Tyrimas: Pietryčių ir Rytų Europoje plačiai paplitęs smurtas prieš moteris | kl.lt

TYRIMAS: PIETRYČIŲ IR RYTŲ EUROPOJE PLAČIAI PAPLITĘS SMURTAS PRIEŠ MOTERIS

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) tyrimo, atlikto aštuoniose skirtingose šalyse, rezultatai rodo, kad Pietryčių ir Rytų Europoje yra plačiai paplitęs smurtas prieš moteris, skelbia „Politico.eu“.

Remiantis tyrimo rezultatais, aštuoniose Pietryčių ir Rytų Europos šalyse apytikriai 70 proc. apklaustų moterų sakė, kad nuo 15 metų amžiaus patyrė tam tikrą smurto formą: seksualinį priekabiavimą, persekiojimą, užgauliojimą šeimoje ir kitas smurto rūšis.

Tyrimas parodė, kad psichologinis smurtas, pavyzdžiui, kontroliuojantis ir piktnaudžiaujamas elgesys, yra labiausiai paplitusi smurto šeimoje forma. 60 proc. moterų teigė patyrusios šią smurto formą iš savo partnerio. 23 proc. moterų sakė, kad patyrė fizinę ar seksualinę prievartą iš savo intymaus partnerio.

Tyrimas paremtas daugiau kaip 15 tūkst. moterų atsakymais. Tyrimo metu buvo apklausta daugiau kaip 15 tūkst. 18-74 metų amžiaus moterų Albanijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Juodkalnijoje, Šiaurės Makedonijoje, Serbijoje, Moldovoje, Ukrainoje ir Kosove. Tyrėjai akis į akį kalbėjosi su moterimis ir prašė papasakoti apie savo patirtis nuo 15 metų amžiaus.

ESBO atliktas tyrimas taip pat parodė, kad 74 proc. moterų nesijaučia esančios gerai informuotos apie tai, ką daryti, jei jos patiria smurtą. Tik labai maža dalis moterų kreipiasi į policiją tiesiogiai po sunkaus smurtinio incidento.

„Remiantis surinktais duomenimis, akivaizdu, kad moterys nepraneša policijai apie didžiulę dalį incidentų ir retai kreipiasi paramos į kitas institucijas“, - teigiama ESBO tyrime.

Be kita ko, kai kurioms moterų grupėms kyla didesnė grėsmė, pavyzdžiui, vargingesnėms, ekonomiškai priklausomoms, nėščioms ir vaikų turinčioms moterims.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Davėm į kailį ir duosim, jei tik bus reikalas.

...

Visąlaik Moterys buvo gerbiamos; kai dabar pasiekėt tą 'lygybę' - už ką kažkokias 'ono' gerbt, KIEK jos smurtaut gali?

kauniete miau

viau ,gerbiamasis,"audra--pagal jus" atrodo dabar palies vyrija;nes per ilgai MOTERIS taikstesi ---su JAI numesta pozicija;;kitaip ---ji nelabai erzintu pasaulio vyrus[ir jus komentuojanti!!!]
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS