Japonijoje neberodoma olimpinė ugnis, tolesni organizatorių planai lieka neaiškūs | kl.lt

JAPONIJOJE NEBERODOMA OLIMPINĖ UGNIS, TOLESNI ORGANIZATORIŲ PLANAI LIEKA NEAIŠKŪS

Japonijoje nuo trečiadienio viešai neberodoma olimpinė ugnis ir neaišku, kada, kur ir kokiomis sąlygomis ji bus vėl eksponuojama.

Liepsna į Japoniją atkeliavo iš Graikijos kovo 26 dieną. Dėl koronaviruso pandemijos atidėjus Tokijo olimpines žaidynes, liepsną buvo pradėta rodyti šiaurės rytinėje Fukušimos prefektūroje. Iš pradžių buvo planuojama ją demonstruoti iki balandžio pabaigos.

Ugnis buvo pašalinta po kelių dienų, ministrui pirmininkui Shinzo Abe (Šindzui Abei) dėl koronaviruso plitimo antradienį paskelbus šalyje nepaprastąją padėtį, įtraukiančią draudimą gyventojams rinktis didelėmis grupėmis.

„2020-ųjų Tokijo žaidynių liepsna išliks neatskleistoje vietoje, kad [prie jos] nesirinktų žmonės“, – rašoma naujienų agentūrai AP išsiųstame organizatorių pareiškime.

Olimpiados organizatoriai turėtų saugoti liepsną trumpuoju laikotarpiu, o ilguoju ją ketina naudoti Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) rinkodaros tikslams ir kaip kovos su pandemija simbolį.

„Planuojama neužgesinti liepsnos ir rodyti ją pasauliui“, – neseniai duodamas interviu AP sakė buvęs TOK rinkodaros direktorius Michaelas Payne'as (Maiklas Peinas).

Ugnis turėtų vėl pasirodyti kitais metais Japonijoje per deglo perdavimo estafetę. Tačiau TOK nebedirbantis M. Payne'as, užsiminė, kad ji galbūt turės ir platesnę paskirtį.

„Deganti olimpinė liepsna bus labai stipraus įkvėpimo šaltinis – ryški šviesa, pasauliui išgyvenant šį sunkmetį“, – teigė jis.

Prieš 2008-ųjų Pekino olimpines žaidynes organizatoriai kinai ir TOK surengė tarptautinę deglo perdavimo estafetę, vykusią maždaug 20 šalių.

Tačiau šį pasaulinį renginį sutrikdė smurtiniai protestai prieš numanomus Kinijos žmogaus teisių pažeidimus Tibete ir kitur. Liepsna buvo puolama keliuose sustojimuose, įskaitant Londoną, Paryžių ir San Fransiską. Organizatoriai buvo priversti keisti estafetės maršrutą, kad atskirtų jos šalininkus nuo protestuotojų.

Kilusį chaosą tuometis TOK prezidentas Jacques‘as Rogge (Žakas Rogė) pavadino „krize“ šiai organizacijai. Vėliau TOK atšaukė visus planus ateityje vežioti po pasaulį liepsną.

Bet kokie planai kitais metais surengti pasaulinį ugnies demonstravimą priklausys nuo pandemijos raidos. Tas pats pasakytina ir apie pačią Olimpiadą, atsižvelgiant į tai, kad ją organizuojant kitą vasarą rinksis didelės minios.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

bepročiai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS