobsčio.

Vyskupų sekmadienio pareiškimas yra laikomas pozityviu žingsniu Ruandai siekiant susitaikymo.

„Atleiskite mums už neapykantos nusikaltimą šalyje tokiu mastu, taip pat kad buvo nekenčiami mūsų kolegos dėl savo etninės tapatybės. Neparodėme, kad esame viena šeima, žudėme vieni kitus“, – sakoma pareiškime.

Jis buvo paskelbtas tą pačią dieną, kai baigėsi popiežiaus Pranciškaus paskelbti Gailestingumo jubiliejaus metai, kurių tikslas buvo skatinti susitaikymą ir atlaidumą Katalikų Bažnyčioje ir pasaulyje, sakė Ruandos Katalikų Bažnyčios atstovas vyskupas Phillipe'as Rukamba (Filipas Rukamba).

Ruandos genocidą tyrinėjantis Tomas Ndahiro (Tomas Ndahiras) išreiškė viltį, kad Bažnyčios pareiškimas prisidės prie Ruandos gyventojų vienybės.

„Taip pat labai džiaugiuosi sužinojęs, jog savo pareiškime vyskupai atsiprašo už tai, kad negalėjo užkirsti kelio genocidui“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

algis

Kam jie reikalingi,nei naftos nei dujų neturi.Kitaip amerikosu taikdariai seniai ten būtų su savo taikos lėktuvnešiais,tankais ir bombonešiais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS