Abejoja greitųjų antigeno testų patikimumu: profesionalų ir žmonių gauti atsakymai kartais nesutampa | kl.lt

ABEJOJA GREITŲJŲ ANTIGENO TESTŲ PATIKIMUMU: PROFESIONALŲ IR ŽMONIŲ GAUTI ATSAKYMAI KARTAIS NESUTAMPA

Prekybos vietose jau kuris laikas galima įsigyti COVID-19 greituosius antigeno testus. Jų aprašyme nurodyta, kad testas skirtas tik profesionaliam naudojimui. Dalis žmonių, šiuos testus išbandžiusių namuose, jų patikimumu abejoja. Pasak jų, antigeno testo ir mobiliajame punkte atliktų tyrimų rezultatai sutampa ne visada.

Vaistinėse ir dalyje parduotuvių parduodami COVID-19 antigeno testai virusą nustato iš seilių mėginio arba iš nosies sekreto, o rezultato reikia laukti vos penkiolika minučių.

Abejoja patikimumu

Tačiau dalis žmonių, išbandžiusių šiuos testus, liko nusivylę ir abejoja rezultatų patikimumu.

„Vyrui darė greitąjį testą – buvo neigiamas. Užsiregistravo tą pačią dieną į nemokamą – parodė teigiamą. Simptomai viskas buvo. Tai mes greitaisiais testais netikime“, – teigė internautė Rūta.

Nesuprantu, kodėl juos į rinką paleido. Ryškiai pasipinigauti.

„Dariausi šitą, rodė neigiamą, PGR teigiamas“, – apie rezultatų nesutapimus rašė Indrė.

„Pinigų išmetimas į balą... Nesutapo!“ – piktinosi Rita.

„Mes darėmės visa šeima ir visi keturi buvo neigiami. O mobiliajame punkte trys testai teigiami. Visiškai jais nepasitikiu“, – skepticizmo neslėpė Aušra.

„Patys tyrėjai sako, kad nesutaps su PGR. Šie testai lengvina psichologinę žmonių būklę, kai užkyla nerimas, ar nesergi. Šiaip net nesuprantu, kodėl juos į rinką paleido. Ryškiai pasipinigauti“, – nuomone dalijosi Birutė.

Geroji patirtis

Nors dalis komentatorių ir tvirtino, kad antigeno ir PGR testų atsakymai nesutapo, tačiau buvo ir tokių žmonių, kurie dalijosi gerąja patirtimi. Štai Kristina pasakojo, kad COVID-19 antigeno testai įmonėje padėjo neišplisti virusui. „Vyro darbe visiems, kam buvo teigiamas greitas testas (tik kitų gamintojų) patvirtintas ir PGR. Firma pati užpirko tuos testus, nes labai padaugėjo susirgusių, ko nebuvo anksčiau. Tai sako, kad labai pasiteisino“, – teigė Kristina.

„Sutapo, čia labai priklauso nuo ligos eigos, kada daroma. Turi būti vienalaikis tyrimas, o ne vienas vieną, kitas kitą dieną“, – rašė internautė Eglė.

Greitųjų testų prasmė yra atskirti, kurie žmonės yra savo infekcijos pike ir kurie turi didžiausią tikimybę užkrėsti kitus. Jeigu greitasis testas neigiamas, nereiškia, kad nesergi.

Eitvilto teigimu, greitųjų testų paskirtis yra nurodyti, ar žmogus šiuo metu yra COVID-19 infekcijos pike. „PGR ir greitieji testai nerodys to paties. Greitieji testai rodo tik didelius kiekius infekcijos. PGR testai labai jautrūs ir aptinka ir mažiausią kiekį. Greitųjų testų prasmė yra atskirti, kurie žmonės yra savo infekcijos pike ir kurie turi didžiausią tikimybę užkrėsti kitus. Jeigu greitasis testas neigiamas, nereiškia, kad nesergi. Bet jeigu teigiamas (kelis kartus jeigu būtų brokas), tuomet tikrai sirgsite ir dar infektyvia forma. Visiems, kam greitasis testas rodė neigiamą, nors PGR buvo teigiamas, reiškia, kad buvo arba prieš arba po savo infekcijos piko ir nebuvote tuo metu toks infektyvus. Tokia greitojo testo prasmė“, – apie testų skirtumus rašė internautas Eitviltas.

Feisbuko nuotr.

Reikalavimai testų gamintojams

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai portalo žurnalistams įvardijo, kokie reikalavimai yra keliami PGR ir greitiesiems antigeno testams. „Mobiliuosiuose punktuose tyrimai simptomų turintiems asmenims atliekami PGR metodu, kurio jautrumas turi būti ne mažesnis kaip 95, specifiškumas – ne mažesnis kaip 99 proc. Ministerija nustatė reikalavimus greitųjų antigeno testų jautrumui ir specifiškumui (jautrumas turi būti ne mažesnis kaip 90 proc., specifiškumas – ne mažesnis kaip 99 proc.). Atsižvelgiant į tai, greitieji antigeno testai yra šiek tiek mažiau jautrūs lyginant su PGR tyrimu, kuris laikomas „auksiniu standartu“ COVID-19 ligos diagnostikai“, – vardijo SAM atstovai.

Internautai suglumo: pateiktame antigeno testo aprašyme nurodoma, kad  testas skirtas „tik profesionaliam naudojimui“. Tad kyla klausimas – koks šių testų pardavinėjimo tikslas, jeigu žmogus pasitikrinti, ar užsikrėtė COVID-19, negali namuose?

Kaip nustatyta ministerijos įsakyme, savikontrolei skirti greitieji antigeno testai naudojami kaip papildoma COVID-19 ligos valdymo priemonė.

„Nuotraukoje matomas testas, kaip ir visi kiti šiuo metu platinami greitieji antigeno testai, yra skirtas profesionaliam naudojimui, todėl klaidingas rezultatas galėjo būti gautas dėl netinkamo ėminio paėmimo ar netinkamai atlikto testo, kai nedalyvauja sveikatos priežiūros specialistas. Tai turi didelę reikšmę rezultatų tikslumui. Kaip nustatyta ministerijos įsakyme, savikontrolei skirti greitieji antigeno testai naudojami kaip papildoma COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) valdymo priemonė, siekiant kuo anksčiau nustatyti galimus COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atvejus ir sumažinti tolesnį šios infekcijos plitimą. Atlikus savikontrolei skirtą greitąjį antigeno testą teigiamo rezultato atveju asmuo gali įtarti COVID-19 ligą ir registruotis patvirtinamajam tyrimui į mobiliuosius punktus“, – portalo žurnalistams teigė specialistai.

Freepik.com nuotr.

Siekia užtikrinti aukštesnę testų kokybę

Pasak SAM atstovų, iki šiol prekybos vietose platinami greitieji antigeno testai nėra įvertinti Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (VASPVT), kadangi šiuo metu dar tik atliekami paraiškas pateikusių gamintojų greitųjų antigeno testų vertinimai.

„Siekiant užtikrinti aukštesnę šių testų kokybę, yra numatytas reikalavimas pateikti išorinio nepriklausomo vertinimo studiją dėl greitojo antigeno testo charakteristikų atitikties nustatytiems jautrumo / specifiškumo reikalavimams. Priėmus sprendimą leisti tiekti Lietuvos rinkai profesionaliam naudojimui skirtus greituosius antigeno testus, pritaikytus naudoti savikontrolės tikslais, jų sąrašas bus skelbiamas VASPVT interneto svetainėje“, – nurodė ministerijos specialistai.

„Greitųjų testų platintojai nėra įpareigoti užtikrinti testų atitikimo nustatytiems reikalavimams, todėl siekiant užtikrinti greitųjų antigeno testų kokybę, SAM įsakymu nustatyta, kad nuo balandžio 30 d. VASPVT savo internetiniame puslapyje skelbia validuotų greitųjų serologinių ir greitųjų antigeno testų sąrašą, kurį sudaro ir atnaujina remdamasi Europos Sąjungos ir (ar) Europos ekonominės erdvės valstybių oficialiuose tinklalapiuose skelbiamais validuotų greitųjų serologinių ir greitųjų antigeno testų sąrašais, įvertinusi jų atitiktį aprašo reikalavimams. Asmenys, norėdami įsigyti greituosius antigeno testus, skirtus profesionaliam naudojimui, kad jį atliktų sveikatos priežiūros specialistas, galės tą padaryti remdamiesi sudarytu reikalavimus atitinkančių testų sąrašu“, – tvirtino SAM atstovai.

Vadovaujantis SAM įsakymu svetainėje bus skelbiamas reikalavimus atitinkančių ir savikontrolei naudoti pritaikytų greitųjų antigeno testų sąrašas. „Asmenys šiuos testus galės atlikti patys savikontrolės tikslais, o gavę teigiamą testo rezultatą galės registruotis patvirtinamajam tyrimui į mobilųjį punktą“, – teigė ministerijos specialistai.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

xxx

seniai irodyta, kad greitieji testai vysiskai netikslus. bereikalingas pinigu metymas

jo

prasidėjo užsakomieji straipsniai prieš greituosius testus iš vaistinių.Privačios laboratorijos lupa po 25 eurus už testą ,kuris kainuoja 3-4 eurus.Ir tokių straipsnių tik daugės.

v

viskas gerai avinus reik testuot,ir dar reiktu ausi su skylamusiu pramust ir numeri pazymet! kitaip avino nuo avino neatskirsi juk!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS