Ukraina pradėjo vakcinavimo nuo koronaviruso kampaniją | kl.lt

UKRAINA PRADĖJO VAKCINAVIMO NUO KORONAVIRUSO KAMPANIJĄ

Ukraina trečiadienį pradėjo nacionalinę kampaniją, skirtą skiepyti savo gyventojus nuo koronaviruso po kelių vėlavimų, sukėlusių pyktį vyriausybės atžvilgiu.

„Paskiepijome pirmąjį gydytoją“, – pranešė centrinio Čerkasų regiono administracijos vadovas Oleksandras Skička.

40 mln. gyventojų turinti valstybė yra viena skurdžiausių Europoje ir atsilieka nuo kitų regiono šalių stengiantis rezervuoti vakcinas ir pradėti skiepijimą.

„Vakcinacija nuo koronaviruso prasideda šiandien. Pirmosios vakcinos buvo išsiųstos į regionus šiandien 7 val. [vietos ir Lietuvos laiku]“, – anksčiau trečiadienį žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministras Maksymas Stepanovas.

Ukraina antradienį gavo 500 tūkst. Oksfordo universiteto ir bendrovės „AstraZeneca“ sukurtos vakcinos dozių, parduodamų pavadinimu „Covishield“ ir pagamintų Indijos biotechnologijų ir farmacijos bendrovėje „Serum Institute of India“.

Sveikatos apsaugos ministerija parengė penkių etapų vakcinacijos programą. Iš pradžių bus paskiepyti 367 tūkst. pažeidžiamiausių gyventojų; juos skiepys mobiliosios komandos.

Pirmaisiais etapais bus vakcinuojami sveikatos priežiūros darbuotojai, gydantys COVID-19 pacientus, ir rizikos grupėms priklausantys asmenys, įskaitant 60 metų ir vyresnius žmones bei sergančiuosius lėtinėmis ligomis.

Pasak ministerijos, skiepijimas bus savanoriškas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sulaukė kritikos dėl nesugebėjimo anksčiau gauti vakcinų savo šaliai, kurios sveikatos apsaugos sistemai pandemijos metu tapo sunku dorotis su pacientų antplūdžiu.

V. Zelenskis dėl tiekimo problemų kaltino turtingesnes Vakarų šalis, kurios, jo teigimu, urmu rezervavo „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinas. Ukrainiečių lyderis paragino ES padėti Rytų Europos šalims.

Jo vyriausybė iš pradžių paskelbė pradėsianti skiepijimo kampaniją vasario viduryje, tačiau jos pradžią teko atidėti, nes preparatų partijos laiku nebuvo pristatytos.

Ukraina šiuo metu laukia 8 mln. dozių pristatymo pagal tarptautinę vakcinų skirstymo programą COVAX.

Pasak vyriausybės, šalis taip pat yra rezervavusi iš viso 17 mln. „Novavax“ ir „AstraZeneca“ vakcinų dozių, įskaitant 500 tūkst. pristatytų antradienį.

Kijevas taip pat pasirašė sutartį dėl 1,9 mln. kiniškos vakcinos „Sinovac“ dozių įsigijimo.

Ukrainoje patvirtinta daugiau nei 1,3 mln. COVID-19 atvejų, per 25 tūkst. užsikrėtusiųjų mirė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS