S. Šoigu įsakė suintensyvinti karo veiksmus Ukrainoje | kl.lt

S. ŠOIGU ĮSAKĖ SUINTENSYVINTI KARO VEIKSMUS UKRAINOJE

Rusijai šeštadienį suintensyvinus puolimą prieš Ukrainą, keliuose šalies miestuose buvo pranešta apie žuvusius ir sužeistus civilius.

Paryčiais per Rusijos raketų smūgį Ukrainos šiaurės rytiniame Čuhujivo mieste žuvo mažiausiai trys civiliai gyventojai ir dar trys buvo sužeisti, pranešė regiono policijos aukšto rango pareigūnas.

Charkivo srities policijos pajėgų vadovo pavaduotojas Serhijus Bolvinovas sakė, kad raketos greičiausiai buvo paleistos iš Rusijos teritorijos. Čuhujivas yra maždaug už 120 km nuo sienos.

„Keturios Rusijos raketos, tikriausiai paleistos iš (Rusijos miesto) Belgorodo apylinkių naktį, apie 3.30 val., pataikė į gyvenamąjį namą, mokyklą ir administracinius pastatus“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė S. Bolvinovas.

143-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Jis pridūrė, kad buvo apgriautas dviejų aukštų daugiabutis.

„Po griuvėsiais buvo rasti trijų žmonių kūnai. Dar trys buvo sužeisti. Aukos yra civiliai“, – sakė S. Bolvinovas.

Gretimoje Sumų srityje vienas civilis žuvo ir dar mažiausiai septyni buvo sužeisti rusams iš minosvaidžių ir artilerijos apšaudžius tris netoli Rusijos sienos esančius miestus ir kaimus, šeštadienio rytą platformoje „Telegram“ pranešė regiono administracijos vadovas Dmytro Žyvyckis.

Po griuvėsiais buvo rasti trijų žmonių kūnai. Dar trys buvo sužeisti. Aukos yra civiliai.

Per pastarąją parą Ukrainos rytinės Donecko srities miestuose žuvo septyni civiliai gyventojai, o dar 14 buvo sužeisti, šeštadienio rytą pranešė jos administracijos vadovas.

Tačiau netoliese Ukrainos kariai naktį atrėmė Rusijos puolimą strategiškai svarbiame rytiniame greitkelyje, sakė Luhansko srities administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

Jo teigimu, Rusija „daugiau nei du mėnesius“ bandė užimti pagrindinį kelią, jungiantį Lysyčansko ir Bachmuto miestus.

„Jie vis dar negali kontroliuoti kelių kilometrų šio kelio“, – „Telegram“ parašė S. Haidajus.

S. Šoigu nurodė sustiprinti karo veiksmus

Tuo metu Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu liepė kariams suintensyvinti operacijas Ukrainos teritorijoje, šeštadienį socialinėje žiniasklaidoje pranešė Gynybos ministerija.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame pranešime teigiama, kad S. Šoigu davė „nurodymus toliau intensyvinti dalinių veiksmus visuose operatyviniuose rajonuose, kad būtų atmesta galimybė Kyjivo režimui pradėti masinius raketų ir artilerijos smūgius prieš civilinę infrastruktūrą ir Donbaso bei kitų regionų gyvenviečių gyventojus“.

Pranešime rašoma, kad šeštadienį S. Šoigu apžiūrėjo kai kuriuos Ukrainoje buvusius Rusijos dalinius ir įteikė apdovanojimus „už drąsą“.

Rusijos pajėgos daugiausia dėmesio skiria Donecko ir Luhansko sritis apimančiam Donbasui Ukrainos rytuose, tačiau, artėjant karo penkių mėnesių žymai, rusai taip pat puola kitas šalies dalis, nesiliaudamos stengtis atimti iš Ukrainos teritoriją ir susilpninti jos lyderių, civilių ir karių moralę.

Ukrainos pietuose, į šiaurės rytus nuo prie Juodosios jūros įsikūrusio Mykolajivo miesto esančioje Baštankoje per Rusijos apšaudymą buvo sužeisti du žmonės, rašoma regiono administracijos vadovo Vitalijaus Kimo „Telegram“ žinutėje.

Pasak V. Kimo, ankstyvosiomis šeštadienio valandomis rusai vėl apšaudė ir patį Mykolajivą. Penktadienio rytą jis paskelbė vaizdo įrašus, kuriuose, jo teigimu, užfiksuota Rusijos raketų ataka prieš du didžiausius miesto universitetus, ir pasmerkė Rusiją kaip „teroristinę valstybę“.

Po Rusijos raketų smūgio prieš rytinį Dnipropetrovsko srities Nikopolio miestą, įsikūrusį šalia Dnipro upės, viena moteris buvo paguldyta į ligoninę, o dar du žmonės įstrigo po griuvėsiais, socialinėje žiniasklaidoje pranešė regiono gubernatorius.

Dnipropetrovsko srities administracijos vadovas Valentynas Rezničenka platformoje „Telegram“ sakė, kad per ataką nukentėjo penkiaaukštis daugiabutis, mokykla ir profesinio rengimo centras.

Tuo metu penktadienį vėlai vakare Rusijos strateginių bombonešių paleistoms sparnuotosioms raketoms smogus pietrytiniam Ukrainos Dnipro miestui, žuvo mažiausiai trys žmonės, dar 16 buvo sužeisti.

Ataka Dnipre buvo įvykdyta kitą dieną po to, kai per Rusijos raketų smūgį į pietvakarius nuo sostinės Kyjivo esančiame Vinycios mieste žuvo mažiausiai 23 žmonės ir daugiau kaip 200 buvo sužeisti.

Rusų gynybos ministerija penktadienį pareiškė, kad Vinycioje taikėsi į „Ukrainos oro pajėgų vadovybės susitikimą su užsienio ginklų tiekėjų atstovais“, bet Ukraina neigia, kad netoliese būtų buvęs koks nors karinis taikinys.

Ukrainos vidaus reikalų ministerija penktadienį pareiškė, kad per karą Rusijos pajėgos sudavė daugiau kaip 17 000 smūgių civiliams taikiniams, per kuriuos žuvo tūkstančiai karių ir civilių gyventojų, o milijonai žmonių buvo priversti palikti savo namus.

Nuo vasario 24 dienos, kai pradėjo invaziją į Ukrainą, Rusija nuolat kaltinama, kad taikosi į civilinę infrastruktūrą. Karas nuniokojo daug miestų.

Rusija neigia atsakomybę dėl civilių mirčių Ukrainoje, o prezidentas Vladimiras Putinas sako, kad pranešimai apie rusų karius, šaudančius į civilius, yra „suklastoti“.

Invazija taip pat paveikė pasaulio ekonomiką: sukrėtė rinkas, padidino maisto kainas ir prisidėjo prie milžiniškos infliacijos.

GALERIJA

  • S. Šoigu įsakė suintensyvinti karo veiksmus Ukrainoje
Gairės: karas, karas Ukrainoje, atakos, Rusija, Sergejus Šoigu
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS