Gastroenterologiniai diagnostiniai tyrimai – pirmas žingsnis į sėkmingą gydymą | kl.lt

GASTROENTEROLOGINIAI DIAGNOSTINIAI TYRIMAI – PIRMAS ŽINGSNIS Į SĖKMINGĄ GYDYMĄ

  • 2

„Visos ligos prasideda žarnyne“, – tvirtino garsusis senovės Graikijos gydytojas Hipokratas, daugiausia dėmesio skyręs profilaktikai ir diagnostikai. Per tūkstančius metų niekas nepasikeitė – žmones ir šiandien kamuoja žarnyno negalavimai ir ligos, tik žymiai patobulėjusi medicina gelbsti nesveikuojantiems.

Svarbu nustatyti priežastis

Nuolat vargina pilvo pūtimas ir skausmas? Sunkumas duobutėje po krūtine ar graužia rėmuo? Jaučiatės taip, lyg skrandis nevirškintų? Nereguliariai tuštinatės? Į pakitusius pojūčius ir į organizmo siunčiamus signalus nederėtų numoti ranka – virškinimo trakto ligomis gali susirgti ir sveikai gyvenantis žmogus.

„Šiuolaikinio gyvenimo tempas ir bloga mityba, lėtinis stresas, netinkami įpročiai, gausus vaistų vartojimas skatina virškinimo sistemos sutrikimų riziką“, – remdamasi savo darbo patirtimi pastebi „Biofirst“ klinikos gydytoja gastroenterologė Dalia Kasperavičiūtė. Jos teigimu, tai paskatina vystytis įvairias ligas: opaligę, opinį kolitą, Krono ligą, gastroezofaginio refliukso ligą, kepenų, tulžies pažeidimus, storojo žarnyno vėžį ir kt. „Labai svarbu ištirti ir nustatyti paciento negalavimų priežastis“, – priminė medikė.

Dalia Kasperavičiūtė. Įmonės nuotr.

Diagnostiniai tyrimai – pirmas žingsnis į sėkmingą gydymą. Tačiau neretai pacientai, išgirdę, kad jiems būtina atlikti gastroskopiją arba kolonoskopiją, išsigąsta: nerimą kelia ankstesnės patirtys arba artimųjų ir draugų pasakojimai apie nemalonius potyrius.

Naujos kartos technologija

Pasak gydytojos D. Kasperavičiūtės, jos praktikoje faktiškai nepasitaiko tokių nusiskundimų, nes „Biofirst“ klinikoje skrandžio ir žarnyno tyrimai atliekami inovatyvia ir itin geidžiama gastroenterologų darbo priemone – sistema „EVIS X1“.

„Visos komplektacijos sistemą, kurią sudaro vaizdo sistema, dirbtinis intelektas ir naujos kartos endoskopai su EDOF technologija, Baltijos šalyse turi tik „Biofirst“ klinika. Tokia įranga sudaro galimybių žymiai tiksliau nustatyti diagnozę pacientams, sergantiems virškinimo trakto ligomis. Prietaisas nukreipia gydytojo dėmesį į įtartinas sritis tolesniam klinikiniam vertinimui. Pagalbinė kompiuterinės diagnostikos ir aptikimo sistema CAD iš endoskopo vaizdo sistemos centro gautus elektroninius signalus rodo stebėjimo monitoriuje. Su ankstesnių versijų endoskopais tai nebuvo įmanoma“, – teigė gydytoja gastroenterologė D. Kasperavičiūtė.

Įmonės nuotr.

Anot jos, tai rafinuota technologija, sukurianti sąlygas maksimaliai pasirūpinti paciento sveikata. Tyrimas gali užtrukti vos 3–6 minutes, priklausomai nuo diagnostinių tyrimų poreikio. Ekrane matomas itin ryškus vaizdas leidžia aptikti net labai ankstyvų onkologinių ligų užuomazgų“, – pranašumus vardija gydytoja gastroenterologė.

Kada reikalinga gastroskopija – virškinimo trakto viršutinės dalies endoskopija?

Gydytojos D. Kasperavičiūtės teigimu, gastroskopija atliekama jaučiant skausmų ar nemalonių pojūčių viršutinėje pilvo dalyje, taip pat esant pavojaus simptomų. „Jeigu vyresniam nei 50–55 metų žmogui ėmė mažėti svoris, pastebimas kraujavimas, sutriko ir pasidarė skausmingas rijimas, neaiški geležies stokos anemijos priežastis, vargina lėtinis vėmimas, pilve čiuopiama darinių arba padidėję limfmazgiai, jeigu jo šeimos nariai sirgo skrandžio ar stemplės vėžiu, būtina atlikti gastroskopiją. Jos metu tiriame stemplę, skrandį, dvylikapirštę žarną“, – paaiškina gydytoja gastroenterologė.

„Biofirst“ klinikoje gastroskopinis tyrimas naująja „EVIS X1“ sistema su dirbtiniu intelektu padeda diagnozuoti gastritą, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, gastroezofaginio refliukso ligą, skrandžio piktybinius ir nepiktybinius navikus, kitas ligas. „Anksti nustačius ligas, jas dažniausiai galima pagydyti vaistais arba endoskopu pašalinti polipus, sustabdyti kraujavimą“, – diagnostikos svarbą pabrėžia gydytoja D. Kasperavičiūtė.

Dar vienas svarbus diagnostinis tyrimas skundžiantis virškinimo trakto negalavimais – kolonoskopija.

„Tai endoskopinis storosios žarnos ir distalinės plonosios žarnos dalies tyrimas, skirtas storosios žarnos ligoms diagnozuoti. Kolonoskopija padeda diagnozuoti medikamentinį, išeminį, opinį kolitą, Krono ligą, storosios žarnos polipus, vėžį, divertikuliozę, divertikulitą ir kitas ligas“, – aiškina „Biofirst“ klinikos gydytoja gastroenterologė.

Tyrimų duomenimis, storosios žarnos vėžys yra viena dažniausių onkologinių ligų Lietuvoje. Deja, ši vėžio forma apgaulinga – pacientai ilgai nejaučia jokių ligos simptomų, todėl dažnai nustatoma jau paskutinė storosios žarnos vėžio stadija, kai nebeįmanoma išgydyti. „Mūsų klinikos tikslas – padėti kuo anksčiau nustatyti kolorektalinį vėžį, žarnų uždegimo ligas, infekcinius ir neinfekcinius kolitus ir polipus, kad būtų išvengta komplikacijų, susijusių su šių ligų progresavimu“, – sakė „Biofirst“ klinikos gydytoja gastroenterologė D. Kasperavičiūtė.

Anot medikės, „Biofirst“ klinikoje pasitikrinti žarnyno sveikatą šiandien padeda dirbtiniu intelektu paremta inovatyvi endoskopinė įranga „EVIS X1“, leidžianti pastebėti net menkiausių pakitimų. „Kuo anksčiau fiksuojame pakitimų, tuo anksčiau galime nustatyti paciento ligos diagnozę“, – pridūrė pašnekovė.

Nemalonūs pojūčiai išnyksta

Anot gydytojos gastroenterologės D. Kasperavičiūtės, klinika „Biofirst“ yra viena iš nedaugelio vietų, kur ir gastroskopiją, ir kolonoskopiją galima atlikti taikant nejautrą.

„Ši praktika jau seniai ir sėkmingai taikoma visame pasaulyje. Taikant intraveninę nejautrą, nemalonūs pojūčiai išnyksta – pacientas trumpam užmigdomas, intraveninė nejautra trunka labai trumpai, žmogus kvėpuoja pats, o po tyrimo pabudinamas gan greitai, tačiau gydytojai anesteziologai-reanimatologai visada pasiruošę ateiti į pagalbą“, – labiausiai tyrimų bijančius pacientus ramino medikė.

Tiesa, gydytoja gastroenterologė D. Kasperavičiūtė sako, kad tikrai ne visi pacientai pageidauja nejautros, nors, medikės teigimu, jos bijoti tikrai neverta.

„Esame pasiruošę visokeriopai padėti nusiskundimų turintiems pacientams: naujausia aparatūra atlikti reikalingus tyrimus, profesionaliai pakonsultuoti ir skirti tinkamiausią gydymą, o svarbiausia – patarti, kaip sveikai maitintis ir gyventi, kad nekamuotų virškinimo trakto ligos. Gastroenterologo patarimai gali tapti raktu į sveikesnį ir kokybiškesnį gyvenimą“, – įsitikinusi „Biofirst“ klinikos gydytoja gastroenterologė D. Kasperavičiūtė.

Kuo anksčiau fiksuojame pakitimų, tuo anksčiau galime nustatyti paciento ligos diagnozę.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kuom ypatingesnis ?

Viskas tas pats kaip ir visi tyrimai buvo, kurie nustatė esamas ligas,---- tik aprašyme paminėtas dirbtinis intelektas ?

Puiku

Bet kokia kaina tokių tyrimų? Girdėjau, kad tai brangiausia klinika Kaune. Kainos ten ohoho.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS