Sveikatos pareigūnė: Suomija žengia į antrą pandemijos etapą | kl.lt

SVEIKATOS PAREIGŪNĖ: SUOMIJA ŽENGIA Į ANTRĄ PANDEMIJOS ETAPĄ

Suomijoje spartėja naujojo koronaviruso plitimas, ketvirtadienį pranešė sveikatos pareigūnai, šaliai kitą savaitę planuojant pristatyti naujų ribojimo priemonių planą.

Naujausiais duomenimis, viruso plitimo indeksas perkopė 1 ir svyruoja nuo 1,1 iki 1,4, sostinėje Helsinkyje vykusioje spaudos konferencijoje sakė Sveikatos apsaugos ministerijos strateginė direktorė Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

„Padėtis yra nepaprastai kebli“, – sakė L. Voipio-Pulkki, pridurdama, kad „prasidėjo tam tikras antrasis etapas“.

„Ar galime tikėtis mažesnės, ar didesnės bangos, priklausys nuo to, kaip sureaguosime“, – teigė ji.

Nepaisant išaugusio naujų infekcijų skaičiaus, Suomijoje fiksuojamas mažiausias sergamumas Europoje, per pastarąsias 14 dienų patvirtinus du naujus atvejus, tenkančius 100 tūkst. žmonių.

5,5 mln. gyventojų turinčioje šalyje iki šiol patvirtinta iš viso 7 512 užsikrėtimo atvejų ir 331 mirtis.

Suomijoje atšaukti beveik visi pavasarį įvesti apribojimai, leidžiami dideli susibūrimai lauke ir patalpose, prie įprastos veiklos grįžo restoranai ir barai, o kitą savaitę į mokyklas turi grįžti vaikai.

Pareigūnai teigė, kad kitą savaitę bus paskelbtas „rudens planas“, kuriame bus išvardijamos naujos priemonės, kurios bus įvestos, jei virusas nerodys sulėtėjimo ženklų. Į sąrašą gali būti įtraukti vietiniai karantino apribojimai ir rekomendacija dėvėti veido kaukes.

Valdžios institucijos iki šiol priešinosi kaukėms, argumentuodamos, kad nėra pakankamai įrodymų, pagrindžiančių jų veiksmingumą.

Nors naujų atvejų prieaugis yra palyginti nedidelis, naujas viruso etapas paveikia jaunesnius nei 30 metų asmenis labiau nei pavasarį, kai virusas buvo labiau paplitęs tarp pagyvenusių žmonių, rodo duomenys.

Padėtis yra tokia iš dalies dėl to, nes vasarą jauni žmonės praleidžia daugiau laiko bendraudami, teigė pareigūnai.

Kaimyninėse valstybėse Norvegijoje ir Danijoje pastarosiomis savaitėmis taip pat fiksuojamas naujų atvejų skaičiaus padidėjimas, tačiau kaip ir Suomijoje, bendri patvirtintų atvejų skaičiai yra žemi ir aptikta tik vietinių židinių.

Švedijoje, kurioje, kitaip nei daugelyje Europos šalių, nebuvo įvestas visuotinis karantinas, pastarosiomis savaitėmis fiksuojamas sumažėjęs naujų atvejų skaičius, tačiau šalies oficiali koronaviruso statistika yra daug didesnė, nei kaimyninių šalių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS