Vietoj vilčių apie paliaubas – įnirtingos kovos Gazos Ruože | kl.lt

VIETOJ VILČIŲ APIE PALIAUBAS – ĮNIRTINGOS KOVOS GAZOS RUOŽE

Izraelis ir Gazos Ruožo kovotojai penktadienį apsikeitė ugnimi, blėstant viltims sudaryti paliaubas ir užbaigti kelias dienas trukusius mūšius, per kuriuos žuvo dešimtys žmonių.

Tarptautinė bendruomenė ragina mažinti smurto mastą, o Europos Sąjunga ketvirtadienį paragino nedelsiant paskelbti visapusiškas paliaubas.

Izraelis paskelbė, kad smogė „Islamo džihado“ grupuotės taikiniams tankiai apgyvendintoje palestiniečių teritorijoje, o naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip smogta Gazos miestui.

Sirenos, įspėjančios apie artėjančią ugnį, aidėjo Izraelio bendruomenėse netoli sienos su Gazos Ruožu, taip pat netoli Jeruzalės esančioje Izraelio nausėdijoje okupuotame Vakarų krante.

Smurtas kilo antradienį, Izraeliui nukovus tris aukščiausio rango kovotojų grupuotės „Islamo džihadas“ narius, o per vėlesnius smūgius žuvo dar du aukšto rango veikėjai.

„Islamo džihadas“ teigė, kad naujausias raketų apšaudymas, kurį matė AFP žurnalistai, buvo „atsakas į žmogžudystes ir besitęsiančią agresiją prieš palestiniečius“.

Tai įvyko praėjus kelioms valandoms po to, kai ketvirtadienio vakarą centrinėje Izraelio dalyje esančiame Rehovote raketa užmušė vieną civilį.

Gazos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo mažiausiai 31 palestinietis, įskaitant kovotojus, kelis civilius gyventojus ir vaikus.

Kasdienis gyvenimas pakrantės teritorijoje, kurią valdo kovotojų grupuotė „Hamas“, iš esmės sustojo, o Izraelis liepė savo piliečiams, gyvenantiems netoli Gazos Ruožo, nenutolti nuo slėptuvių.

Šimtai raketų

Sprendimą atnaujinti antskrydžius Gazos Ruože šią savaitę patvirtino Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus), kuris gruodį grįžo į valdžią kartu su kraštutinių dešiniųjų ir ultraortodoksų žydų sąjungininkais.

Naujausiais Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, dėl šio smurto Gazoje sužeista daugiau kaip 90 žmonių.

Izraelio skubios pagalbos tarnyba „Magen David Adom“ suteikė pagalbą penkiems žmonėms, kurie buvo sužeisti skeveldrų, stiklo šukių arba patyrė kitokias traumas.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad šią savaitę smogė 170 „Islamo džihado“ taikinių, o iš Gazos Ruožo buvo paleista daugiau kaip 860 raketų.

Izraelis teigė, kad ketvirtadalis tų raketų nukrito Gazos Ruože ir nusinešė keturių žmonių gyvybes, įskaitant tris vaikus. „Islamo džihadas“ ir „Hamas“ neatsakė į šį kaltinimą, kai į juos kreipėsi AFP.

Šią savaitę įvykęs eskalavimas yra didžiausias nuo rugpjūčio, kai per tris dienas trukusius „Islamo džihado“ ir Izraelio mūšius žuvo 49 Gazos Ruožo gyventojai.

Jungtinių Tautų duomenimis, tąkart mažiausiai 19 žuvusiųjų buvo vaikai, o Izraelyje raketų ugnis sužeidė tris žmones.

Šis konfliktas kilo po kelių Izraelio ir „Hamas“ karų, vykusių nuo 2007 metų, kai ši grupuotė perėmė Gazos Ruožo kontrolę.

Nuo to laiko dėl Izraelio įvestos blokados didžioji dauguma iš 2,3 mln. gyventojų negali išvykti iš Gazos Ruožo, kurį persekioja skurdas ir nedarbas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS