Steigs pagalbos liniją rūkantiems: ar padės? | kl.lt

STEIGS PAGALBOS LINIJĄ RŪKANTIEMS: AR PADĖS?

  • 8

Norintys mesti rūkyti nuo kitų metų pagalbos sulauks ir telefonu. Sveikatos apsaugos ministerija pasiryžo skirti 1,5 mln. eurų tam, kad paskambinus nemokama telefono linija du specialistai konsultuotų nesugebančius atsisakyti cigaretės. Apie tai plačiau LNK reportaže kalbėjo Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos koordinavimo skyriaus vedėja Aušra Želvienė.

– Kam reikalinga ši linija? Ar neužtenka esamų pagalbos įrankių?

– Priemonių šiuo metu yra pakankamai nedaug. Ši priemonė yra labai efektyvi kitose šalyse. Dabar žiūrime statistiką ir matome, kad tikrai ne visiems pavyksta mesti rūkyti. Labai norėtume pagerinti šį rodiklį. Žmonės, kurie nori mesti, turėtų turėti daugiau paslaugų tam padaryti.

– Kuo remiantis kilo idėja – pagalba telefonu norinčiam mesti? Kiek efektyvi ši idėja?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Tai nėra tik pokalbis, tai yra viena iš pagalbos priemonių viso komplekso. Visų pirma, turėtų būti noras mesti rūkyti. Viena iš mūsų užduočių – kad žmonės užsimatytų mesti rūkyti, o kai jau užsimanys, turėtų ir kur kreiptis pagalbos. Tik norėti neužtenka. Yra medicinos priemonės, yra gydymo pagalba ir visas šias priemones sujungti į visumą, kad metimas būtų kiek galima labiau sėkmingas.

– Kas konsultuos paskambinusiuosius?

– Bus du psichologai. Linija turėtų veikti apie 8 val. per dieną, bet stebėsime situaciją, kurios valandos yra labiausiai tinkamos, matysime, ar šie du psichologai turėtų ir dirbti visas 8 val., ar bus didelis poreikis.

– Ar tikrai to 1,5 mln. eurų negalima panaudoti efektyviau?

– Ko gero, ne. Tai yra efektyvi priemonė. Įrodyta, kad ji  veikia 38 šalyse. Ta suma atrodo didelė, bet mes kalbame apie beveik 7 metų laikotarpį.

– Paskambinu į pagalbos liniją, paklausiu, kaip man mesti rūkyti ir tuo pačiu sėdžiu ir rūkau. Tai yra pokalbis telefonu, manęs niekas nestebi, aš nesu pas psichologą.

– Bet esmė, kad kalbate su psichologu ir jūs kartu susidarinėjate veiksmų planą – ką jūs galėtumėte daryti, kad mestumėte rūkyti. Psichologai bus apmokyti, bus konkretus algoritmas, ko jie turėtų paklausti.

Ta suma atrodo didelė, bet mes kalbame apie beveik 7 metų laikotarpį.

– Pokalbis nemokama telefono linija neturi jokios kontrolės. Jeigu eini pas gydytoją, tai jis stebi tavo progresą. O čia gali pritrūkti valios.

– Pradiniame linijos steigimo etape nebus tokios kontrolės ir atgalinio ryšio. Tačiau vėlesniuose etapuose galvojame įdiegti ir tuos reaktyvius skambučius, kad paskambins konsultantas ir paklaus, kaip jums sekasi laikytis sudaryto plano. Šitie veiksmai numatyti nuo 2025 metų.

– Kokia efektyviausia priemonė norint mesti rūkyti iš esamų priemonių?

- Kompleksas. Neturėtume orientuotis tik į liniją ar tik į vaistą. Linijoje galbūt jums pasakys, kad gal jums reikia vaistų, galbūt jums reikia gydytojo konsultacijos, jus nukreips į vietas, kur dar galite gauti pagalbos. Visas kompleksas ir sudaro efektyvumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Eilinis pinigu isisavinimas bus… daugiau is to jokios naudos!!

Nebūtinai "800 eurų į rankas".

Tikriausiai "mergelės" bus iš politikų arba tiesiog vyriausybėje dirbančiųjų šeimų, todėl galimai gaus daugiau. Buvo juk kažkokios ligoninės vadovo dukra, kuri dirbdama administratore (be medicininio išsilavinimo) gaudavo daugiau nei gydytojai iš tos pačios ligoninės.

Papir'osas \\\\\.../////

"Čiulps" kol nugaiš.____Tai vienas bjauriausių žalingų įpročių,nes nuodija ne tik save,bet ir dar didesne dalimi,niekuo dėtus aplinkinius.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS