Pekine baigėsi žiemos paralimpinės žaidynės | kl.lt

PEKINE BAIGĖSI ŽIEMOS PARALIMPINĖS ŽAIDYNĖS

Pekine sekmadienį oficialiai pasibaigė žiemos paralimpinės žaidynės, kurias temdė Maskvos vykdoma invazija į Ukrainą, užkirtusi kelią rusų ir baltarusių sportininkams varžytis Pekine.

Tarptautinio paralimpinio komiteto (TPK) prezidentas Andrew Parsonsas (Endrius Parsonas) per ceremoniją „Paukščių lizdo“ stadione Kinijos sostinėje paskelbė žaidynių pabaigą ir gyrė „nuostabų organizavimą, ryškias vietas ir sensacingą sportą“.

Jis taip pat pagyrė žaidynėse dalyvavusius sportininkus, pavadindamas juos „vilties švyturiais ir kovotojais už taiką“.

Ceremonijoje, kurioje dalyvavo ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), žaidynių logotipas buvo pavaizduotas ant patefone besisukančios milžiniškos vinilinės plokštelės po spindinčia snaige.

Po keturių arfininkų sugrotos įžangos sportininkai kartu su šokančiais savanoriais, apsirengusiais snaigėmis puošta mėlyna ir balta apranga, žygiavo per stadioną ir sulaukė plojimų.

Prieš baigiantis ceremonijai, buvo nuleista paralimpinė vėliava; ji perduota Milanui ir Kortinai Italijoje, kur vyks 2026 metų žiemos žaidynės. Ceremoniją užbaigė būgnų pasirodymas.

Dėl šios vienybės turime vilties. Vilties įtraukčiai, vilties harmonijai ir, svarbiausia, vilties, kad bus taika.

„Paralimpiniuose kaimeliuose buvo įvairių tautų, skirtingų požiūrių, skirtingų gebėjimų žmonių. Čia skirtumai mūsų neskaldė. Jie mus suvienijo“, – savo kalboje sakė A. Parsonsas.

„Dėl šios vienybės turime vilties. Vilties įtraukčiai, vilties harmonijai ir, svarbiausia, vilties, kad bus taika“, – pabrėžė jis.

Pasirengimą žaidynėms temdė ginčai dėl to, ar, Maskvai įsiveržus į Ukrainą, sportininkams iš Rusijos ir jos sąjungininkės Baltarusijos turėtų būti leista dalyvauti varžybose.

TPK iš pradžių teigė, kad leis sportininkams varžytis po neutralia vėliava, tačiau po kitų dalyvių grasinimų boikotuoti varžybas ir kilus įtampai sportininkų kaimelyje organizatoriai uždraudė Rusijos ir Baltarusijos atletams dalyvauti paralimpiadoje.

Kinijos valstybinė televizija cenzūravo per atidarymo ceremoniją A. Parsonso pasakytą griežtą antikarinę kalbą, Pekinui atsisakant pasmerkti savo artimos partnerės Rusijos invaziją į Ukrainą.

Uždarymo ceremonijoje ne visa jo kalba buvo išversta į kinų kalbą vietinei auditorijai, praleidžiant tokias frazes kaip „kovotojai už taiką“ ir „vilties, kad bus taika“.

Kinija tapo naująja žiemos parolimpinių žaidynių lydere: su 61 medaliu, iš jų 18 – aukso, ji užėmė pirmąją vietą medalių lentelėje.

Ukrainos sportininkai, kurie saugiai atvyko į Pekiną, per plauką išvengę bombardavimų, užėmė antrąją vietą medalių lentelėje.

GALERIJA

  • Pekine baigėsi žiemos paralimpinės žaidynės
  • Pekine baigėsi žiemos paralimpinės žaidynės
  • Pekine baigėsi žiemos paralimpinės žaidynės
  • Pekine baigėsi žiemos paralimpinės žaidynės
  • Pekine baigėsi žiemos paralimpinės žaidynės
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS