Iš Sirijos išvedami JAV kariai įžengė į Iraką | kl.lt

IŠ SIRIJOS IŠVEDAMI JAV KARIAI ĮŽENGĖ Į IRAKĄ

Dešimtys šarvuotųjų mašinų su amerikiečių kariais pirmadienį iš Sirijos įvažiavo į Irako Kurdistaną, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Atsitraukianti kolona Tigro upę kirto Fiš Chabūro sienos perėjoje netoli Turkijos sienos, pakeliui į autonominio Kurdistano regiono sostinę Arbilį, kur yra amerikiečių bazė.

Jungtinės Valstijos spalio 13 dieną paskelbė išvedančios iš Sirijos šiaurės rytų regiono 1 tūkst. ten buvusių amerikiečių karių. Pranešimas pasirodė penktą Turkijos puolimo prieš kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG) dieną.

Spalio 7-ąją prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) įsakymu JAV kariai Sirijos šiaurėje atsitraukė nuo Turkijos sienos, taip sudarydami sąlygas turkų puolimui prieš kurdų pajėgas, kurias Turkija laiko jos teritorijoje veikiančių kurdų sukilėlių „teroristine atšaka“.

Puolimas ketvirtadienį buvo sustabdytas paskelbus ugnies nutraukimą, dėl kurio susiderėjo Vašingtonas.

Sekmadienį AFP korespondentas matė 70 šarvuočių koloną su karine įranga ir JAV vėliava, lydimą sraigtasparnių ir važiuojančią pro Sirijos miestą Tel Tamerą.

Padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad kolona, kuria evakuojama Sarino karinė bazė, esanti į pietus nuo pasienio miesto Ain al Arabo, tikriausiai juda į rytus, į Chasakos provinciją.

Praėjusią savaitę JAV pajėgos pasitraukė iš trijų kitų bazių Sirijoje, įskaitant bazę svarbiame Manbidžo mieste ir bazę netoli Ain al Arabo prie Turkijos sienos.

JAV šiuo metu Irake turi 5,2 tūkst. karių, kurie yra dislokuoti kaip Vašingtono vadovaujamos koalicijos prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) dalis.

JAV karių buvimas keliose bazėse Irake vertinamas prieštaringai; daug politinių grupių ir proiranietiškos šiitų ginkluotos grupuotės reikalauja juos išvaryti.

JAV ir Turkijos susitarimo galiojimas

Kurdų kovotojų atsitraukimui iš šiaurės rytinių Sirijos teritorijų skirtas terminas baigiasi trečiadienį 19 val. Grinvičo (22 val. Lietuvos) laiku, sakė šaltinis Turkijos kariuomenėje.

„Jis prasidėjo ketvirtadienį 22 valandą,.. todėl baigsis antradienį 22 valandą“, – nurodė šaltinis, kalbėdamas apie 120 valandų karinių veiksmų nutraukimą, dėl kurio susitarė Ankara su Vašingtonu.

Po kurdų pajėgų atsitraukimo Turkija nori įkurti 120 kilometrų saugumo zoną tarp pasienyje esančių Tel Abjado ir Ras al Aino miestų, o vėliau ši atkarpa būtų išplėsta iki 444 kilometrų, nurodė jis.

Ankara spalio 9 dieną pradėjo karinę operaciją prieš kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG) Sirijoje, kuriuos Turkija laiko savo teritorijoje veikiančių kurdų sukilėlių „teroristine atšaka“.

Šis žingsnis sulaukė griežtos Vakarų kritikos, o Jungtinės Valstijos ėmėsi sankcijų prieš tris Turkijos ministrus ir pakėlė tarifus turkiškam plienui.

Į Ankarą skubiai atvykę Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) ir valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) po kelias valandas trukusių derybų sutarė su turkų pareigūnais dėl paliaubų.

JAV nurodė, jog buvo sutarta, kad YPG kovotojai atsitrauks iš to rajono, o Vašingtonas nesiims naujų sankcijų Turkijos atžvilgiu, jeigu ši nutrauks ugnį. 

M. Pence'as sakė, kad JAV atšauks visas baudžiamąsias priemones, įskaitant sankcijas trims turkų ministrams, kai kurdų kovotojai atsitrauks ir Ankara visiškai užbaigs savo karinę operaciją. 

Turkų kariniai šaltiniai pranešė, kad iki šiol iš tos teritorijos išvažiavo 125 transporto priemonės su kurdų kovotojais. Jos nuvažiavo  šiaurės rytinio al Chasakos miesto link.

Vienas šaltinis pridūrė, kad „teroristai, likę“ 120 km ilgio zonoje, po antradienio bus „neutralizuoti“.  

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) praėjusią savaitę pareiškė, kad Ankara įsteigs 12 stebėjimo postų saugumui Turkijos kontroliuojamoje buferinėje zonoje užtikrinti.

Turkijos gynybos ministerija anksčiau pirmadienį pranešė, kad nuo spalio 9 dienos per operaciją Sirijoje žuvo penki turkų kariai, dar 86 buvo sužeisti. 

Ministerija pridūrė, kad per tą patį laikotarpį taip pat žuvo 76 „Sirijos nacionalinės armijos“ nariai, kartu su turkų pajėgomis dalyvavę operacijoje prieš kurdus, o 273 buvo sužeisti.

R. T. Erdoganas kaltina Vakarus

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pirmadienį „teroristų palaikymu“ apkaltino Vakarų valstybes, nes šios neparėmė Ankaros vykdomos operacijos prieš kurdų kovotojus Sirijoje.

„Ar galite įsivaizduoti, kad visi Vakarai, įskaitant NATO ir Europos Sąjungos šalis, parėmė teroristus ir užsipuolė mus?“ – Stambule kalbėjo R. T. Erdoganas.

„Nuo kada pradėjote palaikyti terorą? Ar PYD–YPG (Sirijos kurdų pajėgos) prisijungė prie NATO, ir mes apie tai nežinome?“ – klausė jis.

Ankara laiko YPG uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK), nuo 1984 metų tęsiančios Turkijoje kruviną sukilimą, „teroristine atšaka“.

Į teroristinių grupuočių sąrašus PKK taip pat yra įtraukusios JAV ir Europos Sąjunga.

Turkijos kariniai veiksmai prieš kurdų pajėgas, labai prisidėjusias prie kovos džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), griežtai kritikuojami Vakaruose, o kai kurios NATO šalys nusprendė paskelbti Turkijai ginklų embargą.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas jau išreiškė „rimtą susirūpinimą“ dėl spalio 9 dieną pradėtos operacijos, kurios tikslas – atstumti Sirijos kurdų pajėgas toliau nuo sienos.

R. T. Erdoganas paneigė, kad Ankara turi kokių nors teritorinių ambicijų: „Turkija nesikėsina į jokios šalies teritoriją... Laikome tokį kaltinimą didžiausiu mums mestu įžeidimu.“

Ankara šią savaitę paskelbė 120 valandų sustabdanti puolimą, pasiekusi atitinkamą susitarimą su JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u (Maiku Pensu). Kurdų kovotojams buvo leista pasitraukti iš pasienio, kad Turkija galėtų įkurti ten „saugiąją zoną“.

R. T. Erdoganas antradienį taip pat ruošiasi susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Juodosios jūros kurorte Sočyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Nesu rasiste,taciau ,kada kariauja azijos valstybes ----ten neturetu lysti europieciai ;;Iranas,Izraelis Irakas Palestina Turkija...tai arabu tautos ir jie turi spresti savo shalies problemas su kraujo broliais;;;o isiterpus europieciams ar slavams --ten jau nebebuna "pusiausvyros" ir azijatai ima galvoti ,,,kad negiminingi ju rasiai kariai po karo uz -aciu--isheis...o lia!! uzdyka nieko nebuna,o ypac kare...

Ne i tema

I Pabrade atsiunte tankus ir dar kazkokia technika. Nudazyti smelio spalva, nuostabi maskuote miskuose ir siaip Lietuvoje. Turbut lauks svedu puolimo prie juros. Tas ju Abrahamas tankas senas, taip ir liks lietuviams kaip lauzynas. Kur nauja technika? Bijo, kad rusai uzeis ir nespes pabegti. Tai nors naujos technikos nepraras. Jankiai juk nedurni. Bet lietuvaiciai, Juk nera to blogo, kas neiseitu i gera. Kiek nemokamo metalo bus nemokamai. Net tonomis.q

tai

siuo veiksmu atvere visam pasauliui savo tikraji veida kur ciniskumui nera ribu juk kad ir alytuje galetu pagelbet bet dzin......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS