Turkija: prireiks daugelio metų pasitikėjimui tarp Vakarų ir Rusijos atkurti | kl.lt

TURKIJA: PRIREIKS DAUGELIO METŲ PASITIKĖJIMUI TARP VAKARŲ IR RUSIJOS ATKURTI

Turkija antradienį įspėjo, kad po Maskvos sprendimo įsiveržti į Ukrainą gali prireikti „ne vieno dešimtmečio“ pasitikėjimui tarp Vakarų ir Rusijos atkurti.

„Žinoma, matome naujo Šaltojo karo pradžią“, – sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) per bendrą spaudos konferenciją su šalyje viešinčiu Vengrijos diplomatijos vadovu Peteriu Szijjarto (Pėteriu Sijartu).

„Prireiks daug laiko tai atitaisyti. Pasitikėjimui atkurti gali prireikti ne vieno dešimtmečio, tačiau manome, kad būtina imtis skubių žingsnių ugniai nutraukti“, – sakė jis.

Turkija, palaikanti draugiškus ryšius tiek su Rusija, tiek su Ukraina, bandė tarpininkauti deryboms tarp Kyjivo ir Maskvos siekiant užbaigti jau beveik du mėnesius trunkantį karą.

Šalis neprisijungė prie Vakarų valstybių sankcijų Maskvai, tačiau tiekia Ukrainai dronus „Bayraktar“, kuriuos Kyjivas naudoja kovose su rusų pajėgomis.

Turkijoje buvo surengti du Maskvos ir Kyjivo derybų raundai. Ankara tvirtina, kad taikos procesą sužlugdė civilių žudynės netoli Kyjivo esančioje Bučoje, kuriomis kaltinamos rusų pajėgos, ir raketų smūgis Kramatorsko miesto traukinių stočiai, pareikalavęs daugiau kaip pusšimčio žmonių gyvybių.

„Nepaisant besikeičiančių aplinkybių mes tikime, kad vis dar yra galimybė diplomatijai“, – sakė M. Cavusoglu.

Gairės: Turkija, karas Ukrainoje, Vakarai, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS