Tūkstančiai žmonių Jangone protestuoja prieš karinį perversmą Mianmare | kl.lt

TŪKSTANČIAI ŽMONIŲ JANGONE PROTESTUOJA PRIEŠ KARINĮ PERVERSMĄ MIANMARE

Tūkstančiai žmonių trečiadienį didžiausiame Mianmaro mieste Jangone protestavo prieš karinį perversmą, nepaisydami ten telkiamos kariuomenės ir augančios smurto baimės.

Protestuotojai automobiliais blokavo kelius, trukdydami saugumo pajėgoms judėti po šalies komercinį centrą.

Didelė šalies dalis atvirai maištauja nuo to laiko, kai kariuomenė mėnesio pradžioje nušalino Nobelio taikos premijos laureatės Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) vyriausybę ir apkaltino ją pagal miglotą importo įstatymą.

Trečiadienį minios rinkosi nepaisydamos smurtingesnių režimo pastangų užgniaužti pasipriešinimą, po visoje šalyje vykusių protestų ir nepaklusnumo kampanijos, kuria valstybės tarnautojai raginami streikuoti.

„Šiandien yra ta diena, kai turime kovoti iki galo. Turime parodyti savo vienybę ir jėgą, kad nutrauktume karinę valdžią. Žmonės turi išeiti į gatves“, – naujienų agentūrai AFP sakė Nilar prisistačiusi 21 metų universiteto studentė, paprašiusi neminėti jos tikrojo vardo.

Savaitgalį Jangone dislokavus karius pastarąsias dvi dienas demonstracijos buvo pastebimai mažesnės.

Tačiau socialinės žiniasklaidos platformas, kol chunta nepradėjo trečią naktį iš eilės blokuoti interneto, buvo užtvindę raginimai protestuotojams pademonstruoti savo jėgą.

Tuo metu Jungtinių Tautų specialusis pranešėjas Tomas Andrewsas (Tomas Endriusas) sakė, jog baiminasi, kad padėtis tampa nebekontroliuojama, nes pranešama apie iš atokiausių regionų į Jangoną vežamus karius.

Baiminuosi, kad trečiadienį smurtas Mianmare gali būti didesnis nei matėme nuo neteisėto perversmo vasario 1-ąją.

„Baiminuosi, kad trečiadienį smurtas Mianmare gali būti didesnis nei matėme nuo neteisėto perversmo vasario 1-ąją, – sakoma T. Andrewso pareiškime. – Galime būti prie ribos, už kurios kariškiai vykdys dar didesnius nusikaltimus prieš Mianmaro žmones.“

Trečiadienį ryte Jangone nesimatė didelio kariuomenės sutelkimo ženklų.

Pastarosiomis dienomis prieš protestuotojus buvo naudojamos guminės kulkos, ašarinės dujos ir net laidynės.

Viena jauna moteris tebėra kritinės būklės po to, kai sostinėje Neipide jai praėjusią savaitę buvo šauta į galvą.

Kariuomenė paskelbė, kad Mandalėjuje po sekmadienio konfrontacijos su protestuotojais mirė vienas policijos pareigūnas.

„Su tais, kas įvykdė neteisėtus veiksmus prieš šį policijos pareigūną, bus elgiamasi taip, kaip būtina“, – sakoma armijos pareiškime.

Vakarų šalys ir JT nekart pasmerkė Mianmaro naujosios karinės administracijos lyderius, kurie tvirtina, kad valdžią paėmė teisėtai.

Tuo metu Kinija iš pradžių nereiškė kritikos dėl perversmo, kurį kinų valstybinė žiniasklaida pavadino „kabineto pertvarkymu“.

Tačiau antradienį Pekino ambasadorius Mianmare pareiškė, jog dabartinė padėtis šioje šalyje yra „visiškai ne tai, ką Kinija nori matyti“.

Iki šiol tik Vašingtonas yra paskelbęs tikslinių sankcijų Mianmaro generolų atžvilgiu, ragindamas juos atsisakyti valdžios.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Čiubaka

gabry, kada sankcijos šitiems?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS