Šiaurės Airijos teismas atmetė skundą dėl „Brexito“ protokolo | kl.lt

ŠIAURĖS AIRIJOS TEISMAS ATMETĖ SKUNDĄ DĖL „BREXITO“ PROTOKOLO

Belfasto apeliacinis teismas pirmadienį nusprendė, kad Briuselio ir Londono „Brexito“ protokolas yra teisėtas, ir blokavo bandymą atšaukti šį prieštaringai vertinamą dokumentą dėl prekybos Šiaurės Airijoje.

Protokolas – Jungtinės Karalystės „skyrybų“ su Europos Sąjunga susitarimo dalis – labai nepatinka Šiaurės Airijos junionistų politikams. Šie jau užginčijo jį teisme.

Birželį apeliaciją atmetė aukštesnysis teismas Belfaste. Dabar junionistų politikų teisininkai turi pateikti apeliaciją britų Aukščiausiajam Teismui.

Jie įrodinėja, kad šis „Brexito“ įstatymas yra nesuderinamas su 1998 metų Didžiojo penktadienio Belfasto susitarimu, užbaigusiu tris dešimtmečius trukusį smurtą dėl britų valdymo šioje provincijoje.

Jų teisininkų komandos taip pat siekė, kad protokolas būtų atmestas dėl jo nesuderinamumo su 1800 metų Susivienijimo aktu, kuriuo buvo sujungtos Britanijos ir Airijos karalystės.

Tačiau Šiaurės Airijos teismų sistemos vadovė dama Siobhan Keegan (Ševan Kigan) abi bylas atmetė.

Prieš Šiaurės Airijos parlamento rinkimus gegužės mėnesį provinciją ištiko politinė krizė dėl klausimų, susijusių su šiuo protokolu.

Praėjusį mėnesį tuometinis Šiaurės Airijos pirmasis ministras Paulas Givanas (Polas Givanas), junionistas, paskelbė atsistatydinantis, tuo pačiu priversdamas pasitraukti savo pavaduotoją nacionalistę ir sužlugdydamas visą provincijos administraciją. Jis atsistatydino protestuodamas prieš minimą prekybos po „Brexito“ mechanizmą.

Šis žingsnis dar labiau komplikavo po „Brexito“ vykstančias Briuselio ir Londono, taip pat pareiškusio, kad nepritaria protokolui, derybas.

Su protokolu susiję klausimai temdė neseniai įvykusį Airijos ministro pirmininko Michealo Martino (Mikalo Martino) vizitą Londone, kur jis stengėsi pademonstruoti vieningą frontą su britų ministru pirmininku Borisu Johnsonu (Borisu Džonsonu) dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

M. Martinas sakė, kad aklavietė „tikriausiai nebus išspręsta“ iki Šiaurės Airijos rinkimų.

B. Johnsonas sakė, kad Briuselis vis dar turi padaryti „reikšmingų pakeitimų“ protokole.

Prieš susitikimus Demokratinės junionistų partijos (DUP) lyderis Jeffrey Donaldsonas (Džefris Donaldsonas) sakė, kad jo partija negrįš į provincijos valdžios pasidalijimo administraciją, kol JK nesiims veiksmų „Šiaurės Airijai Jungtinėje Karalystėje apsaugoti“.

Šiaurės Airijos junionistų bendruomenės piktinasi protokolu ir sako, kad paliekant provinciją ES bendrojoje rinkoje, kyla grėsmė jos konstitucinėms pozicijoms Jungtinėje Karalystėje.

Rusenantis pyktis dėl prekių trūkumo ir neaiškių verslo perspektyvų, siejamas su protokolu, pernai prasiveržė demonstrantų susirėmimais su policija, atgaivinusiais prisiminimus apie juodžiausias tarpkonfesinio smurto dienas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS