Ketvirtfinalių prognozės: išbyrėjusi „Fenerbahče“ ir Šaro bei X. Pascualio šachmatų partija | kl.lt

KETVIRTFINALIŲ PROGNOZĖS: IŠBYRĖJUSI „FENERBAHČE“ IR ŠARO BEI X. PASCUALIO ŠACHMATŲ PARTIJA

Tinklalapis „BasketNews.lt“ tęsia Eurolygos ketvirtfinalių apžvalgą ir šį kartą jūsų dėmesiui – Maskvos CSKA susidūrimas su Stambulo „Fenerbahče“ bei laukianti šachmatų partija tarp „Barcelonos“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“.

Maskvos CSKA (24-10) – Stambulo „Fenerbahče“ (20-14)

Tarpusavio dvikovos reguliariajame sezone. „Fenerbahče“ 77:78 CSKA; CSKA 83:89 „Fenerbahče“.

Sportinė forma. Abu šių komandų susitikimai reguliariajame sezone buvo dramatiški, tačiau šioje sezono stadijoje komandos yra stipriai pasikeitusios ir ne į gerą pusę.

Kalbant apie CSKA, tai pirmajame Eurolygos reguliariojo sezono rate neabejotinai buvo geriausia lygos komanda ir neįtikėtina, kaip viskas per trumpą laiką pasikeitė – iš pradžių Nikola Milutinovo sezoną užbaigusi trauma, o po to ir galutinai Dimitrio Itoudžio kantrybę perpildęs Mike'as Jamesas.

Akivaizdu, kad su M. Jamesu tai būtų Eurolygos finalo ketverto kalibro komanda ir Kelne jie turėtų savų argumentų kovoje dėl titulo. Vis dėlto net ir su šiais milžiniškais praradimais CSKA yra poros favoritė dėl dar didesnių problemų „Fenerbahče“ pusėje.

Turkijos klubas fantastiškai išgelbėjo sezoną fiksuodami 10 pergalių seriją ir artėjant atkrintamosioms atrodė labai grėsmingas varžovas bet kam, bet tuomet sekė Jano Vesely, kuris yra šios komandos stuburas, trauma.

„BasketNews.lt“ žiniomis, čekas praleis pirmąjį susitikimą Maskvoje, o realaus jo sugrįžimo galima tikėtis tik serijai persikėlus į Stambulą. Negana to, „Fenerbahče“ įsisuko ir koronaviruso židinys, kuris, „BasketNews.lt“ žiniomis, pakirto ne tik anksčiau skelbtus Dyshawną Pierre'ą, Jarellą Eddie ir Muhammedą Ali, bet ir prieš pat išvyką simptomus pajutusį Edgarą Ulanovą. Taip pat susitikimus Maskvoje praleis ir vyr. treneris Igoris Kokoškovas.

Taškų lenktynės? Ar su M. Jamesu, ar be jo, CSKA šį sezoną yra į puolimą orientuota komanda, kuri reguliariajame sezone demonstravo antrą geriausią puolimo reitingą.

Žinoma, D. Itoudžiui reikėjo permodeliuoti komandos žaidimą likus be Jameso ir Milutinovo, nes puolime tiesiog nebeliko tiek talento, todėl natūralu, jog esant pagrindiniam kūrėjui aikštėje Danieliui Hackettui, didesnis dėmesys skiriamas į darbą prie savojo krepšio.

Jei CSKA ir turi potencialo gynyboje, tai „Fenerbahče“, ypatingai iškritus J. Vesely, E. Ulanovui ir D. Pierre'ui, yra tik į puolimą orientuota komanda. Antrajame Eurolygos reguliariojo sezono rate „Fenerbahče“ fiksavo antrą geriausią puolimo reitingą lygoje, tačiau gynyboje jų rezultatas buvo tik 13-as.

Atsižvelgiant į tai, kad CSKA antrajame rate pagal gynybos reitingą buvo vos penkioliktoje vietoje, galime numanyti, jog serija žiūrovus džiugins savo rezultatyvumu, nes abi komandos išsiskiria talentu puolime bei gynybą palieka kažkur šone.

Priekinė linija prieš gynėjus. Iškritus J. Vesely, D. Pierre'ui, E. Ulanovui ir J. Eddie, Turkijos klubas priekinėje linijoje turės ieškoti sprendimų, kur dabar jis liko su dviem vidurio puolėjais Kyle'u O'Quinnu bei Ahmetu Duverioglu ir vienu sunkiuoju kraštu Danilo Bartheliu.

Akivaizdu, jog labai svarbus vaidmuo serijoje būtų laukęs Ulanovo, kuris gynyboje ne tik gainiotųsi vieną geriausių lygos trečiųjų numerių Willą Clyburną, bet ir momentais ketvirtoje pozicijoje prižiūrėtų Tornikę Šengeliją. Šio varianto paskutinę akimirką taip pat nebeliko, todėl „Fenerbahče“ situacija priekinėje linijoje dabar atrodo ypatingai sunkiai.

Be Šengelijos CSKA priekinėje linijoje turi nuostabią sportinę formą demonstruojantį Johannesą Voigtmanną, vis geriau besijaučiantį Michaelą Ericą, o taip pat serijos eigoje Rusijos ekipa turėtų sulaukti grįžtančio Joelio Bolomboy.

Raumenų pranašumą po krepšiais turėsiantis CSKA negali pasigirti pranašumu perimetro linijoje, anaiptol, čia atrodo, jog „Fener“ yra net pranašesnis su Eurolygos elitui priklausančiu Nando De Colo priešakyje, kuris prieš buvusį klubą žais su papildoma motyvacija.

Taip pat reikia pridėti, jog Marko Guduričius dabartiniame CSKA būtų veikiausiai pagrindinis jų perimetro žaidėjas, o Lorenzo Brownas tikrai nenusileidžia Iffe Lundbergui ar Darrunui Hilliardui.

Didelę reikšmę CSKA turės D. Hacketto sportinė forma – jis pastaruoju metu gydėsi peties traumą ir be jo svarbaus indėlio Rusijos klubui gali būti sunku įrodyti pranašumą net ir prieš nukraujavusį varžovą.

Kokios serijos galime laukti? „Fenerbahče“ veikiausiai gavo parankiausią varžovą iš pirmojo ketverto, ko neslėpė ir komandos kapitonas Melihas Mahmutoglu. Bėda, jog Turkijos klubas šią seriją pasitinka labai stipriai išretėjęs ir kad ir koks pažeidžiamas dabar CSKA bebūtų, jis šiuo metu atrodo aiškus poros favoritas.

Vis dėlto, nors abi komandos ir nukraujavusios, žiūrovams ši serija turėtų patikti ir džiuginti rezultatyvumu, nes jei gintis šiems klubams ir ne visada pavyksta, tai ką jau ką, bet pulti jie tikrai moka.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ tinklalaidžių vedėjų spėjimai:

Jonas Lekšas: CSKA 3 – 1 „Fenerbahče“;

Jonas Miklovas: CSKA 3 – 0 „Fenerbahče“;

Karolis Tiškevičius: CSKA 2 – 3 „Fenerbahče“;

Rytis Vyšniauskas: CSKA 3 – 1 „Fenerbahče“;

Karolis Kadikinas: CSKA 3 – 0 „Fenerbahče“.

„Barcelona“ (24-10) – Sankt Peterburgo „Zenit“ (20-14)

Tarpusavio dvikovos reguliariajame sezone. „Zenit“ 74:70 „Barcelona“; „Barcelona“ 85:81 „Zenit“.

Sportinė forma. Be didesnio žaidimo bangavimo visą sezoną žaidžianti „Barcelona“ išlaiko aukštą kartelę ir paskutinėje reguliariojo sezono dvikovoje net galėjo leisti pailsėti savo lyderiams, nes jau buvo užsitikrinę pirmąją vietą.

Lemiamą sezono stadiją katalonai pasitinka be praradimų sudėtyje, o taip pat į rotaciją jau prijungė Pau Gasolį ir Victorą Claverą, todėl tikėtis kažkokio „Barcos“ žaidimo kokybės nuopolio yra naivu.

Tuo metu „Zenit“ žaidimo kreivė artėjant reguliariojo sezono pabaigai stipriai leidosi ir atrodė, jog trumpa rotacija padarė savo ir taip gerai didžiąją sezono dalį atrodžiusi Xavi Pascualio kariauna gali likti net be atkrintamųjų.

Vis dėlto Rusijos klubas susiėmė, užtikrintai laimėjo likusias trejas rungtynes ir yra pasiruošęs mesti iššūkį Eurolygos favoritams, o ir papildoma savaitė poilsio turėjo atšviežinti pagrindinių krepšininkų jėgas.

Galime prisiminti, jog „Barcai“ prieš „Zenit“ šį sezoną nėra lengva – pirmąjį tarpusavio susitikimą be Šarūno Jasikevičiaus katalonai pralaimėjo, o namuose iššvaistė triuškinamą pranašumą ir laimėjo tik 4 taškų persvara.

Kas pirmi pralauš gynybą? Abi komandos reguliariajame sezone buvo geriausios pagal praleidžiamus taškus į savo krepšį ir labai realu, jog ši serija nebus rezultatyvi, joje bus propaguojamas klampus žaidimas su daug pozicinių atakų bei netikėtais trenerių taktiniais sumanymais.

„Barca“ gynybiniame krepšinyje atrodo kaip žuvis vandenyje – Š. Jasikevičiaus auklėtiniai šį sezoną 80 taškų ribos nepasiekė 17 kartų, tačiau per šias rungtynes iškovojo 13 pergalių.

Kiekvienoje pozicijoje „Barcelona“ turi bent po vieną elitiniu lygiu besiginantį krepšininką, o jų užduotis atrodo paprasta – sustabdyti Keviną Pangosą, kuris yra pagrindinis „Zenit“ variklis, be kurio ši komanda labai sunkiai funkcionuoja. Tarpusavio mačuose kanadietis prieš buvusį savo klubą fiksavo 14 taškų ir 9 naudingumo balų rodiklius.

„Zenit“ šiemet nors ir praleidžia mažiau nei po 75 taškus, jų gynybos reitingas – aštuntas, o tiek mažai taškų jiems pavyksta praleisti numušant žaidimo tempą ir sukuriant mažiausiai atakų lygoje (vid. po 67,6).

Įdomu, jog klampiu žaidimu garsėjantis „Zenit“ reguliariajame sezone fiksavo antrą puolimo reitingą, o to pagrindinė priežastis – puikiai X. Pascualio sumanymus aikštėje išpildantis K. Pangosas, kuris ne tik puikiai kuria pikenrolus, bet ir nusimeta gerai kamuolius ant perimetro snaiperiams, kurių Rusijos ekipa turi į valias.

Šaro ir Pascualio šachmatai. Š. Jasikevičius dar žaisdamas „Barcelonoje“ mokėsi iš X. Pascualio ir neslėpė, jog nemažai jo idėjų dabar naudoja savo žaidimo filosofijoje.

Abu šie treneriai jau dabar yra išskiriami kaip „Top 3“ Eurolygos treneriai, milžinišką dėmesį skiriantys detalėms, todėl bus be galo įdomu stebėti šių strategų dvikovą serijos metu, kuri tikrai primins šachmatų partiją.

Aišku, jog „Barca“ ant popieriaus yra daug talentingesnė komanda, bet „Zenit“ neturi, ką prarasti, nes prieš sezoną mažai kas tikėjosi jų patekimo net ir į atkrintamąsias, o tai, kad X. Pascualis gali įvelti varžovus į sau parankų žaidimą, šiemet jau matėme ne kartą.

Jei katalonų pagrindinė užduotis yra stabdyti K. Pangosą, tai nuo kanadiečio pasirodymo daug priklausys ir Gudaičio žaidimas, kuris pastaruosiuose dviejuose mačuose vėl buvo panašus į save – 12 taškų ir 13 naudingumo balų rodikliai.

Nicko Calatheso rungtynių tempo kontroliavimas leidžia tikėti, jog Šaro kariauna žais savo ritmu ir neįsivels į varžovų žaidimą, o ir žiūrint į kiekvieną poziciją, su Nikola Mirotičiumi priešakyje, katalonai turi aiškų pranašumą, jau nekalbant apie žymiai ilgesnį atsarginių žaidėjų suolelį.

Atrodo, jog K. Pangoso vedami vyrai turi padaryti beveik neįmanoma, bet tuo ir žavus krepšinis, jog čia visko gali nutikti, o juolab, kai prie abiejų komandų vairo stovi tokie krepšinio protai kaip Šaras ir X. Pascualis.

Kokios serijos galime laukti? Jei į atkrintamąsias vietoje „Zenit“ būtų patekusi „Valencia“, tuomet gal ir būtų galima tikėtis rezultatyvesnės serijos, tačiau šiuo atveju žymiai realiau, jog stebėsime dvikovas, kur komandos pelnys iki 80 taškų.

Labai svarbu, kaip „Zenit“ atrodys dvikovose Barselonoje ir jei jie sugebės iškovoti netikėtą tašką Katalonijos sostinėje, gali laukti įdomūs dalykai, nes grįžę į Sankt Peterburgą X. Pascualio auklėtiniai „Sibur“ arenoje sulauks 5,5 tūkst. žiūrovų palaikymo.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ tinklalaidžių vedėjų spėjimai:

Jonas Lekšas: „Barcelona“ 3 – 0 „Zenit“;

Jonas Miklovas: „Barcelona“ 3 – 1 „Zenit“;

Karolis Tiškevičius: „Barcelona“ 3 – 1 „Zenit“;

Rytis Vyšniauskas: „Barcelona“ 3 – 0 „Zenit“;

Karolis Kadikinas: „Barcelona“ 1 – 3 „Zenit“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS