Seimas kreipsis į EP, kad šis nepriimtų rezoliucijos dėl seksualinės sveikatos | kl.lt

SEIMAS KREIPSIS Į EP, KAD ŠIS NEPRIIMTŲ REZOLIUCIJOS DĖL SEKSUALINĖS SVEIKATOS

Lietuvos Seimas nutarė kreiptis į Europos Parlamentą (EP) ir paraginti jį atmesti Editos Estrelos rezoliucijos projektą dėl seksualinės bei reprodukcinės sveikatos ir teisių.

Antradienį Seimas priėmė "tvarkiečio" Petro Gražulio parengtą Lietuvos Seimo rezoliuciją. Už ją balsavo 66 Seimo nariai, prieš buvo 14, aštuoni susilaikė.

Šį kreipimąsi palaikė visų parlamento frakcijos atstovai, išskyrus Liberalų sąjūdžio. Jam nepritarė ir dauguma socialdemokratų.

Savo rezoliucija Lietuvos parlamentarai išreiškė susirūpinimą dėl europarlamentarės Edite Estrela (Editos Estrelos) iš Portugalijos parengto dokumento, nes jis esą kelia grėsmę konstitucinei šeimos sampratai, konstitucinei tėvų teisei ir pareigai - auklėti savo vaikus dorais žmonėmis ir ištikimais piliečiais bei prieštarauja Europos Sąjungos teisei.

Lietuviškoje rezoliucijoje taip pat sakoma, kad "Europos Parlamente priėmus minėtą rezoliuciją, Europos Sąjungos šalys būtų raginamos užtikrinti, kad masturbacija ankstyvoje kūdikystėje prisideda prie lytinio švietimo bei kad vaikai iki 6 metų jau turi žinoti apie intymius santykius tarp tos pačios lyties, o iki 9 metų jau turi gauti informacijos apie kontracepcijos metodus".

"Paniekinamos visos mūsų tradicijos, tikėjimas, tai įvardijama kaip stereotipai ir prietarai – tos mūsų tradicijos, ta mūsų kultūra, kurioje augome, kurioje mes gyvenome. Dar labiau stebina tai, kad jau pačioje ankstyvoje jaunystėje privalo supažindinti moksleivius su lyties keitimo operacija, su jos privalumais ir kitais dalykais. 43 rezoliucijos straipsnis faktiškai privaloma tvarka propaguoja įvairiausius homoseksualinius iškrypimus ir įpareigoja valstybes tai propagandai skirti itin daug laiko ir pinigų", - europarlamentarės rengtu dokumentu piktinosi P.Gražulis.

"Norėčiau pabaigoje pasakyti: savotiškas pedofilijos įteisinimas. Kitaip negaliu įvardyti šios rezoliucijos", - pareiškė jis.

Socialdemokratei Giedrei Purvaneckienei atkreipus dėmesį, kad apie masturbaciją E.Estrelos rezoliucijoje nekalbama, P.Gražulis teigė, jog apie tai kalbėta ankstesniame EP rezoliucijos variante.

Kita socialdemokratė Aušrinė Marija Pavilionienė P.Gražulio dokumentą pavadino rašliava, darančia gėdą Seimui.

"Ar jūs pats skaitėte E.Estrelos rezoliucijos tekstą, nes savo rezoliucijoje teigiate melą apie kūdikystę ir vaikų švietimą? E.Estrelos rezoliucijoje kalbama apie pradinį ir vidurinį vaikų lytinį ugdymą. Ten nėra tų nesąmonių, kurias jūs teigiate savo rezoliucijos trečiojoje pastraipoje. Ar jūs norite, kad Lietuva pažeistų vaiko teisę gauti žinias ir mokslu grįstą lytinio ugdymo informaciją? Ar jūs norite, kad Lietuvos vaikai būtų tokie pat neišprusę, kaip ir jūs pats?" - klausė A.M.Pavilionienė.

Konservatorius Rimantas Dagys pareiškė matąs sistemines ir gerai finansuojamas pastangas nušalinti tėvus nuo ugdymo proceso.

"Ar nemanytumėte, kad Seimas turėtų imtis tam tikros iniciatyvos ir galbūt sudaryti darbo grupę, kuri nuosekliai peržiūrėtų mūsų Švietimo ir kitus įstatymus, kuriame tėvų teisė į ugdymą būtų nuosekliai iš principo ginama, nes tokį beprecedentinį kišimąsi ir nurodinėjimą mes jau pergyvenome sovietmečiu ir dabar iš panašių žmonių mes girdime tas pastangas ir čia, Seimo salėje, toliau?" - siūlė parlamentaras.

Tuo metu socialdemokratė Birutė Vėsaitė sakė, kad Lietuvoje atlikta vaikų ir jaunuolių apklausa parodė, jog jiems nepakanka žinių apie lytinį švietimą, todėl Seimo narė siūlė specialiai tam rengti pedagogus.

Vėliau P.Gražulis per plenarinį posėdį informavo, kad EP minimos E.Estrelos rezoliucijos nepriėmė kelių balsų skirtumu.

Strasbūre vykstančioje plenarinėje sesijoje buvo pritarta alternatyviai rezoliucijai, kurią parengė Europos liaudies partijos bei Europos konservatorių ir reformistų frakcijos.

Priimtoje rezoliucijoje pažymima, kad lytinės ir reprodukcinės sveikatos ir teisių, taip pat lytinio švietimo mokyklose politikos formavimas ir įgyvendinimas patenka į valstybių narių kompetencijos sritį, o ES gali prisidėti skatindama valstybių gerąją patirtį, pranešė EP.

Šiam tekstui pritarė 334 EP nariai, nepritarė 327, o susilaikė 35. Nesutikdama su EP pozicija, pranešėja E.Estrela atsiėmė savo pavardę ties priimtu dokumentu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

prieškalėdinis

cirkas.......vaizdelis kad socdemai masiškai ''atsiims'' lytį sekdami Estrelos pavyzdžiu ''atsiimant'' pavardę ..........

SUSIJUSIOS NAUJIENOS