Kaip „Žalgiris“ atrodys be antro svarbiausio žaidėjo Eurolygoje? | kl.lt

KAIP „ŽALGIRIS“ ATRODYS BE ANTRO SVARBIAUSIO ŽAIDĖJO EUROLYGOJE?

Derrickas Waltonas netikėjo, kad pasibaigus treniruotei Aaronas White’as dar turės jėgų du kartus iš eilės įdėti į krepšį. A. White’as pasiėmė kamuolį, nuėjo po krepšiu ir įdėjo ne du, o tris kartus iš eilės. Be jokių pertraukų – šuolis, dėjimas, šuolis, dėjimas, šuolis, dėjimas.

„Galėčiau tai padaryti ir šimtą kartų“, – komandos draugui šūktelėjo A. White’as.

Akivaizdu, kad su jo koja – viskas gerai. Tai, kas nebūtų paprasta kitam krepšininkui, A. White’ui atrodė daug pastangų nereikalaujantis dalykas net po to, kai jis kelias dienas nesitreniravo dėl blauzdos sumušimo.

Šios savaitės pradžioje „Žalgiris“ turėjo net keturis krepšininkus, kurie negalėjo treniruotis su komanda. Trys iš jų (A. White’as, Paulius Jankūnas ir Antanas Kavaliauskas) praleido sekmadienio dvikovą su Vilniaus „Rytu“, o ketvirtasis (Nate’as Woltersas) tame mače patyrė čiurnos traumą.

Tai – toks traumų virusas, kokio Kaune nebuvo dvejus praėjusius metus. Pernai 9 pagrindiniai „Žalgirio“ žaidėjai per visą sezoną kartu sudėjus praleido vos 6 Eurolygos rungtynes. Užpernai šis skaičius buvo dar įspūdingesnis – 10 pagrindinių klubo žaidėjų tada kartu sudėjus praleido vos 1 mačą ir tas pats buvo paskutinėse, nieko nelėmusiose rungtynėse.

„Žalgiris“ niekada per tuos dvejus metus nežaidė Eurolygos rungtynių be dviejų traumuotų pagrindinės sudėties žaidėjų. Tokia užduotis jų lauks šį vakarą Miunchene – dėl traumų Kaune liko N. Woltersas ir A. Kavaliauskas.

„Pernai mus lydėjo sėkmė, nebuvo didelių traumų. Ir šiais metais, atrodo, tos traumos nėra didelės, – per petį tris kartus nusispjovė P. Jankūnas. – Krepšinis toks dalykas, visą laiką yra traumų. Dirbame taip pat, kaip pernai, mano atžvilgiu darome netgi daugiau, kiti žaidėjai irgi daug dirba, treneriai tobulėja, tempimai patobulinti. Negali žinoti, čia toks dalykas.“

„Žalgirio“ kapitonas garsėja savo geležiniu kūnu. 2014 m. kovo – 2018 m. sausio mėnesiais jis nepraleido net 100 iš eilės Eurolygos rungtynių, kol ši serija nutrūko šių metų sausio 25-ąją.

Įsibėgėjus šiam sezonui, lapkričio viduryje P. Jankūną iš rikiuotės išvedė dešiniojo klubo raumens įplyšimas. Jis nebuvo didelis, bet toks, dėl kurio judėjimas aikštėje tapo pernelyg skausmingas.

Iš pradžių paskelbus, kad traumos gydymas truks dvi savaites, vėliau paaiškėjo, kad reabilitacijai reikalingos dar 7 dienos. Dar ir dabar P. Jankūnas sako nesąs pasirengęs 100 proc., tačiau jau galįs padėti komandai.

Paskutines kelias savaites jo kasdienė veikla šalia aikštelės atrodo visai kitaip, nei iki tol.

„Darau daug naujų dalykų, ko niekada gyvenime nesu daręs – tampymaisi, stiprinimai. Tas turėtų duoti naudos, – įsitikinęs P. Jankūnas. – Norėčiau, kad tai būtų greitu metu, bet nežinau, ar čia tas procesas, kuris gali būti labai greitas.“

Kai po treniruotės A. White’as komandos draugams demonstravo savo nepailstančią energiją, P. Jankūnas buvo komandos kineziterapeuto Pauliaus Jaciko rankose. Tampymosi procedūros dabar trunka ilgiau nei bet kada anksčiau, tačiau P. Jankūnas dėl to nesiruošia skųstis.

Tik ne po to, kai pamatė, kaip sunku stebėti komandą iš šalies.

„Kai esi pripratęs žaisti ir padėti komandai, tai nėra lengva. Ypač, kai dabar toks svarbus komandai momentas, – apie sėdėjimą pirmoje eilėje palei aikštelę kalbėjo P. Jankūnas. – Norėjosi būti su komanda, bet kadangi taip nutiko, nieko nepadarysi.“

Gal tos kelios savaitės padėjo geriau pamatyti žaidimą iš šalies?

„Kad ir taip žiūrime daug video, todėl matome save iš šono, – atsakė P. Jankūnas. – Geriau būti sveikam ir duoti naudos, nei sėdėti ant suolo ir ploti.“

A. White’as buvo vienas iš tų, kuris kamšė spragas iškritus P. Jankūnui. Per pastarąsias ketverias rungtynes jis aikštėje praleisdavo beveik po 28 minutes ir tris mačus iš keturių rinko dviženklį taškų skaičių.

Dabar abu sunkieji krašto puolėjai galės žaisti, tačiau „Žalgiris“ neteko pilvo raumens patempimą patyrusio A. Kavaliausko. Šis per pastarąsias ketverias rungtynes, kai nežaidė P. Jankūnas, vidutiniškai pelnydavo po 11,3 taško, krepšį atakuodamas 66,7 proc. taiklumu. Tai buvo viena geresnių jo atkarpų „Žalgiryje“, žaidžiant tiek centro, tiek sunkiojo krašto puolėjo pozicijose.

„Jis nelabai norėjo, kad grįžčiau, sakė dar palaukti“, – juokėsi P. Jankūnas, komentuodamas tai, kad A. Kavaliauskas sužibo jam iškritus iš rikiuotės.

 

 

Jeigu P. Jankūno atveju atsirado, kas jį pakeitė, tai ne mažesnė užduotis „Žalgirio“ laukia užpildant N. Wolterso netektį. Pagrindinis Kauno klubo įžaidėjas yra antras pagal naudingumą komandoje (vid. 15,5 naud. balo), tačiau jo vaidmuo ekipoje yra dar svarbesnis, vertinant žaidimą pažangesnėmis formulėmis.

Skaičiuojant Eurolygos žaidėjų indėlį į pergales pagal NBA taikomą PIE formulę, N. Woltersas yra antras svarbiausias žaidėjas visoje Eurolygoje, nusileidžiantis tik Aleksejui Švedui. Ruso PIE rodiklis yra 10,8, o N. Wolterso – 10,7.

Šis rodiklis atspindi žaidėjo indėlį į komandos žaidimą vertinant santykiu pagal bendrą ekipos pasirodymą rungtynėse ir apskaičiuojamas kiek sudėtingesne formule nei įprastas naudingumo balas.

Pagal šią formulę trečias svarbiausias žaidėjas Eurolygoje yra Janas Vesely (10,4), ketvirtas – Mike’as Jamesas (10), o penktas – Brandonas Daviesas (9,9). Artūras Gudaitis šiame sąraše yra aštuntas (9,3).

N. Wolterso paliktą spragą turės kamšyti Leo Westermannas ir D. Waltonas, kurie šį sezoną Eurolygoje kildavo nuo suolo.

„Visi trys esame skirtingi įžaidėjai, komandai galime suteikti skirtingus dalykus, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė L. Westermannas. – Didelė rungtynių atsakomybė guls ant mūsų pečių. Nate’o trūks, bet aš ir Derrickas bandysime padaryti viską, kad komanda gerai žaistų.“

L. Westermannas ir D. Waltonas iki šiol net kartu sudėjus (23 min.) žaisdavo mažiau nei N. Woltersas (vid. 26 min.) ir tuo pačiu jų statistinis indėlis yra kur kas mažesnis. Visgi tai, ką pastaruoju metu demonstruoja abu įžaidėjai, turėtų įpūsti optimizmo „Žalgirio“ treneriams.

L. Westermannas blykstelėjo mače su Milano „AX Armani Exchange“, kai vos per 14 minučių atliko 6 rezultatyvius perdavimus. Tai buvo geriausias jam rodiklis šį sezoną.

„Jaučiuosi geriau ir geriau, artėju prie trokštamos formos, – sakė L. Westermannas. – Manau, kad dar nesu pasiekęs to lygio, kuriame buvau prieš dvejus metus, kai įgavau geriausią formą, bet artėju prie to. Jaučiuosi gerai.“

Tuo metu D. Waltonas bene įsimintiniausią asmeninį pasirodymą surengė savo pirmajame mače, kai dvikovoje su Atėnų „Panathinaikos“ pelnė 5 taškus ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus. „BasketNews.lt“ žiniomis, pastaruoju metu jo žaidimas treniruotėse atrodė kur kas užtikrintesnis, todėl tikimasi, kad tą patį jis pradės demonstruoti ir rungtynėse.

D. Waltonas nė karto šį sezoną Eurolygoje nežaidė ilgiau nei 14 minučių, o L. Westermannas daugiausiai aikštėje praleido 18 minučių. Kažkuriam iš jų šįvakar atiteks vieta starto penkete, bet atsakomybės abu turės kur kas daugiau nei iki šiol.

Realiau, kad nuo pirmųjų minučių žais L. Westermannas. Jis yra aukštesnis, o „Žalgiriui“ ūgio, žaidžiant  su Miuncheno „Bayern“, itin reikės. Pagrindinis šios ekipos įžaidėjas yra 198 cm ūgio Stefanas Jovičius, aikštėje vidutiniškai praleidžiantis po 23,5 minutes ir pelnantis po 7,7 taško bei atliekantis po 5,1 rezultatyvaus perdavimo.

„Bayern“ yra Balkanų krepšinio atstovė – jos sudėtyje yra net 5 iš šio regiono kilę krepšininkai ir treneris Dejanas Radonjičius. Šių kraštų žaidimo stilius, anot L. Westermanno, juntamas „Bayern“ schemose.

„Tai – aukšta komanda, besiremianti sistema, žaidžianti labai fiziškai, kietai. Jie žaidžia Balkanų krepšinį. Dėl to kartais bus negražu, – į būsimą dvikovą žvelgė prancūzas. – Svarbi rungtynių dalis bus kietas žaidimas ir tai, kaip mes tai atlaikysime. Žinome jų stiprybes – jie gerai veržiasi link krepšio, turi kelis metikus. Bus labai sunkios rungtynės, gal kartais negražios, tačiau svarbiausia bus atsakyti į jų kietą žaidimą ir tada turėsime galimybę laimėti.“

„Žalgiris“ Miunchene žais nukraujavęs, tačiau įsitikinęs, kad gali užkamšyti atsivėrusias spragas. Mačo pradžia – 21.30 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Garstas

Straipsnis apie nieka - tuscias

SUSIJUSIOS NAUJIENOS