Futbolo specialistų perspėjimas: vienas lauke – ne karys | kl.lt

FUTBOLO SPECIALISTŲ PERSPĖJIMAS: VIENAS LAUKE – NE KARYS

Brazilijoje griaudinčiame pasaulio futbolo čempionate dėl stipriausiųjų titulo liko kovoti aštuonios geriausios komandos. Jau šįvakar ketvirtfinalyje susigrums Vokietija su Prancūzija ir Brazilija su Kolumbija. Rytoj laukia dar du futbolo desertai - Argentina su Belgija ir Nyderlandai su Kosta Rika.

Dėl brazilų - abejonės

Kurios rungtynės atrodo labiausiai intriguojančios, o kurios poros nugalėtojas iš pirmo žvilgsnio labiausiai nuspėjamas? Kurios rinktinės iškops į pusfinalį? Apie tai įžvalgomis pasidalijo Lietuvos futbolo specialistai: buvęs legendinis Vilniaus "Žalgirio" klubo puolėjas Stasys Baranauskas ir ne vienam šalies A lygos klubui vadovavęs dabartinis "Šiaulių" ekipos strategas Gediminas Jarmalavičius.

"Visi ketvirtfinalio mačai labai intriguoja, bet ypač laukiu Vokietijos ir Prancūzijos rinktinių mūšio. Jokiu būdu nenuvertinu kitų ketvirtfinalio porų, bet labiausiai išskirčiau būtent šias rungtynes. Viena prieš kitą stos dvi aukščiausio lygio Europos ekipos. Manau, kad šios poros nugalėtojas pasieks daug daugiau nei pusfinalio", - teigė G.Jarmalavičius.

Paklaustas, kurioms komandoms prognozuoja patekimą į pusfinalį, G.Jarmalavičius buvo atsargus, bet nugalėtojus įvardijo: "Vokiečiai ir prancūzai vieni kitus puikiai pažįsta. Į kitą etapą tikriausiai keliaus Vokietijos rinktinė, bent jau taip linkėčiau. Didelis klaustukas dėl brazilų. Nemanau, kad jiems bus lengva. Gal brazilams padės tai, kad rungtyniaus namuose ir turės dvyliktą žaidėją – sirgalius. Kita vertus, šeimininkai susiduria su dideliu spaudimu, iš jų daug tikimasi, todėl šiai ekipai yra labai sunku."

Patyrusio specialisto nuomone, aštuntfinalyje puikiai sužaidė ir Belgija. Iki mačo su amerikiečiais belgai neatrodė labai išraiškingai, o per aštuntfinalio dvikovą pademonstravo, kad turi potencialo. Vis dėlto jis spėja, kad Argentinos futbolininkai įveiks belgus, nes pirmiesiems atstovauja neprilygstamas ir jam itin imponuojantis žaidėjas Lionelis Messi. O Nyderlandų rinktinė turėtų įrodyti savo pranašumą Kosta Rikos komandai.

Kas diktuoja madas?

Į ketvirtfinalį pateko keturios Europos, trys Pietų Amerikos ir viena Centrinės Amerikos ekipa. Afrikos ir Azijos komandos iš tolesnės kovos jau pasitraukė. Ar iš to galima daryti išvadas apie futbolo lygį atskiruose žemynuose? "Šiaulių" treneris mano, kad galima, o rezultatai – dėsningi.

"Futbolo madas diktuoja Europa ir Pietų Amerika. Tad toks komandų išsidėstymas – logiškas. Pietų Amerika – neišsemiama talentų kalvė, tie talentai gali išaugti net paplūdimiuose ar lūšnynuose. Europoje sukurta puiki infrastruktūra, aukštas išsivystymo lygis, futbolininkai gerai parengiami taktiškai, pasižymi racionaliu mąstymu.

Afrikos komandos blyksteli tik retkarčiais.  2002 m. iššovė Pietų Korėja, patekusi į pasaulio čempionato pusfinalį. Vis dėlto matome, kad geriausias futbolas žaidžiamas Europoje ir Pietų Amerikoje", - reziumavo G.Jarmalavičius.

Buvęs garsus žalgirietis S.Baranauskas palaiko Vokietijos rinktinę. "Imponuoja ir olandai, bet esu didesnis Vokietijos futbolininkų gerbėjas", - prisipažino jis.

Legendinis žalgirietis įsitikinęs, kad visos ketvirtfinalio rungtynės bus įdomios, atkaklios, o jų nugalėtojai – sunkiai nuspėjami.

"Prisiminkime, kokios įtemptos buvo aštuntfinalio dvikovos, kiek prireikė pratęsimų, net vienuolikos metrų baudinių. Tik Kolumbija nesunkiai įveikė Urugvajų. Tad ir šiame etape niekam nebus lengva. Iš visų ketvirtfinalio dalyvių mažiausiai žinoma Kosta Rikos rinktinė, gal todėl mums atrodo, kad olandų laukia lengviausia užduotis", - kalbėjo S.Baranauskas.

Belgai prieš fenomeną

Pasak jo, sergantieji už Braziliją, prognozuos pergalę brazilams, kas palaiko Argentiną, teigs, kad į kitą etapą pateks argentiniečiai.

"Teisingai prognozuoti labai sudėtinga, nes spėliojant didelę įtaką turi ir asmeninės simpatijos. O iš tiesų visos poros yra apylygės, gal tik olandai aiškesni favoritai. Manau, kad į pusfinalį turėtų iškopti Vokietijos rinktinė. Ji visada garsėjo geležine drausme. Šiame čempionate Joachimo Loewo auklėtiniai rungtyniauja ne tik drausmingai, bet ir elgiasi santūriai, nerodo nepagarbos varžovams, nežiūri į juos iš aukšto. Vokietija turėtų toli nukeliauti.

Spėju, kad belgai eliminuos Argentinos rinktinę. Išskyrus fenomenalųjį L.Messi, Argentinos futbolininkai atrodo nekaip, jų žaidimas nedžiugina. Belgija turi stiprią gynybos grandį, kurioje žaidžia Vincentas Kompany, Danielis van Buytenas. Jei bus išspręsta L.Messi problema, belgai žengs toliau. Ši jauna rinktinė jau įgijo patirties.

Brazilai, kad ir kur žaistų, visada priskiriami prie favoritų. Šiose pirmenybėse komanda rungtyniauja namuose, tad jos šansai neblogi. Kolumbija iki šiol atrodė labai ryškiai, lengvai įveikė aštuntfinalio barjerą, tad įmanoma, kad kolumbiečiai įveiks ir brazilus", - samprotavo S.Baranauskas.

Nors buvusi "Žalgirio" žvaigždė prognozuoja pergalę ir olandams, tačiau mano, kad jiems teks gerokai paplušėti.

"Nyderlandai turės problemų su Kosta Rika. Arjenas Robbenas per mačą su Meksika prisinardė, tad dabar arbitras už griuvinėjimus jam gali parodyti geltoną kortelę. Jei taip atsitiktų, tada A.Robbenas jau nebegalės vaidinti ir olandams bus sunkiau.

Kita vertus, Nyderlandų rinktinėje dar yra Robinas van Persie, labai geras komandos treneris Louisas van Gaalas. Vargu ar Kosta Rikos futbolininkai atsilaikys", - nukirto S.Baranauskas.

GALERIJA

  • Gediminas Jarmalavičius
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

to FCB

Po rungtynių su Prancūzija ką sakysi?

FCB

Staska Baranius daug ką teisingai sako. Tik ne apie Vokietiją. Vokietija tikrai nėra joks pavyzdys. Taip, jie turi labai gerą vartininką ir vieną labai stiprų puolėją. O ką daugiau? Aikstes vidurys neblogas, bet gynyba - viena prastesnių. Man iš viso yra nelabai suprantamas tas daugelio lietuvių prisirišimas prie Vokietijos futbolo. Anksčiau, gal prieš 20 ar 30 metu, vokieciu futbolas buvo labai geras, labai drausmingas. Dabar laikai pasikeite. Jei reiktu statyti pinigus, kazin ar Staska detu uz vokiecius. Bukmekeriai nesiulo uz vokiecius maziausio koeficiento. Bet lietuviai vis tiek tiki Vokietijos rinktine, kaip mazi vaikai Kaledu Seneliu.

Seijuri

Pagal žurnalistą galim suprast, kad ir Pietų Korėja yra Afrikoje...Ir iš kur prisidaugino Lietuvoj tokių žurnalistų?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS