Ukraina džiaugiasi naujomis oro gynybos sistemomis, įspėja dėl sutrikusio elektros tiekimo | kl.lt

UKRAINA DŽIAUGIASI NAUJOMIS ORO GYNYBOS SISTEMOMIS, ĮSPĖJA DĖL SUTRIKUSIO ELEKTROS TIEKIMO

Ukraina pirmadienį paskelbė gavusi iš sąjungininkių Vakaruose daugiau oro gynybos sistemų, o pareigūnai Kyjive sakė, kad po Rusijos smūgių ukrainiečių energetikos objektams padėtis dėl tiekimo yra įtempta.

Per Maskvos pajėgų atakas, įskaitant pastarojo mėnesio smūgius panaudojant iranietiškus dronus, buvo sunaikinta maždaug 40 proc. Ukrainos elektros stočių, tad vyriausybė ragina šalies gyventojus kuo labiau taupyti elektrą.

Kyjivą kone visą mėnesį pirmadieniais drebino intensyvios rusų atakos, bet šį pirmadienį oro pavojaus sirenos tylėjo, gyventojai užsiėmė įprastais darbais.

Apsiniaukusiu ir ūkanotu oru – kaip dabar Kyjive – sunkiau vykdyti atakas raketomis ir žemai skraidančiais dronais, sako kariniai stebėtojai.

„Tiesą sakant, [atakuojama] ne tik pirmadieniais; jau aštuoni mėnesiai žinome, kad tai gali vykti kasdien, ir prisitaikėme. Dėl to savo rutinos nekeisiu. Ateinu į darbą... Kaip ir bet kurią kitą dieną“, – naujienų agentūrai AFP sakė 21 metų Kyjivo gyventoja Aliona Plech.

Gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pirmadienį paskelbė, kad Ukraina gavo oro gynybos sistemų NASAMS ir „Aspide“, pridedamų prie Vokietijos tiekiamų ginklų.

„NASAMS ir „Aspide“ oro gynybos sistemos atvyko į Ukrainą! Šie ginklai gerokai sustiprins Ukrainos kariuomenę ir padarys mūsų dangų saugesnį“, – socialiniuose tinkluose pareiškė O. Reznikovas.

„Toliau šaudysime į mus atakuojančius priešo taikinius. Dėkojame savo partneriams: Norvegijai, Ispanijai ir JAV“, – pridūrė O. Reznikovas.

Per Rusijos pastarųjų savaičių atakas daug kur Ukrainoje buvo nutrauktas elektros tiekimas, visoje šalyje ribojamas energijos vartojimas. Sostinės pareigūnai taip pat paprašė gyventojų ir kompanijų sumažinti suvartojimą.

Šie ginklai gerokai sustiprins Ukrainos kariuomenę ir padarys mūsų dangų saugesnį.

Įtempta padėtis

Kyjivas pirmadienį pareiškė, kad situacija dėl miesto gyventojų aprūpinimo energija išlieka „įtempta“, ir paragino sostinės gyventojus riboti elektros energijos naudojimą piko valandomis.

„Prašome visų regiono gyventojų palaikyti energetikų kovą energetikos fronte“, – rašoma platformoje „Telegram“.

Šie prašymai pasirodė kitą dieną po to, kai Kyjivo meras Vitalijus Klyčko įspėjo dėl galimo visiško elektros dingimo sostinėje ir sakė, kad miesto valdžia rengiasi „įvairiems scenarijams“, net ir blogiausiems.

Ukrainos prezidentūra savo ruožtu pirmadienį sakė, kad per pastarąsias 24 valandas Rusija paleido keturias raketas ir įvykdė daugiau kaip 24 aviacijos smūgius visoje Ukrainoje.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyryla Tymošenka sakė, kad Rusijos iš dalies kontroliuojamoje Zaporižios srityje per rusų vykdytą apšaudymą žuvo vienas žmogus, o Sumų regione – dar vienas.

Dieną prieš šias atakas Rusijos primesta Chersono srities administracija pareiškė, kad per Kyjivo pajėgų atakas buvo nutrauktas elektros tiekimas srities centrui Chersonui.

Tačiau pirmadienį pareigūnai sakė, kad elektros tiekimas šiame mieste vėl iš dalies atnaujintas ir kad „visa itin svarbi infrastruktūra“ vėl aprūpinama. Chersono miesto link Ukrainos pajėgos pamažu stumiasi jau kelios savaitės.

Ukrainos pajėgoms tęsiant kontrpuolimą pietuose, Maskvos okupacinės pajėgos Chersone pažadėjo paversti miestą „tvirtove“.

Rusų pajėgos jau kelios savaitės organizuoja civilių išvežimą iš Chersono srities. Kyjivas tai vadina deportacijomis.

GALERIJA

  • Ukraina džiaugiasi naujomis oro gynybos sistemomis, įspėja dėl sutrikusio elektros tiekimo
  • Ukraina džiaugiasi naujomis oro gynybos sistemomis, įspėja dėl sutrikusio elektros tiekimo
  • Ukraina džiaugiasi naujomis oro gynybos sistemomis, įspėja dėl sutrikusio elektros tiekimo
  • Ukraina džiaugiasi naujomis oro gynybos sistemomis, įspėja dėl sutrikusio elektros tiekimo
  • Ukraina džiaugiasi naujomis oro gynybos sistemomis, įspėja dėl sutrikusio elektros tiekimo
Scanpix nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, Ukraina, gynybos sistemos, NASAMS, Aspide
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS