Kraujo donorystės įstaigos sako, kad situacija po pandemijos – atsigavusi | kl.lt

KRAUJO DONORYSTĖS ĮSTAIGOS SAKO, KAD SITUACIJA PO PANDEMIJOS – ATSIGAVUSI

Kraujo donorystės įstaigos sako, kad situacija po koronaviruso pandemijos yra atsigavusi, jos sugrįžo į „iki kovidinio laikotarpio ritmą“.

„Nematyčiau, kad yra didelių veiksnių, kurie pakeitė kraujo donorystės tradicijas. Donorai, kurie yra nuolatiniai, ateina net nelaukdami mūsų kvietimo. Sakyčiau, kad viskas vyksta įprastai“, – BNS kalbėjo Nacionalinio kraujo centro (NKC) direktoriaus pavaduotoja medicinai Aira Mečėjienė.

Jai antrino Santaros klinikų Kraujo centro vadovė Lina Kryžauskaitė. Anot jos, situacija, palyginus su 2020 metais, yra atsigavusi.

„Santaros klinikose per pusantros savaitės jau atlikta antra kepenų transplantacija. Tos procedūros išties vyksta“, – BNS sakė ji.

Vis tik Santaros klinikų įstaigos vadovė tvirtino mananti, kad aukojančių kraujo sumažės vasarą.

„Reikės manau įsitempti prieš sezoną“, – kalbėjo L. Kryžauskaitė.

Donorai, kurie yra nuolatiniai, ateina net nelaukdami mūsų kvietimo. Sakyčiau, kad viskas vyksta įprastai.

NKC direktoriaus pavaduotoja medicinai sakė, kad kraujo grupių trūkumas yra dinamiškas, nes vieną dieną trūkstą vienų kraujo grupių, o kitą – kitų.

„Šiai dienai Nacionalinis kraujo centras kviestų ateiti donorus, kurie turi 0 kraujo grupę ir rezus neigiamą arba turi A kraujo grupę ir rezus teigiamą ir B kraujo grupę, kurie turi rezus neigiamą kraują“, – penktadienį kalbėjo A. Mečėjienė.

Vis tik ji pažymėjo, kad labiausiai gydymo įstaigų pageidaujama yra pirma neigiama (0-) kraujo grupė.

„Vien todėl, kad šią kraujo grupę gydymo įstaigos gali pradėti naudoti, jeigu yra kažkokia labai skubi situacija, didelis masyvus kraujavimas, o dar nespėta nustatyti nukentėjusio kraujo grupės, tai šitą kraujo grupę iškart galima panaudoti gydymui“, – sakė ji.

Tuo tarpu L. Kryžauskaitė kalbėjo, kad trūksta tų kraujo grupių, kurios yra dažniausios – pavyzdžiui, pirmos teigiamos.

NKC duomenimis, Lietuvos gydymo įstaigose kasmet reikia maždaug 100 tūkst. donacijų. Pernai prireikė 107 tūkst.

Šalyje kasdien reikia maždaug 300 kraujo donorų, o darbo dienomis, kai vyksta intensyvus gydymas, planinės operacijos, prireikia pakviesti apie 400 kraujo donorų.

„Atitinkamai Nacionalinis kraujo centras per dieną turėtų priimti apie 200 kraujo donorų, o darbo dienomis apie 250 donorų prireikia“, – papildė A. Mečėjienė.

Klinikų Kraujo centro poreikis – mažiausiai 100 donorų per parą.

Norinčius duoti kraujo, NKC direktoriaus pavaduotoja ragino apsilankyti kraujo donorysčių įstaigų puslapiuose, kur kasdien skelbiama informacija apie turimų atsargų kiekį.

„(...) galima orientuotis, kuriems kraujo donorams jau būtų laikas apsilankyti, o kurie galbūt gali dar pasitausoti, nes visi kraujo komponentai turi labai ribotą saugojimo laiką“, – sakė A. Mečėjienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS