Už Gdansko mero nužudymą vyrui skirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė | kl.lt

UŽ GDANSKO MERO NUŽUDYMĄ VYRUI SKIRTA LAISVĖS ATĖMIMO IKI GYVOS GALVOS BAUSMĖ

Lenkijos teismas ketvirtadienį iki gyvos galvos kalėti nuteisė vyrą, kuris 2019 metais peiliu mirtinai sužalojo Gdansko merą Pawelą Adamowiczių (Pavelą Adamovičių).

2019-ųjų sausio 13 dieną Stefanas Wilmontas (Stefanas Vilmontas) peiliu subadė 53-erių merą scenoje per labdaros renginį. Kitą dieną P. Adamowiczius mirė nuo patirtų sužalojimų, nepaisant kraujo perpylimo ir kitų gydytojų pastangų jį išgelbėti.

Šis įvykis sukrėtė Lenkijos piliečius.

Teisėja Aleksandra Kaczmarek (Aleksandra Kačmarek) sprendime teigė, kad S. Wilmontas įvykdė „precedento Lenkijos istorijoje neturinčią žmogžudystę“, tačiau neįvardijo, ar tai buvo politinis nusikaltimas, nors jis kritikavo P. Adamowicziaus partiją, kuri šiuo metu yra opozicijoje.

A. Kaczmarek pabrėžė, kad šis nusikaltimas buvo siaubingas, nes S. Wilmontas viską suplanavo taip, kad visuomenė tai matytų, o per bylos nagrinėjimą nerodė jokio gailesčio.

Nuosprendis buvo paskelbtas po trejų metų tyrimo ir dar metus trukusio teismo proceso, bausmė atitinka prokuratūros prašymą. S. Wilmonto advokatai teigė, kad nuosprendį apskųs.

P. Adamowicziaus brolis, parlamentaras Piotras Adamowiczius (Piotras Adamovičius), pareiškė, kad šis nuosprendis užbaigė pirmąjį bylos nagrinėjimo etapą, nors apeliacinis procesas gali būti pradėtas dar šiais metais.

„Niekas negali grąžinti mano broliui gyvybės“, – teigė jis.

Pasak jo, ši situacija nelengva visai šeimai, 2019-aisiais išgyvenusiai didžiulę tragediją, kurią turi prisiminti per kiekvieną teismo posėdį.

Valdančioji konservatyvioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) sulaukė kaltinimų, kad P. Adamowicziaus ir kitų socialiai liberalių politikų atžvilgiu kuriama priešiška atmosfera, kurią skleidė valstybinė žiniasklaida, sukūrusi palankią terpę smurtui prieš jį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS