Venecijoje laukiama dar vienos potvynio bangos | kl.lt

VENECIJOJE LAUKIAMA DAR VIENOS POTVYNIO BANGOS

Venecijoje laukiama dar vienos potvynio bangos. Šįsyk prognozuojamas 125 centimetrų vandens lygis, todėl dalis miesto vėl bus apsemta. Tai ketvirtadienį pranešė Italijos civilinės saugos departamento spaudos tarnyba.

Naktį į trečiadienį vandens lygis Venecijoje pakilo iki 187 centimetrų padalos, dėl to buvo apsemta daugiau kaip 80 procentų miesto teritorijos. Potvynio aukomis tapo du žmonės. Stichija sukėlė telefono ryšio ir elektros tiekimo pertrūkius, nuskendo keli upių tramvajai, daugelis valčių atsidūrė krantinėse. Kaip pranešė naujienų agentūra ANSA, taip pat buvo apsemta Šv. Morkaus katedros kripta. Tuo metu, kai potvynis buvo pasiekęs maksimalų lygį, bazilikoje tyvuliavo daugiau kaip metras vandens.

Po to vanduo nuslūgo iki nepavojingų 80 centimetrų. Bet potvynio, didžiausio nuo 1966 metų, padariniai dar nepašalinti. Uždaryta daugelis mokyklų ir muziejų, nedirba kai kurios įstaigos.

Kaip pranešė Venecijoje apsilankęs Italijos ministras pirmininkas Giuseppė Contė, ketvirtadienį įvyks vyriausybės posėdis, per kurį dėl stichinės nelaimės bus paskelbta nepaprastoji padėtis. „Mes iškart priimsime dekretą skirti lėšų piliečių patirtai žalai atlyginti. Privatiems asmenims numatoma po 5 tūkstančius eurų, bendrovėms ir parduotuvėms – po 20 tūkstančių eurų. Vėliau planuojama išnagrinėti kitus atvejus, įvertinti žalos mastą ir tęsti kompensacijų mokėjimą“, – sakė premjeras ketvirtadienį prieš išvykdamas iš Venecijos į Romą.

Veneciją užliejo potvynis

Scanpix nuotr.

Kultūros ministerijos specialistai pradės vertinti Šv. Morkaus katedrai padarytą žalą, kai tik į ją bus galima patekti, pranešė žinybos atstovai. Miesto valdžia kalba apie šimtų milijonų eurų žalą, kai kurios žiniasklaidos priemonės įvardija milijardą siekiančią sumą.

„Aukšto vandens“ fenomenas būdingas Venecijai, išsidėsčiusiai keliose salose Adrijos jūros lagūnoje. Jis susijęs su jūros vandens lygio kilimu. Tai paprastai atsitinka rudenį ir pavasarį ir priklauso nuo mėnulio ciklų ir jūros potvynių. Tam tikri klimatiniai reiškiniai, pavyzdžiui, smarkios liūtys, gali pabloginti padėtį. Šiuo atveju situaciją sukomplikavo lietingi orai ir tam tikros krypties vėjas iš jūros.

Vyriausybės pagalba

Potvyniams Venecijoje padarius didelės žalos, Italijos vyriausybė paskelbė apie pagalbą.

„Katastrofa, ištikusi Veneciją, yra dūris į mūsų šalies širdį“, – lankydamasis lagūnos mieste sakė vyriausybės vadovas Giuseppė Contė. Jo kabinetas esą pasirengęs skirti lėšų. Vyriausybė ketina skelbti Venecijoje ekstremalią padėtį, kad miestą galėtų greičiau pasiekti parama.

Venecijos meras Luigis Brugnaras žalą trečiadienį įvardijo šimtais milijonų eurų. „Mes prašome vyriausybės mums padėti, kaštai bus dideli“, – rašė jis tviteryje. Meras dėl potvynių apkaltino klimato kaitą. Panašiai kalbėjo ir aplinkos ministras Sergio Costa. „Žemės šilimas sunaikins mūsų planetą, jei mes nedelsiant nesiimsime veiksmų“, – rašė jis feisbuke.

Kai kurie gyventojai tuo tarpu katastrofą siejo su korupcija. Jie kaltino politikus pardavus miestą turizmo ir kruizinių laivų įmonėms ir iš tikrųjų nesirūpinant saugumu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS