R. Grigas apie atšauktą Europos jaunių krepšinio čempionatą: mums buvo šokas | kl.lt

R. GRIGAS APIE ATŠAUKTĄ EUROPOS JAUNIŲ KREPŠINIO ČEMPIONATĄ: MUMS BUVO ŠOKAS

Ši vasara Lietuvos aštuoniolikmečių krepšinio rinktinei buvo itin nesėkminga. Tiesa, komandą užgriuvusios negandos niekaip nebuvo susijusios su prasta žaidėjų sportine forma ar kitomis įprastomis problemomis.

Dar birželio 28-ąją Lietuvą apskriejo žinia, kad Saulius Štombergas dėl asmeninių priežasčių traukiasi iš vyriausiojo trenerio posto, o jo pareigas perima Rimantas Grigas. Tai įvyko tą pačią dieną, kai rinktinė rinkosi į treniruočių stovyklą Druskininkuose.

Antrasis smūgis – dar rimtesnis. Turkiją supurtęs nepavykęs karinis perversmas ir šalyje įvesta nepaprastoji padėtis privertė sunerimti Serbijos ir kelias kitas krepšinio federacijas, kol galiausiai buvo nuspręsta atšaukti Samsuno mieste turėjusį vykti čempionatą.

Su tinklalapiu „BasketNews.lt“ bendravęs jaunių rinktinės vairą perėmęs Grigas neslėpė, kad ši žinia jam buvo itin netikėta.

„Buvo šokas, ne kiekvieną dieną sužinosi, kad toks turnyras atšauktas. Labai nemalonu, kuomet taip atsitinka įdėjus daug darbo, ruošiantis ir turint didelį norą dalyvauti. Juolab, kad draugiškose rungtynėse rodėme gerus rezultatus. Vaikinams ir patiems norėjosi žaisti ne tik draugiškuose mačuose, bet ir oficialiame turnyre. Viskas ėjo tik į gerąją pusę“, – apgailestavo treneris.

Sužinoję šią naujieną, visi jaunių rinktinės nariai išsiskirstė. Tiesa, „FIBA Europe” vykdomasis komitatas įpareigojo sekretoriatą išnagrinėti galimybes surengti turnyrą 2016-ųjų pabaigoje arba 2017–ųjų pradžioje. Jame galės dalyvauti visos komandos, patekusios į nukeltąjį čempionatą.

Bet kokiu atveju, pajėgiausios Europos jaunių komandos ruošėsi tik liepos 30 dieną turėjusiam startuoti čempionatui, o lietuviai šiam iššūkiui rengėsi sėkmingai. Per aštuonis mačus Lietuvos krepšininkai patyrė dvi nesėkmes, o nusileista buvo gerokai daugiau patirties turinčiai Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) komandai.

„Mes visi norėjome žaisti, visi veržėsi į dvyliktuką. Tą dieną, kai sužinojome apie čempionato atšaukimą, galutinėje sudėtyje buvo tik vienas nežinomasis, nes buvome pasilikę 13 žaidėjų. Sakėme, kad po paskutinių draugiškų rungtynių su Suomija viskas bus aišku. Visi gyveno tik tuo čempionatu. Tai buvo šokas ir vaikinams.

Daugumai žaidėjų buvimas čia bet kokiu atveju buvo didelis pliusas – kartu dirbome ir gavome geras pamokas. Jų per aštuonis kontrolinius mačus buvo tikrai daug. Turėjome kelis žaidėjus, kurie tokios patirties žaidžiant rinktinėje net nebuvo turėję.

Kai kuriems tai buvo didelė psichologinė nauda, nes jie yra ant dvidešimtmečių rinktinės slenksčio, kuri yra paskutinis etapas, kuris lieka iki vyrų rinktinės. Kuomet žaidėme draugiškas rungtynės su Turkijos bendraamžiais, keli mūsiškai išėję į aikštelę tiesiog „plaukiojo“. Aišku, vėliau jie atsigavo ir suprato, kad visi yra įveikiami, tereikia tik žaisti. Tokia patirtis jiems buvo labai reikalinga“, – sakė Grigas.

Specialistas pažymėjo, kad dėl čempionato vykdymo Lietuvos krepšinio federacija sužinojo iškart po to, kai apie savo pasitraukimą paskelbė serbai. Tiesa, treneris atskleidė, kad LKF savo pozicijos nereiškė, nes tikėjo, kad čempionatas gali įvykti kitoje šalyje.

„Visko buvo, bet dabar ne pats tinkamiausias laikas, kadangi jau išvyko mūsų olimpinė rinktinė. Dar buvo laukiama, kaip bus sureaguota į serbų sprendimą. Federacija tikėjo, kad galbūt kažkas sutiks perimti čempionato organizavimą, nes kalbama, kad neoficialių pasiūlymų jį perkelti buvo.

Visi laukė, niekas nieko daug nekalbėjo. Po serbų sprendimo kalbėjomės su federacija, bet tuo metu visi dar laukė tolimesnių veiksmų. Juk vaikinams negalėjome pasakyti, kad gal žaisime čempionate, o gal ir ne. Toks ir darbas, jei būtume gyvenę tik su tokiomis mintimis“, – pripažino strategas.

Grigas pasakojo nežinantis, ar perkeltame čempionate į pergales Lietuvos jaunius ves būtent jis. Specialistas nesiryžo spėlioti, ar netektį šaimoje išgyvenęs Štombergas grįš prie komandos vairo dar iki nukelto čempionato pradžios.

„Nežinau. Turėjau pavaduoti Saulių jam sunkiu metu. Manęs buvo paprašyta, kad padėčiau ir kiek galėjau, tiek tai padariau. Saulius yra šios komandos treneris ir federacija spręs, kaip toliau bus dirbama. Anksčiau ar vėliau čempionatas bus žaidžiamas“, – konstatavo Grigas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS