Užmojis: už praleistus vizitus pas šeimos gydytojus teks susimokėti | kl.lt

UŽMOJIS: UŽ PRALEISTUS VIZITUS PAS ŠEIMOS GYDYTOJUS TEKS SUSIMOKĖTI

  • 89

Kai kurie medikai netgi pasiūlė į vizitus pas šeimos gydytojus žiūrėti kaip į besaikį plastikinių maišelių naudojimą parduotuvėse. Juos apmokestinus, suvartojimas sumažėjo. Gal vizito mokestis padėtų sumažinti eiles pas šeimos gydytoją? Apie tai LNK reportaže pasakojo Seimo sveikatos reikalų komiteto narė Jurgita Sejonienė.

– Ar tai gera idėja?

– Klausimas dabar, ką apmokestinti – kiekvieną vizitą pas šeimos gydytoją ar praleistą vizitą be pateisinamos priežasties?

– Ligoninė ne mokykla, nereikia žmonių bausti už praleidimus.

– Praleistų vizitų be pateisinamos priežasties yra pakankamai nemažai, apie 30 proc. pas kiekvieną šeimos gydytoją. Reiškia, kad 30 asmenų, kuriems tą dieną reikia paslaugos, negalėjo jos gauti.

– Jūs norėtumėte nuskaityti nuo asmens kortelės, po to, kai jis nepasirodė vizitui?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Galimas variantas, kad, kai kitą kartą ateina, susimokėtų registratūroje. Klausimas, kokio dydžio turėtų būti ta pati bauda.

– Kada jūs paskutinį kartą registravotės pas šeimos gydytoją?

– Seniai. Šeimos gydytojas pats man paskambino ir priminė apie profilaktinį tyrimą. Kadangi neturiu lėtinių ligų, tai paskutinį kartą buvau tik su vaikais prieš mokyklą.

– Net jei žmogus serga, jam gali tekti laukti ne vieną mėnesį pas šeimos gydytoją. Jis gali ir nesulaukti tos pagalbos.

– Kad pas šeimos gydytojus tektų laukti po mėnesį, nėra toks dažnas atvejis, bet pas gydytojus specialistus pasitaiko dažniau. Kažkas piktnaudžiauja, kažkas paslaugai užsiregistravęs ja nepasinaudoja.

– Ką jūs turite mintyje, kai kalbate apie piktnaudžiavimą?

– Būna, kad žmogus užsiregistruoja pas du gydytojus specialistus ir tada jau renkasi, kuris laikas jam patogesnis ar vieta patogesnė. Ir man kažkada yra tekę nenueiti į vizitą, bet aš stengiausi pranešti, kiek įmanoma anksčiau, kad kažkas kitas galėtų pasinaudoti.

– Ar jūs turite kažkokią statistiką?

– Statistikos, kiek vyresnio amžiaus žmonių socializuojasi sveikatos įstaigose, neturiu. Bet praleistų vizitų pas šeimos gydytojus, kaip ir minėjau, apie 30 proc.

– Ar žinote, kas praleidžia? Ar tai vyresni žmonės, ar jauni?

Kažkas piktnaudžiauja, kažkas paslaugai užsiregistravęs ja nepasinaudoja.

– Daugiau jaunesni žmonės. Kadangi vyresni eina ne tik medicininės, bet ir socialinės paslaugos gauti, paprastai, jie ja ir naudojasi.

– Kiek realu, kad ši idėja žiūrėti į vizitus pas šeimos gydytoją kaip į plastmasinius maišelius, pasieks Seimą?

– Pirmiausia turėtume įvertinti, nuo kelinto vizito jau turėtų būti laikoma mokama paslauga. Taip yra Skandinavijoje. Ir koks turėtų būti tas mokestis. Esame kalbėję apie tai anksčiau, buvo siūloma 1 euro mokestis. Administravimas to 1 euro kainuos brangiau, negu mes turėsime tą edukacinį poveikį. Valstybinė Ligonių kasa turėtų vertinti, kokio mokesčio reikia, o galbūt mums reikia nepagrįstų apsilankymų skubios pagalbos priėmimo skyriuje mokesčio, kai realiai nereikia pagalbos.

– Sakote, kad vienintelė problema, kurios nežinote, tai kokio dydžio tas mokestis turėtų būti? Bet mokestis turi būti, jis išspręstų iš dalies eilių klausimą pas šeimos gydytojus?

– Pirmiausia, reikalinga kaštų ir naudos analizė, kad išsiaiškintume, ar toks mokestis keistų kažką ir kokio dydžio, kad keistų. Valstybinė Ligonių kasa turėtų užsakyti tyrimą.

– Galbūt problema yra kitur, galbūt trūksta gydytojų, galbūt nevykusios sveikatos reformos?

– Lietuvoje netrūksta gydytojų, jų tik yra netolygus pasiskirstymas. Didžioji dalis baigusių medikų renkasi dirbti didžiuosiuose miestuose privačiose įstaigose. Ten turi geresnes darbo sąlygas bei geresnį užmokestį.

– Kas trukdo sukurti geras darbo sąlygas valstybinėse poliklinikose?

– Privačios įstaigos ima mokestį už paslaugas, įkainiai yra kur kas didesni. Valstybinėse įstaigose gauna tiek, kiek sumoka Ligonių kasa. Įkainiai per maži.

Rašyti komentarą
Komentarai (89)

KLAUSIMAS

O kas laukia ligonių, kurių būklė neprognozuojama, kurie nežino, kaip po kelių valandų jausis (o juolab - rytoj ar po mėnesio)??? Kurie vos kelis kartus per mėnesį gali sau leisti iš namų išeiti? Juk pas gydytoją registruoja po kelių savaičių (geriausiu atveju). Ar toks ligonis aiškiaregis, paburia kortom ir žino, katrą dieną jo kūnas jį išleis iš namų. Taip, labai negerai, jei jokių ypatingesnių bėdų neturintis žmogus neateina sutartu laiku. Tačiau apie tuos, nuo kurių galimybė išeiti iš namų jau nebepriklauso (pvz., vis dar neatsigauna nuo generinio vaisto padarinių???) - ar apie tai kas galvoja?

rega

Atėjus į seimą p. J. Sejonienė pasikeitė visai į kitą asmenybę. Neliks seime grįš į buvusia asmenybę.

Nijolė

Pakliuvau į ligoninę , todėl negalėjau patekti pas gastroenterologą su narkoze. Laukaiu 3 mėn. to vizito. Tai prašiau, kad sukeisstų ar atkeltų -nesutiko. Tai dabar užregistravo tik sausio mėn,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS