Fraktalas – mūsų vidinis atspindys | kl.lt

FRAKTALAS – MŪSŲ VIDINIS ATSPINDYS

Jei Naujieji vis dar neatnešė taip lauktų permainų – karjeros šuolio, finansinės sėkmės, sveikatos pagerėjimo ar vidinės ramybės, gal to pasiekti padės paprasčiausios linijų raizgalynės? Kaunietė architektė Lilija Putnienė prieš keletą metų išbandė fraktalų piešimo poveikį, o dabar pati veda užsiėmimus Samylų kultūros centre.

TERMINAS. Fraktalo terminą (lot. fractus – suskaldytas) 1975 m. sugalvojo prancūzų ir amerikiečių matematikas B. Mandelbrotas. Taip įvardyti sudėtiniai geometriniai dariniai, kurių atskiri fragmentai panašūs arba identiški visumai ar kitiems fragmentams.

DOSJĖ. Esu Lilija Putnienė, architektė. Jau kokius penkerius metus labai aktyviai domiuosiu terapiniu piešimu. Galėčiau save pristatyti kaip terapinio piešimo entuziastę. Per karantiną su bendramintėmis piešėme nuotoliu, o dabar renkamės Samylų kultūros centre, Kauno rajone.

Meniniai: tokio tipo fraktalai leidžia žmonėms smagiai praleisti laiką, atsipalaiduoti. Jų užduotis – fraktalinėje raizgalynėje įžvelgti simbolių ir vaizdų. Ar matote kačiuką?/ L. Putnienės asmeninio archyvo nuotr.

AKTYVUMAS. Praėjusiais metais apžiojau labai daug. Turbūt gyvenime nebuvo tokių intensyvių metų. Toliau gilinausi į fraktalinio piešimo paslaptis, vedžiau (ir vedu) fraktalinio piešimo pamokas, dirbu savo tiesioginį, architektės, darbą. Jaučiu gyvenimo pilnatvę ir noriu padaryti dar daugiau.

POSTŪMIS. Fraktaliniu piešimu susidomėjau tuomet, kai kilo didelis šeimos konfliktas. Lengvai išspręsti jo nepavyko, tad teko ieškoti būdų, kaip nusiraminti. Kaip tik tuo metu Samylų kultūros centre pamačiau kvietimą į fraktalų piešimo būrelį. Iš pradžių piešiau tas linijų raizgalynes nieko negalvodama – tiesiog smagiai leidau laiką. Pradėjau pastebėti, kad anksčiau nerimą kėlusios situacijos ima klostytis į gerąją pusę, atsiranda netikėtų išeičių, sprendimų.

PRADŽIA. Iš pradžių fraktalinių linijų vedžiojimas man atrodė kažkokia nesąmonė. Bet kai būrelio vadovė jas perskaitė ir gana tiksliai nusakė mano problemas – susimąsčiau. Nustebau, kaip šitaip įmanoma, kaip ji visa tai pamatė. Tuomet ne juokais susidomėjau šia dailės terapijos rūšimi.

Gražu: Mėnulis, pieštas ZenTangle ir fraktalinės metodikos principu. Atrodo lyg meno kūrinys, tiesa?/ L. Putnienės asmeninio archyvo nuotr.

KAIP PIEŠTI. Paimkite baltą 4A formato lapą, pasidėkite horizontaliai, juodu tušinuku užsimerkę beskite į bet kurį lapo tašką ir apie minutę, neatitraukdami rankos, vidutiniu greičiu užsimerkę braižykite kuo įvairesnes linijas, stengdamiesi užpildyti jomis visą lapą. Baigę piešti atsimerkite, atitrūkusias linijas prijunkite prie bendro piešinio. Telieka susidariusius langelius nuspalvinti.

SPALVOS. Langeliams spalvinti turėkite 24 spalvotų pieštukų komplektą (baltą pieštuką išimkite). Pieštukus laisvai susidėkite į dėžutę. Spalvas pirmiesiems savo piešiniams traukite užsimerkę. Spalvinkite kiekvieną langelį atskirai. Viena spalva spalvinkite nuo 1 iki 12 plotelių. Šalia esantys langeliai turi būti skirtingų spalvų (atspalvių), kad išeitų margumynas. Tuščių plotelių nepalikite.

NAUDA. Iš pradžių nupiešiau vadinamąjį diagnostinį piešinį. Galima nupiešti juos kelis. Tokie piešiniai nemažai pasako apie žmogų, jo sveikatą, charakterį. Net jei nieko apie tai neišmanome (juk iš pradžių dar nemokame jų skaityti), vis tiek tas raizgalynių piešimas ir spalvinimas padeda pagerinti vidinę būseną, atsikratyti įkyrių minčių, sveikti psichologiškai.

Bendrystė: visi šeimos nariai padeda savo rankas, jas apvedžioja, o paskui drauge spalvina. / L. Putnienės asmeninio archyvo nuotr.

KOREKCIJA. Kai jau nusipiešėme diagnostinius piešinius ir pajutome, kad piešti patinka (maža to, juntame pokyčius savo viduje), galime judėti toliau – mėginti atlikti vidinę korekciją. Rekomenduotina nupiešti 21 korekcinį piešinį – įskaitant jau nupieštus diagnostinius fraktalus. Geriausia, kad tam procesui vadovautų šią techniką išmanantis asmuo. Jis pakoreguos piešinius, pasakys, ką darote ne taip. Piešdami korekcinius fraktalus stenkitės pakeisti linijų charakterį. Tegul kiekvienas piešinys būna skirtingas.

INFORMACIJA. Kai ėmiau suvokti, kad tie piešiniai mane keičia, ėmiau domėtis fraktaliniu piešimu giliau, ieškoti knygų, straipsnių internete. Taip radau sertifikuotos fraktalinio piešimo mokytojos Brigitos Paulauskienės knygą „Nusipiešk gyvenimą, kokio nori“. Prarijau ją vienu ypu. Šiuo metu fraktaliniu gydomuoju metodu domiuosi dar nuodugniau, toliau gilinuosi, kaip jis veikia ir padeda žmogui spręsti jo problemas.

PATIRTIS. Piešdama stengiausi būti labai pastabi, stebėjau savo vidinę būseną, jos kaitą. Galvojau, kas man suteikia džiaugsmo gyvenime. Ilgainiui ėmiau pastebėti aplinkui tai, ko anksčiau nemačiau. Bepiešiant ėmė rastis tam tikrų galimybių, kurių anksčiau nepastebėjau. Šis metodas padėjo ir profesiniame kelyje. Išmokau sudėlioti savo dieną taip, kaip dirbčiau greičiau, efektyviau, daugiau laiko liktų šeimai, vaikams. Žodžiu, tarsi savotiškai atnaujinau savo gyvenimą ir verslą.

DIAGNOSTIKA. Fraktalinis piešimas iš pradžių sudomina kaip koks horoskopas. Iš jo žmogus sužino apie save, savo charakterį, momentines problemas. Jei problemos gilesnės, jos keliauja iš piešinio į piešinį. Šiuo metu aš ir pati jau bandau šifruoti diagnostinius piešinius. Tam reikia laiko ir įgūdžių. Nupiešęs vieną ar keletą diagnostinių fraktalų, žmogus kviečiamas piešti 21 korekcinio fraktalo ciklą. Tikslas – mėginti per piešimą pakeisti save.

PAMAŽU. Dažnai žmonės klausia, ar, nupiešus 21 korekcinį piešinį, jo gyvenimo situacija iš esmės pasikeis. Tikrai nebus taip, kad jei mažai uždirbi, po korekcinių fraktalų ciklo pabaigos būsi milijonierius. Bet gal pastebėsi kažkokių naudingų galimybių, kurių anksčiau nematei, sugalvosi keisti darbą, kuris nepateisino tavo finansinių lūkesčių. Gali būti visokių atradimų, minčių, idėjų.

DALIJIMASIS. Kodėl įkūriau feisbuko grupę „Nusipiešk savo gyvenimą“? Nes pati jau išsipiešiau. Ieškojau papildomos veiklos, kitokios savirealizacijos nei architektūra. Piešiant atėjo mintis, kad noriu dalytis savo žiniomis su kitais. Dabar vedu nemokamas fraktalų piešimo pamokas Samylų kultūros centre. Jos vyksta vieną dieną per savaitę savanorystės pagrindu.

Sveikata: meninė užduotis „Ranka ir fraktalas“. Atpažįstamas objektas spalvinamas vienu spalviniu tonu, aplinka – kitu. Šiuo atveju spalvos turi reikšmę. Žalia – sveikatos spalva. / L. Putnienės asmeninio archyvo nuotr.

TIKSLAS. Fraktalinis piešimas skirtas žmonėms, kurie nori gilintis į save ir išspręsti kažkokią problemą. Vienam trūksta pasitikėjmo savimi, kitam gal šlubuoja santykiai. Bet ateina žmonės ir iš smalsumo – visiškai patenkinti esama padėtimi, savo psichologine būsena. Tai matyti ir iš piešinio. Tuomet toks fraktalas gana gražus, harmoningas, nėra neaiškių linijų. Žodžiu, žmogaus pilnatvė atsispindi ir fraktale.

RAŠYMAS. Fraktalą geriausia piešti tyloje – be televizoriaus, radijo fono, šeimos erzelio aplinkui. Dar visai sveika kitoje piešinio pusėje surašyti, ką galvojai, jautei jį piešdamas, kokių emocijų kilo. Rašymas taip pat turi terapijos poveikį. Diagnostiniam fraktalui tai nesvarbu, bet korekciniam rašyti tiesiog būtina. Tiek rašymas, tiek piešimas – dvi glaudžiai susijusios gilinimosi į save dalys.


Dailės terapija padeda giliau pažinti save

Įdomu: psichologė I. Žukovienė teigia, kad piešiant fraktalus galima pagerinti ne tik psichologinę savijautą, bet ir sveikatą./ I. Žukovienės asmeninio archyvo nuotr.

Psichologė Ieva Žukovienė dailės terapijos metodus naudoja ir savo darbe. Pasak jos, žmogui nebūtina mokėti piešti. Užtenka noro giliau pažinti save, rasti savyje slypinčius resursus, piešimo metu patirti ramybę, atsipalaidavimą. Juk iš tiesų gydo ne piešinys, o pats procesas.

– Ar pats žmogus, nupiešęs 21 korekcinį piešinį ir keletą metų besigilinantis į fraktalinį paišymą, jau gali bandyti šifruoti savo, kitų žmonių fraktalus? Gal tam reikia psichologinio išsilavinimo?

– Korekcinis 21 piešinio ciklo piešimas ir spalvinimas skirtas žmogui, norinčiam pakoreguoti savo gyvenimą, pamatyti jį visomis spalvomis, o ne tik tomis, kurios jam labiausiai patinka. Kad galėtume interpretuoti savo ar kitų žmonių fraktalus, psichologinio išsilavinimo nereikia, nors, žinoma, psichologams interpretuoti lengviau. Labiausiai tam būtina praktika, gilinimasis į metodo subtilybes ir fraktalinio metodo kursai.

– Ar yra bendrų dėsnių – formų, linijų, spalvų trafaretų – kaip skaityti diagnostinį fraktalą? Ar galima fraktalą prilyginti horoskopui?

– Gal ir galima išvesti savotišką paralelę su horoskopu. Tik vietoj žvaigždžių išsidėstymo žmogus nupiešia ir nuspalvina fraktalą, kurį skaitant galima papasakoti apie jo charakterį, savivertę, netgi ligas. Fraktale viskas reikšminga – ir jo vieta lape, ir linijos, ir spalvinimas, ir spalvos.

– Ką pagerinti padeda fraktalinis piešimas: psichologinę savijautą, sveikatą? Kokiu būdu?

– Piešiant fraktalus galima pagerinti tiek psichologinę savijautą, tiek ir sveikatą. Tam padeda korekcinio ciklo arba sveikatos fraktalų piešimas. Gydo ir pats procesas, ir spalvos, ir žinojimas, kaip turi piešti, kokias spalvas rinktis, kad pagytum.

– Kuo skiriasi diagnostinio ir korekcinio fraktalų piešimas?

– Diagnostinis fraktalas yra pirmasis korekcinio ciklo fraktalas. Korekciniame cikle nupiešiami keturi diagnostiniai fraktalai, o vėliau pagal tam tikras griežtas taisykles (kitaip korekcinis ciklas nebus paveikus) piešiami likę 17 fraktalų. Korekcinio ciklo fraktalai visada piešiami užsimerkus. Tik spalvų rinkimasis skiriasi. Diagnostiniam fraktalui spalvas renkamės taip pat užmerktomis akimis, intuityviai, o likusiuose korekciniuose fraktaluose spalvas pasirenkame sąmoningai. Specialaus nusiteikimo nereikia, nors pasitaiko, kad įpusėję piešti korekcinį ciklą žmonės tarsi persisotina spalvinimo – tada jau reikia save šiek tiek paspausti, kad darbus pabaigtum.

– Ką galima išskaityti iš fraktale naudotų spalvų?

– Fraktaliniame metode kiekviena spalva ir netgi jų deriniai turi savo reikšmę ir gali papasakoti apie žmogų, jo būseną, energiją, virsmą, nuoskaudas, ligas, intelektą, stabilumą, praeitį, dabartį ir ateities perspektyvas.

– Kokiais atvejais galima naudoti fraktalinį piešimą kaip terapiją?

– Šalutinio poveikio fraktaliniame piešime nėra. Na, nebent žmogus visiškai nemėgsta, negali, nenori spalvinti. Tačiau įveikę savo pasipriešinimą visada patirsime terapinį poveikį. Praktiškai visi, pabandę spalvinti nusipieštus fraktalus, sutartinai tvirtina, kad spalvindami jie atsipalaiduoja ir tampa ramesni. Dar noriu pridurti, kad fraktalinis piešimas – ne vien diagnostiniai piešiniai ir korekcinis ciklas. Fraktalinio piešimo metodu kuriami nuostabūs meniniai piešiniai, tiriama savijauta, piešiami norų išsipildymo fraktalai, jais galime pagerinti santykius su kitu žmogumi ar perimti jo gerąsias savybes.

Kaip tai veikia?

Psichologės I. Žukovienės paprašėme perskaityti vieną iš diagnostinių fraktalų.

* Tokį fraktalą nupiešusio asmens galvoje daugiau minčių apie pareigas, atsakomybę, darbą. Galbūt piešimo metu jis jautėsi pavargęs. Dominuoja nelabai optimistiškas požiūris į ateitį.

* Charakteris pusiausviras. Kūrybingumas nuosaikus. Tai žmogus, pastebintis grožį aplinkoje ir gebantis nuosaikiai jį kurti. Diplomatiškas, mokantis prisitaikyti, subtilus, jautrus, tačiau, kai reikia, gebantis pakovoti už save. Suvokiantis savo darbo vertę, gana kruopštus ir pareigingas, išmaniai naudojantis savo energiją. Kai reikia, dirba visu pajėgumu, kai gali atsipalaiduoti, tuo ir pasinaudoja.

* Šis žmogus moka kurti draugiškus, šiltus ir darnius santykius, turi pakankamai charizmos, moka rūpintis savo sveikata ir yra seksualus. Aukšto intelekto, smalsus, turintis pedagoginį talentą, galintis siekti mokslo aukštumų. Išmintingas, besidomintis dvasiniais dalykais.

* Sugeba aktyviai veikti, yra energingas, geros kraujotakos, geros sveikatos ir organizmo savireguliacijos. (Tačiau piešimo momentu jaučiasi bioenerginis išsekimas ir žmogui būtina pailsėti, atsigauti.) Stabilios vidinės būsenos, mėgstantis save analizuoti, gebantis ramiai priimti gyvenimo iššūkius. Moka save valdyti, stabilizuoti savo ir kitų emocijas. Žmogus savarankiškas, gali dirbti vienas. Kryptingai veikdamas gali pasiekti daug. Energija kaupiama didesniam virsmui.

* Per gyvenimą sukaupta daug nuoskaudų, kurios dabartyje neduoda ramybės. Patartina į nuoskaudas pažvelgti kaip į gyvenimo pamokas ir nuoširdžiai atleisti.

* Turi abejonių dėl to, kaip toliau gyventi, kokį kelią pasirinkti, todėl kartais jaučiasi lyg patekęs į rūką. Gali būti, kad nemato gyvenimo siūlomų galimybių, neišnaudoja visų įgimtų savybių ir savęs iki galo nerealizuoja.

GALERIJA

  • Fraktalas – mūsų vidinis atspindys
  • Fraktalas – mūsų vidinis atspindys
  • Fraktalas – mūsų vidinis atspindys
  • Fraktalas – mūsų vidinis atspindys
  • Fraktalas – mūsų vidinis atspindys
  • Fraktalas – mūsų vidinis atspindys
  • Fraktalas – mūsų vidinis atspindys
  • Fraktalas – mūsų vidinis atspindys
  • Fraktalas – mūsų vidinis atspindys
L. Putnienės ir I. Žukovienės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Rasa

Gerbemosios Putinienė ir žukoviene gražus jusu darbai bet jus abi tuščiomis galvelėmis nieko tie raizginiai nepadės tauta nyksta žudosi netenkam kalbos lietuvos vien medaliai ir ordinai šurajavam ochmanam vienas nuoga subine kitas karo kurstimu linksmina lietuva O jus savo raizginiais Jau ir taip apraizgė kad atsidūrėme jankiu glebyje ir scwabo politikoje

Landa

Tie, kas piešiate falus, reiškia jų pilna galva :D

D.

> KĄ DARYT Tai piešk ne FALĄ, o FRAKTALĄ ! -: )))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS