Ukrainos URM vadovas: Irano kaltė dėl lėktuvo numušimo bus teisiškai užfiksuota | kl.lt

UKRAINOS URM VADOVAS: IRANO KALTĖ DĖL LĖKTUVO NUMUŠIMO BUS TEISIŠKAI UŽFIKSUOTA

Kitą savaitę per Irano delegacijos vizitą Kijeve bus „teisiškai užfiksuotas“ Irano kaltės pripažinimas dėl Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvo katastrofos, penktadienį paskelbė ukrainiečių užsienio reikalų ministras Vadymas Prystaika.

„Kas dėl oficialaus [kaltės] pripažinimo, šiuo metu yra gautas oficialus pripažinimas Irano prezidento lygiu; jis tai pareiškė mūsų prezidentui per pokalbį telefonu. Šiandien rengiame dar vieną pokalbį su Irano prezidentu“, – iš Aukščiausiosios Rados tribūnos kalbėjo ministras.

Jo teigimu, „nekart buvo atvejų, kai viešai paskelbto pareiškimo vėliau nebuvo laikomasi“.

„Norime viešai užfiksuoti Irano pusės kaltės pripažinimą – pripažinimą tarptautiniu lygiu dokumente; būtent dėl to įvyko prezidentų pokalbis telefonu“, – sakė V. Prystaika.

Jo tvirtinimu, šiuo metu sąveika su iraniečiais paremta, „faktiškai, žodžiais“, politiniu Irano lyderio pareiškimu.

Ukrainos URM vadovas pabrėžė, kad su Irano ekspertais bendradarbiaujama tiriant katastrofos priežastis, ištisą parą dirba žuvusiųjų tapatybes nustatantys gydytojai. Ministras sakė, kad Ukrainai suteikta prieiga prie visų lėktuvo nuolaužų, ir ukrainiečių komanda dirba angare, rekonstruodama orlaivio korpusą ir aiškindamasi nelaimės aplinkybes.

„Nekalbame apie tai, kas konkrečiai, kieno karys paspaudė mygtuką. Ne, mums to nepakanka, ir tai buvo pasakyta pačioje pradžioje“, – kalbėjo V. Prystaika. Jis pridūrė, kad bus kalbama apie tai, „kieno konkrečiai tai buvo klaida pačiame aukščiausiame lygyje“.

MAU laineris „Boeing 737-800“, turėjęs skristi į Kijevą, sausio 8-ąją anksti ryte buvo numuštas vos pakilęs iš Teherano tarptautinio oro uosto. Žuvo visi 176 juo skridę žmonės, įskaitant devynis įgulos narius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS