A. Armonaitė: startuolių ekosistema Lietuvoje veikia gyvybingai | kl.lt

A. ARMONAITĖ: STARTUOLIŲ EKOSISTEMA LIETUVOJE VEIKIA GYVYBINGAI

Praėjusią savaitę paskelbus, kad trečiuoju Lietuvos vienaragiu tapo skelbimų portalus Baltijos šalyse valdanti bendrovė „Baltic Classifieds Group“, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad startuolių ekosistema Lietuvoje jau kurį laiką veikia gyvybingai.

„Ekosistema (startuolių – BNS) jau kurį laiką veikia gana gyvybingai, šiuo metu esame antri Vidurio Rytų Europoje po Kroatijos pagal ekosistemos augimą. Mūsų startuolių vertė yra išaugusi septyniolika kartų per keletą paskutinių metų. Tai traukia ir įvairių tarptautinių rizikos kapitalo fondų akį, kas gi čia ta Lietuva, ir kas gi čia vyksta“, – LRT radijui antradienį sakė A. Armonaitė.

„Mes toliau iš tikrųjų dirbame, kad Lietuvoje būtų daugiau vienaragių“, – teigė ministrė.

Pasak jos, vienaragių skaičiaus augimą Lietuvoje lemia startuolių ekosistemos lankstumas bei talentų koncentracija.

„Lietuva, kaip nedidelė šalis, mes visada stengiamės būti greitesni, lankstesni, proaktyvesni, drąsesni, kartais gerąja prasme įžūlesni negu kiti ir dėl to taip veikia“, – teigė A. Armonaitė.

„Antras dalykas, aišku, yra talentingi žmonės. Šiuo metu informacinių ryšių technologijų srityje Lietuvoje dirba apie 50 tūkst. žmonių. Įsivaizduokite, iš trijų milijonų – 50 tūkst. yra gana rimta kompentencija, kuri čia yra. Matome, žmonės kartais padirba paslaugų centruose, kurie Vilniuje įsikūrę, ir jau kažkur šalia pradeda savo startuolį, savo įmonę“, – pridūrė ministrė.

Apie tai, kad Lietuva turi tris vienaragius, tarp kurių yra ir skelbimų portalus Baltijos šalyse valdanti bendrovė „Baltic Classifieds Group“, remdamasi „Dealroom“ parengta 2022 metų Lietuvos startuolių ekosistemos apžvalga, praėjusį trečiadienį pranešė Inovacijų agentūra.

Vis dėlto paskelbus, kad trečiuoju Lietuvos vienaragiu tapo „Baltic Classifieds Group“, viešai suabejota, ar įmonė gali būti vertinama kaip vienaragis. Pasak žiniasklaidos, remiantis tarptautiniais kriterijais, „Baltic Classifieds Group“ negalima laikyti vienaragiu, nes grupė nuo 2021 metų listinguojama Londono akcijų biržoje, o tokios bendrovės nelaikomos vienaragiais. Jais apibūdinami privačiai valdomi startuoliai, kurių vertė viršija 1 mlrd. JAV dolerių.

BNS kalbinti ekspertai teigė, kad nėra aiškių kriterijų, kurie leistų neabejotinai suteikti tokį vertinimą, todėl lieka erdvės spekuliacijoms.

Tuo metu savo svetainėje 2021 metų kovą paskelbtame įraše „Dealroom“ nurodo, jog vienaragiams priskiria nuo 1990 metų įkurtas technologijų įmones, kurių vertė arba kaina viršija 1 mlrd. JAV dolerių. Portalas vienaragiams taip pat priskiria startuolius, kurių pirminio viešojo akcijų siūlymo (IPO) kaina buvo mažesnė nei 1 mlrd. JAV dolerių, tačiau vėliau jos „peržengė stebuklingą (1 mlrd. JAV dolerių – BNS) ribą“.

Jungtinėje Karalystėje registruota „Baltic Classifieds Group“ yra Lietuvoje registruotos įmonės „Antler Group“ akcininkė – pastaroji valdo internetinių skelbimų įmones Baltijos šalyse, o Lietuvoje – įmonę „Diginet LTU“, kuriai priklauso skelbimų portalai autoplius.lt, aruodas.lt, ntz.lt, skelbiu.lt, cvbankas.lt, paslaugos.lt, kainos.lt.

Lietuvoje vienaragio statusą taip pat turi drabužių mainų ir prekybos startuolis „Vinted“ bei kibernetinės saugos sprendimų bendrovė „Nord Security“.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

DEbilai o NE startuoliai DDD sau KONKURENTI PRISIDARYTI o gal isvis ir ISDURS !!!

girinis

KGB SMEKLA

Armonaitės startuolis

Armonaitės didžiausias pasiekimas - rusų orkų tinklas MERE.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS