Žymūs sportininkai mintimis – kartu su tautiečiais didžiojo sporto šventėje | kl.lt

ŽYMŪS SPORTININKAI MINTIMIS – KARTU SU TAUTIEČIAIS DIDŽIOJO SPORTO ŠVENTĖJE

"Olimpiada – tartum įrodymas, kad gyvenimas nesustojo ir nesustos", – sakė buvęs olimpietis boksininkas Daugirdas Šemiotas, kartu su kolegomis pasidalijęs mintimis apie Tokijuje prasidėjusį reikšmingiausią planetoje sporto renginį.

Sąstingis – pražūtingas

D.Šemioto, buriuotojo Raimondo Šiugždinio, irklavimo trenere dirbančios Birutės Šakickienės, Kauno plaukimo mokyklai vadovaujančio Sauliaus Binevičiaus įrašai yra ir Lietuvos olimpinio sporto istorijoje. 

"Mūsų irkluotojai tikrai pajėgūs Tokijuje kovoti dėl medalių", – tvirtino Sidnėjaus žaidynių prizininkė B.Šakickienė.

Ji, kaip ir kiti "Kauno dienos" pašnekovai, akcentavo ir sudėtingas ikiolimpinės atrankos sąlygas, ir aplinkybes, kuriomis šiuo metu Japonijos sostinėje tenka varžytis sportininkams.

"Jeigu olimpiada būtų atidėta dar kartą ar netgi išvis atšaukta, jei vėl būtų kalbama apie užsidarymus, žmonės psichologiškai neištvertų", – svarstė D.Šemiotas.

"Sportas negali būti apimtas sąstingio. Pandemija valdoma visame pasaulyje, žmonija – jau ne aklo šoko būsenos. Reikia judėti į priekį", – teigė R.Šiugždinis.

Palaikys: R.Šiugždinis linki Lietuvos buriuotojams Tokijuje palankaus vėjo. / lbs.lt nuotr.

Be sirgalių – kitaip

Anot D.Šemioto, net ir tai, kad žaidynės vyksta be žiūrovų – ne tragedija.

"Tokio lygio varžybose sportininkas susikoncentruoja į savo darbą, sirgaliai lieka antrame plane. Palaikymo bangos, be jokios abejonės, motyvuoja, veikia. Tačiau, kad viskas priklausytų nuo jų, tikrai taip nebūna", – kalbėjo boksininkas.

Sirgaliai visada svarbūs. Vien įeiti į gaudžiančią areną – ypatingas jausmas.

B.Šakickienės nuomone, žiūrovai, lydintys ovacijomis, šūksniais, prideda adrenalino, tačiau irklavimo varžybų aplinka – kitokia nei uždaroje arenoje.

"Per lenktynes irkluotojų gerbėjai būna kiek tolėliau, susitinkame tik po finišo. Visą distanciją – tik kova su varžovais ir savimi, nėra kada žvalgytis", – sakė olimpietė.

Trijose olimpinėse žaidynėse dalyvavęs S.Binevičius tvirtino, kad plaukimas tuščioje arenoje yra mažiau nuteikiantis nei pilnutėlėje sporto aistruolių.

"Sirgaliai visada svarbūs. Vien įeiti į gaudžiančią areną – ypatingas jausmas. Tokia aplinka nulemia ir psichologinį nusiteikimą. Kartais žiūrovai baugina, bet ir suteikia azarto, sveikos įtampos, pats labiau užsivedi", – kalbėjo buvęs daugkartinis Lietuvos plaukimo čempionas ir rekordininkas.

Konkurencija: pasak S.Binevičiaus, iškovoti kelialapį į olimpines žaidynes vis sunkiau. / ltuswimming.com nuotr.

Smūgis boksui

D.Šemiotui apmaudu, kad pirmą kartą po nepriklausomybės atkūrimo Lietuva olimpinėse neturi bokso atstovų.

"Nauja atrankos sistema, reitingavimas – kaip smūgis žemiau juostos. Iki šiol svarbiausi akcentai buvo pasaulio, Europos čempionatai, kvalifikaciniai turnyrai. Staiga – neįtikėtini pokyčiai, sudarę nevienodas konkurencijos sąlygas. Už borto liko daug stiprių sportininkų, galėjusių kovoti dėl medalių, tarp jų – ir mūsiškių. Labai gaila", – dėstė D.Šemiotas.

R.Šiugždinis, paklaustas apie galimus savo sporto šakos atstovų startų scenarijus, teigė: labai sudėtinga prognozuoti.

"Buriavimas žavus tuo, kad yra labai daug faktorių, lemiančių galutinį rezultatą. Vienas sportininkas gali mėgti stipresnį vėją, kitas – silpnesnį. Be to, kiekvieno buriuotojo fizinis parengtumas irgi būna labai skirtingas. Mūsų Viktorija Andrulytė tikrai gali sėkmingai pasirodyti, jeigu per varžybas vyraus silpnesni vėjai, o fiziškai stipriam burlentininkui Juozui Bernotui galbūt būtų parankiau buriuoti pučiant stipriam vėjui. Buriavimas – ne metrai ar sekundės, ant vandens vyksta momentinė kova ne vien su varžovais, bet ir gamtos užgaidomis", – pasakojo 1997-ųjų pasaulio ir Europos čempionas.

"Olimpiada – kitoje pasaulio dalyje, kitoje laiko juostoje, tad labai svarbu, kaip susiklostys mūsiškių aklimatizacija. Vis dėlto tikiuosi, kad viskas bus gerai", – vylėsi B.Šakickienė.

1996 m. Atlantos ir 2000 m. Sidnėjaus žaidynių dalyvė Tarptautinės irklavimo federacijos (FISA) sprendimą pakviesti į Tokiją mūsų vyrų porinės keturvietės įgulą vietoj į dopingo skandalą įklimpusių Rusijos atstovų pavadino teisybės triumfu.

"Kitaip būti negalėjo – juk du iš keturių Rusijos irkluotojų vartojo draudžiamus preparatus. Pusė įgulos! Keista, kad FISA lūkuriavo, derėjo iškart imtis ryžtingų veiksmų, o ne vos paskutinę dieną", – svarstė B.Šakickienė.

Lūkesčiai: B.Šakickienė tikisi, kad mūsų šalies irkluotojai bus gerai pasiruošę lemiamiems startams. / smbangputys.lt nuotr.

Šansas debiutantams

Pirmą kartą nuo 1992-ųjų olimpinėse žaidynėse nedalyvauja ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė.

Anot R.Šiugždinio, tai – žymus trūkumas, tačiau verta žvilgtelėti ir į kitą medalio pusę: gal žmonės pradės aktyviau domėtis individualiomis sporto šakomis?

"Labai gaila, kad mūsų krepšininkams nepavyko prasiskinti kelio į Tokiją. Kita vertus, dabar dėmesį prikaustys ne komandinis žaidimas, o individualūs pasirodymai, įdėmiau stebėsime ne vien patyrusių olimpiečių, bet ir debiutantų startus, vertinsime jaunimo galimybes", – sakė pašnekovas.

2016-aisiais Rio de Žaneiro žaidynėse mūsų šaliai atstovavo šeši plaukikai, Japonijos sostinėje jų komandą sudaro tiek pat atletų.

"Kai dalyvavau 2008-ųjų olimpiadoje, tuo metu varžėsi iš viso daugiau nei 1 000 plaukikų, Tokijuje – maždaug 900. Kvalifikaciniai normatyvai ūgtelėjo, ratas atletų, galinčių patekti į žaidynes, siaurėja, – kalbėjo S.Binevičius. – Daug veiksnių turi įtakos kovai dėl olimpinių kelialapių, bet jei norime būti lygiaverčiais konkurentais, privalome žengti koja kojon su lyderiais – turiu galvoje ne vien plaukimą. Svarbu viskas – mokslas, mityba, bazės, finansavimas, trenerių kvalifikacija."

Olimpiečiai

Raimondas Šiugždinis (buriavimas) – dalyvavo 1992 m. Barselonos olimpinėse žaidynėse (470 jachtų klasė, su Valdu Balčiūnu – 32 vieta).

Birutė Šakickienė (irklavimas) – dalyvavo 1996 m. Atlantos olimpinėse žaidynėse (vienvietė valtis – 14 vieta) ir 2000 m. Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse (porinė dvivietė, kartu su Kristina Poplavskaja – bronzos medalis).

Saulius Binevičius (plaukimas) – dalyvavo 2000 m. Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse (estefetė 4 po 100 m laisvu stiliumi – 16 vieta), 2004 m. Atėnų olimpinėse žaidynėse (estafetė 4 po 100 m laisvu stiliumi – 11 vieta ir 200 m laisvu stiliumi – 21 vieta), 2008 m. Pekino olimpinėse žaidynėse (200 m laisvu stiliumi – 47 vieta).

Daugirdas Šemiotas (boksas) – dalyvavo 2008 m. Pekino olimpinėse žaidynėse (svorio kategorijos iki 81 kg varžybos – 17–28 vietos).

GALERIJA

  • Palaikys: R.Šiugždinis linki Lietuvos buriuotojams Tokijuje palankaus vėjo.
  • Konkurencija: pasak S.Binevičiaus, iškovoti kelialapį į olimpines žaidynes vis sunkiau.
  • Lūkesčiai: B.Šakickienė tikisi, kad mūsų šalies irkluotojai bus gerai pasiruošę lemiamiems startams.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Boksininkų Streikas

Lietuvos bokso sporto federacijos neygalumas ir valdžios aplaidumas....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS