Darbo rinkoje – psichologų stygius | kl.lt

DARBO RINKOJE – PSICHOLOGŲ STYGIUS

Trūkstamų specialistų sąrašą jau pildo ir psichologai. Pastebima, kad vis mažiau studentų renkasi šią kryptį. Tam įtakos turi ne tik sudėtingi brandos egzaminai, bet ir baimė, kad pabaigus mokslus nepavyks rasti darbo.

Užimtumo tarnybos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Inga Vegytė patvirtino, kad, pagal turimus duomenis, psichologų trūkumas – išties juntamas.

„2022 m. Užimtumo tarnyboje įregistruoti 426 asmenys, ieškantys darbo pagal profesijų pogrupiui „2634 – Psichologai“ priklausančias profesijas. Laisvų darbo vietų tokiems specialistams įregistruota 646. Per sausio–vasario mėnesius bedarbių, ieškančių psichologo darbo, įregistruota 51, laisvų darbo vietų –136. Akivaizdu, kad jų paklausa darbo rinkoje didelė ir juntamas šios srities specialistų trūkumas“, – teigė I. Vegytė.

Socialinis psichologas-lektorius Edvardas Šidlauskas atkreipė dėmesį, kad dalis studentų, pabaigusių studijas, renkasi kitą, ne psichologo, kelią.

Visuomenei tai nežada nieko gera.

„Mano nuomone, psichologų trūksta, nes yra daug įsteigtų etatų, pavyzdžiui, mokyklose, sveikatos įstaigose, teismuose, kariuomenėje ir kitur, bet nėra tiek parengiama specialistų. Konsultuoti psichologas gali tik turėdamas magistro laipsnį, o studijas užbaigia gal koks šimtas žmonių, spėju, kasmet, o tai – dešimtis kartų mažiau, nei yra realus poreikis. O po švietimo reformos, kai dėl privalomų egzaminų į universitetus netrukus apskritai mažai kas stos, akivaizdu, kad būsimi studentai rinksis tik pačias paklausiausias specialybes, tad tas stygius bus juntamas dar skaudžiau“, – pažymėjo E. Šidlauskas.

Anot jo, darbo rinkoje psichologų stygius akivaizdus ir jis didės visose srityse, o tai netolimoje ateityje atneš neigiamų padarinių.

„Visuomenei tai nežada nieko gera, veikiausiai tolygiai didės psichinių susirgimų skaičius, ir visuomenė darysis vis mažiau darni, produktyvi. Jau ir dabar yra sunku susikalbėti ar rasti adekvatų pašnekovą, o ateityje prašviesėjimo nematau. Aišku, yra dalis žmonių, kurie savarankiškai rūpinasi savo psichine sveikata, daug skaito, tyrinėja įvairias saviugdos praktikas, bet to, mano nuomone, negana, nes visada pasitaiko atvejų, kai prireikia išorinio vedlio iš dvasios sutemų“, – tikino socialinis psichologas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

patarimas

gal norite apie tai pakalbėti ?

Rr

O kodėl neparašote kad net baigusiems magistratūrą psichologams mokamas vos didesnis nei minimalus nekvalifikuoto darbuotojo atlyginimas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS