„Pfizer“ ir „BioNTech“ pradėjo vakcinos nuo omikron atmainos bandymus | kl.lt

„PFIZER“ IR „BIONTECH“ PRADĖJO VAKCINOS NUO OMIKRON ATMAINOS BANDYMUS

Farmacijos bendrovės „Pfizer“ ir „BioNTech“ antradienį pranešė pradėjusios registraciją klinikiniam tyrimui, kurio metu bus tiriami jų sukurtos vakcinos nuo pandeminio koronaviruso omikron atmainos saugumas bei sukeliamas imuninis atsakas.

Tyrime dalyvaus 1 420 žmonių, kurių amžius – nuo 18 iki 55 metų.

„Pfizer“ vadovas Albertas Bourla (Albertas Burla) anksčiau sakė, kad farmacijos milžinė jau kovo mėnesį gali būti pasirengusi teikti paraišką dėl šios vakcinos patvirtinimo.

Bendrovės skiepų tyrimų vadovė Kathrin Jansen (Katrin Jansen) išplatintame pareiškime nurodė, jog nors turimi duomenys rodo, kad skiepų nuo pradinės pandeminio koronaviruso atmainos sustiprinančiosios dozės saugo nuo sunkių padarinių užsikrėtus omikron variantu, „Pfizer“ siekia sumažinti bet kokią potencialią grėsmę.

„Suvokiame poreikį būti pasirengusiems, jei ši apsauga laikui bėgant išnyktų, ir potencialiai padėti apsisaugoti nuo omikron ir naujų atmainų ateityje“, – sakė ji.

Vokiečių bendrovės „BioNTech“ vadovas Uguras Sahinas (Uhuras Šachinas) pridūrė, kad pirminės vakcinos sukurta apsauga nuo lengvos ar vidutinio sunkumo COVID-19 ligos formos, regis, mažėja sparčiau ir neapsaugo nuo omikron atmainos.

„Šis tyrimas yra dalis mūsų mokslu pagrįsto metodo kurti variantui pritaikytą vakciną, panašiu mastu apsaugančią nuo omikron, kaip apsaugodavo nuo ankstesnių variantų, bet apsaugančią ilgiau“, – sakė jis.

„Pfizer“ atstovas nurodė, kad kompanija neįtraukia vyresnių nei 55 metų žmonių, nes tyrimo tikslas yra išsiaiškinti dalyvių imuninį atsaką, o ne apskaičiuoti vakcinos veiksmingumą.

Tyrimas vykdomas visose Jungtinėse Valstijose ir Pietų Afrikos Respublikoje; pirmasis dalyvis savo vakcinos dozę gavo Šiaurės Karolinoje.

Savanoriai yra suskirstyti į tris grupes.

Pirmajai priskirti žmonės, anksčiau gavę dvi dabartinės „Pfizer-BioNTech“ vakcinos dozes 90–180 dienų prieš įsitraukimą į tyrimą. Jie gaus vieną arba dvi vakcinos nuo omikron varianto dozes.

Antrajai grupei priskirti žmonės, gavę tris dabartinės vakcinos dozes 90–180 dienų prieš tyrimą. Jiems bus suleista dar viena pradinės vakcinos dozė arba vakcinos nuo omikron varianto dozė.

Trečiosios grupės žmonės – jie anksčiau nebuvo pasiskiepiję nuo COVID-19 – gaus tris vakcinos nuo omikron dozes.

„Pfizer-BioNTech“ vakcina buvo pirmieji Vakarų patvirtinti skiepai nuo COVID-19 – juos leista naudoti 2020 metų gruodį.

Kadangi ši vakcina sukurta naudojantis iRNR technologija, ją palyginti lengva pritaikyti naujiems viruso variantams.

Keliose šalyse naujausios, omikron varianto sukeltos COVID-19 bangos jau slūgsta, bet pasaulyje per parą užregistruojamų naujų užsikrėtimo atvejų skaičius vis dar auga.

Omikron atmaina yra užkrečiamiausia iš visų jau atsiradusių viruso variantų.

Nuo pandeminio koronaviruso atsiradimo Kinijoje 2019 metų gruodį COVID-19 jau pražudė maždaug 5,6 mln. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nikas

Bandykit savanoriu dozoriu bus

cha

Gerai ir teisingai pasakyta----BANDYMUS.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS