Naujojoje „Diaverum“ klinikoje – moderniomis technologijomis paremta hemodializė | kl.lt

NAUJOJOJE „DIAVERUM“ KLINIKOJE – MODERNIOMIS TECHNOLOGIJOMIS PAREMTA HEMODIALIZĖ

  • 1

Patogioje vietoje Kaune, Savanorių prospekte, duris atvėrė nauja „Diaverum“ klinika. Atliekant hemodializę, sergantieji inkstų ligomis čia galės atlikti kineziterapijos procedūras. Klinika siūlo ir įvairių gydytojų specialistų konsultacijas.

Viena moderniausių

„Diaverum“ klinikos visoje Lietuvoje konsultuoja ir teikia žmonių gyvenimą gerinančias inkstų priežiūros paslaugas lėtinėmis inkstų ligomis sergantiems pacientams, suteikdama jiems galimybę gyventi visavertį gyvenimą.

Viena moderniausių Baltijos šalyse „Diaverum“ klinika įsikūrė Kaune, Savanorių pr. 68, šalia viešojo transporto „Žemaičių“ stotelės. Čia teikiamos moderniausiais sprendimais ir technologijomis paremtos hemodializės, kineziterapijos, reabilitacijos ir echoskopijos paslaugos, pacientus konsultuoja keliolika gydytojų specialistų – nefrologų, kraujagyslių chirurgų, kardiologų ir dietologų. Vis dėlto pagrindinė čia teikiama paslauga – ambulatorinė inkstų hemodializė.

Siekiame ne tik atlikti hemodializės procedūrą, bet ir suteikti pacientui išsamią visapusišką medicinos pagalbą, atsižvelgiant į jo individualius poreikius.

„Kai sakome, kad ši klinika – viena moderniausių, turime omenyje ne tik jos įrangą: naujausius hemodializės aparatus, vandens paruošimo sistemas, čia įdiegtus skaitmeninius sprendimus. Moderniausia ji ir klinikos modeliu. Iki šiol mūsų klinikose buvo teikiamos tik ambulatorinės hemodializės paslaugos. Čia mes sukuriame naują klinikos modelį, kur bus teikiamos integruotos inkstų ligomis sergančių pacientų gydymo paslaugos. Šiomis ligomis sergantys pacientai paprastai turi daug gretutinių ligų, – atkreipė dėmesį bendrovės „Diaverum“ klinikos direktorius Darius Praninskas. – Viena iš priežasčių, kodėl išsivysto lėtinė inkstų liga, yra širdies ir kraujagyslių ligos, endokrininės sistemos ligos, ypač – cukrinis diabetas. Klinikoje dirba skirtingų specializacijų gydytojai, kurie konsultuos pacientus, sergančius įvairiomis gretutinėmis ligomis. Siekiame ne tik atlikti hemodializės procedūrą, bet ir suteikti pacientui išsamią visapusišką medicinos pagalbą, atsižvelgiant į jo individualius poreikius.“

Pasak D.Praninsko, ateityje šis principas bus taikomas ir kitose tinklo klinikose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

D. Praninskas / „Diaverum“ klinikos nuotr.

Vienu metu hemodializės procedūros naujojoje klinikoje „Diaverum“ gali būti teikiamos 24 pacientams. Privati klinika dirba dviem pamainomis – 6:30–15:30 val. Priklausomai nuo pacientų skaičiaus, ateityje gali būti organizuojama trečia pamaina.

Kinezeterapija padeda nenusilpti

Žmones, sergančius inkstų ligomis, laukiančius organų transplantacijos ir gyvenančius su transplantuotais organais, vienija asociacija „Gyvastis“. Šios asociacijos prezidentės Aušros Degutytės teigimu, Lietuvoje šiuo metu yra apie 1,5 tūkst. dializuojamų žmonių.

„Džiaugiamės, kad sveikatos priežiūros įstaigų, kuriose atliekamos inkstų dializės, tinklas plečiasi.

Vis daugiau žmonių suserga inkstų ligomis. Šios ligos – tylios ir klastingos, apie jas žmogus labai ilgai net nenutuokia – juk inkstų neskauda. Todėl inkstų ligos dažnai diagnozuojamos vėlyvoje stadijoje, kai išsivysto inkstų nepakankamumas. Tada prireikia ir dializės“, – dažnai pasitaikančią ligos eigą aiškino pacientų atstovė.

Anot jos, labai svarbu, kad „Diaverum“ klinikoje sudaryta galimybė hemodializės metu užsiimti kineziterapija: „Kol vyksta hemodializė, kineziterapeutas gali paraginti žmogų minti dviratį ar atlikti kitus pratimus. Tai neleistų susilpnėti dializuojamų žmonių raumenims. Tokių atvejų pasitaiko, nes tada, kai prireikia dializės, žmonės neretai arba bijo mankštintis, arba aptingsta – atsiranda raumenų silpnumas.“

Pasak Santaros klinikų Nefrologijos centro vadovo profesoriaus Mariaus Miglino, pandemija parodė, kad tarp valstybinių ir privataus kapitalo sveikatos priežiūros įstaigų turi būti ne priešprieša, o bendradarbiavimas.

„Kai Santaros klinikoms per pandemiją teko atsisakyti kai kurių pacientų, sergančių lėtinėmis inkstų ligomis, kuriems reikia dializių, jiems padėjo privatūs centrai. Tačiau kai tiems pacientams, kurie dializavosi privačiose įstaigose, reikėjo vakcinuotis arba jie susirgo kovidu, jiems padėjome mes, valstybinė įstaiga“, – M.Miglino žodžiais, toks bendradarbiavimas papildant vieniems kitus buvo labai sklandus.

Pasirūpina ir užsienyje

„Džiugu, kad atsiranda naujų sveikatos priežiūros įstaigų, teikiančių specializuotas paslaugas. Taip žmonėms atsiranda galimybė pasirinkti. Kai konkuruojama paslaugų kokybe, laimi žmogus, pacientas. Kita priežastis – privačios klinikos trumpina eiles. Juk žmogus negali laukti hemodializės – ji gyvybiškai svarbi“, – pastebėjo klinikos atidaryme dalyvavusi Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Orinta Leiputė.

Pasiruošė: vienu metu hemodializės procedūrą klinikoje bus galima atlikti 24 pacientams / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Jos teigimu, svarbu ir tai, kad, gavę šias paslaugas, žmonės kuo geriau jaustųsi. Tai ir yra vienas iš „Diaverum“ klinikų tikslų.

Atidaryme taip pat dalyvavęs Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Remigijus Žemaitaitis pabrėžė, kad privačios klinikos neretai tampa pavyzdžiu valstybinėms.

„Valstybinėse biudžetinėse įstaigose dažnai yra partiniu principu suformuoti biudžetai, tuo pačiu principu įdarbinti darbuotojai. Privačiame sektoriuje dirbama efektyviau – jis paprastai generuoja pelną. Jei taip yra, reikia ieškoti priežasčių, kodėl jo negeneruoja valstybinė įstaiga. Turi egzistuoti ir valstybinis sveikatos priežiūros sektorius, ir privatus. Privatus negali sudaryti daugiau kaip 50 proc. visų įstaigų, nes valstybė praras įtaką ir kontrolę, tačiau privatus verslas duoda labai didelį postūmį valstybės sektoriui“, – sakė R.Žemaitaitis.

„Diaverum“ klinikos yra sudariusios sutartį su ligonių kasomis. Privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems pacientams, turintiems gydytojo siuntimą, procedūros atliekamos ir konsultacijos teikiamos nemokamai.

Naująją „Diaverum“ kliniką Kaune lengva pasiekti viešuoju ir privačiu transportu, jos pacientams įrengta automobilių stovėjimo aikštelė. Investicijos į šią kliniką siekia 500 tūkst. eurų. Čia sukurta daugiau nei 30 aukštos kvalifikacijos darbo vietų.

Švedų kapitalo klinikos „Diaverum“ veikia visoje Lietuvoje, jose nuolat atliekamos hemodializės beveik pusei tūkstančio pacientų. Asmenys, kuriems nuolat reikia šių procedūrų, vykdami darbo reikalais ar pailsėti į kitas Europos Sąjungos šalis, gali būti ramūs: „Diaverum“ tinklo klinikos veikia visoje ES, ten asmenims, turintiems ligonių kasų išduodamas Europos Sąjungos sveikatos draudimo korteles, paslaugos taip pat paprastai suteikiamos nemokamai. Jei yra tam tikros priemokos – visa tai galima išsiaiškinti Lietuvoje veikiančiose „Diaverum“ klinikose.

GALERIJA

  • Naujojoje „Diaverum“ klinikoje – moderniomis technologijomis paremta hemodializė
  • Pasiruošė: vienu metu hemodializės procedūrą klinikoje bus galima atlikti 24 pacientams.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Arūnas

Reikalinga, Bet ar tikrai tokiems ligoniams saugu būti VISIEMS vienoje palatoje ir dar taip tankiai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS